Ramazanda kan bağışı azalıyor

Ankara - Türkiye genelinde kan ihtiyacını karşılayan Türk Kızılayına yapılan kan bağışlarının her yıl ramazan ayında azaldığı bildirildi.

Geçen yıl temmuzda 44 bin 734, ağustosta 47 bin 205 ünite olan kan stoğu, aynı yılın eylüle rastlayan ramazan ayında 38 bin 560 üniteye düştü.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Türkiye'nin kan stoğunun ihtiyaca cevap vermediğini, özellikle ramazanda kan bağışının düştüğünü belirterek, "Ramazanda birçok kişi gündüz saatlerinde oruç olmaları nedeniyle kan bağışında bulunmayı tercih etmiyor. Bu nedenlerle kan stoklarımız azalıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de yıllık ortalama 1.5 milyon ünite kana ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Küçükali, "2007'de 600 bini gönüllülerden olmak üzere ancak 900 bin ünite kan elde edilmişti. Geri kalan ihtiyaç ise hastanelerin talepte bulunanlara 'üç kişinin bağışta bulunması' koşuluyla temin edilen 'kana kan' yöntemiyle sağlanmıştı" diye konuştu.

Herkesin yaşamının bir döneminde kendisi ya da bir yakını için kana ihtiyaç duyabileceğini vurgulayan Küçükali, herkesi kan bağışında bulunmaya çağırdı.

AA