Ramazan'da Kalp Sağlığına Dikkat

YÜCEL VELİOĞLU - Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Bedeninizi zorlayarak, sağlığınızı riske ederek tutacağınız oruç makbul değildir. Bypass ameliyatı olmuş olanlar, stent konmuş olanlar, yüksek tansiyonu olanlar, şeker hastaları ve hamileler, bu yıl kesinlikle oruç tutmasınlar fitresini versinler" dedi.

YÜCEL VELİOĞLU - Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Bedeninizi zorlayarak, sağlığınızı riske ederek tutacağınız oruç makbul değildir. Bypass ameliyatı olmuş olanlar, stent konmuş olanlar, yüksek tansiyonu olanlar, şeker hastaları ve hamileler, bu yıl kesinlikle oruç tutmasınlar fitresini versinler" dedi. Prof. Dr. Bingür Sönmez, yaklaşan Ramazan ayında kalp, tansiyon ve şeker hastalarının yapması gerekenlere ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Ramazan ayının yazın en sıcak dönemlerine geldiğini ve bu nedenle kalp, tansiyon ve şeker hastalarının oruç tutmaları halinde istenmeyen sonuçların ortaya çıkarabileceğini vurgulayan Sönmez, "İftar ve sahur saatlerine bakacak olursak ortalama 14-15 saat açlık söz konusu. Sağlıklı bir insan bunu tutabilir. Bypass ameliyatı olmuş, stent konmuş, yüksek tansiyonu, şekeri olan hasta insanların kesinlikle bu yıl oruç tutmaması lazım. Birçok genç doktor meslektaşım biraz dini duygulardan çekinerek, bu konuda cesaretli konuşamıyor ama ben bütün kalbimle söylüyorum" diye konuştu. - "Oruç tutmasınlar fitresini versinler" Sönmez, oruç tutmanın belli kuralları olduğuna dikkati çekerek, "Bedeninizi zorlayarak, sağlığınızı riske ederek tutacağınız oruç makbul değildir. Bunu, din adamlarıyla da görüşürlerse aynı cevabı alacaklardır. Bypass ameliyatı olmuş olanlar, stent konmuş olanlar, yüksek tansiyonu olanlar, şeker hastaları ve hamileler bu yıl kesinlikle oruç tutmasınlar fitresini versinler" ifadelerini kullandı. - "Koroner hastalarında su çok önemli" Kalp, tansiyon ve şeker ilaçlarının belli aralıklarla düzenli bir şekilde alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Sönmez, şunları kaydetti: "Çok sakıncalı, 'çünkü ilaçlarımı sahurda, iftarda alırım' diye düşünüyorlar. Bu ilaçlar, 12'şer saat veya 8'er saat arayla alınması gereken ilaçlardır. Tansiyonlarıyla ilgili bir kriz yaşayabilirler, şekerle ilgili kriz yaşayabilirler, stentleri tıkanabilir, bypassları tıkanabilir. Özellikle koroner hastalarında su çok önemli. Kan koyulaşır su kaybedilirse kan koyulaşırsa hiç olmayacak şekilde normalde tıkanmayacak bir damar tıkanır ve kalp krizi geçirebilirler. Tansiyon ilaçları, süresi uzadığı için ciddi tansiyon krizi geçirebilirler. Bu konuda ilgili fetvalar var zaten. Gönül rahatlığıyla hiç üzülmeden, lütfen oruçlarını tutmasınlar."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: