Ramazan’da Dengeli Beslenmeye Dikkat

Vücudun günde ortalama 2-2.5 litre suya ihtiyacı vardır. Ramazan ayında vücudun gündüz alamadığı su ihtiyacını...

Vücudun günde ortalama 2-2.5 litre suya ihtiyacı vardır. Ramazan ayında vücudun gündüz alamadığı su ihtiyacını karşılamak için, kafein içeriği yüksek çok koyu çay ve kahve yerine hem enerji veren hem de sıvı ihtiyacını karşılayan ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları gibi içecekler tercih edilmelidir.

Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyenlerinden Ezgi Eker Göktaş, Ramazan ayında oruç tutacakların dengeli ve yeterli beslenmek için neler yapmaları gerektiği konusunda bilgi verdi. Göktaş, “Oruç açılırken kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yemek ve bu süre içinde yüksek enerjili besinler tüketmek ramazan ayında kilo alımına neden olabilir. Besinleri iyi çiğnemek, azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle dörde çıkarmak en doğrusudur. Günlük alınması gereken enerjiyi yakalamak için sahura mutlaka kalkılmalıdır” dedi.

Reklam
Reklam

Diyetisyen Göktaş, “İftar ve sahur yemeklerinde tüm besin gruplarından (süt ve türevleri, et, yumurta ve kuru baklagil, tahıllar, sebze ve meyveler, yağlar) her gün yeterli miktarda alınmalıdır. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon izlemek veya uyumak yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olacaktır” diye konuştu.

SAHURDA BEYAZ UN VE ŞEKER İÇEREN BESİNLERDEN KAÇININ

Sahurda, karbonhidrat içeriği yüksek, aşırı şekerli gıdalardan sakınılması gerektiğini vurgulayan Ezgi Eker Göktaş, “Sahurda, karbonhidrattan zengin gıdalar tüketildiği zaman insülin hormon salınımını artırır. Bu da gün boyunca kan şekerinizde ani düşüşlere neden olabilir. Sahurda; yumurta, süt, peynir gibi protein içeriği yüksek ve sindirimi uzun süren gıdalar tercih edilmelidir. Sahurda hızlı sindirilen, yani beyaz un ve şeker içeren besinler yerine, posa içeriği yüksek (sebze, salata, meyve, tam buğday ekmeği vb.) ve yavaş sindirilen besinler tercih edilmelidir. Böylece iftara kadar acıkma hissiniz azalacaktır” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

YEMEK PİŞİRME YÖNTEMLERİ DE ÇOK ÖNEMLİ

Ramazan ayında tüketilen yemeklerin yanı sıra pişirme yöntemleri de çok önemli olduğuna değinen Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyenlerinden Ezgi Eker Göktaş şu bilgileri verdi: “Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Ramazan ayında beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, iftar ve sahurda lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli ekmek, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tüketilmelidir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: