Ramazanda Kilonuzu Kontrol Altında Tutun

  İZMİR (AA) - EFSUN YILMAZ -  İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, ramazan ayında kilo almamak için gece yatarken atıştırma yapılmaması gerektiğini açıkladı.

İZMİR - EFSUN YILMAZ - İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, ramazan ayında kilo almamak için gece yatarken atıştırma yapılmaması gerektiğini açıkladı. Mustafa Tözün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanın yaz aylarına denk geldiğini ve oruç tutma süresinin uzadığını belirtti. Uzun süreli açlık nedeniyle bazı sağlık kurallarına daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Tözün, "Üç ana öğünden oluşması gereken günlük beslenmemiz ramazan ayında iftar ve sahur olmak üzere iki öğüne inmektedir. Sahur öğününün de kaldırılması tüm beslenmenin bir öğüne yoğunlaşması, aç kalma süresinin uzaması, kan şekeri düzeyinin bozulması demektir. Açlık süresi uzadıkça sindirim sisteminde rahatsızlıklarının görülme riski artar" dedi. Peynir, domates, zeytin gibi hafif yiyecekler ve çorba ile iftar yapılmasını isteyen Tözün, yemeklerin yavaş tüketilmesi ve lokmaların iyi çiğnenmesi gerektiğini ifade etti. Ana yemeğe geçmeden önce 10-15 dakika ara verilmesi gerektiğine dikkati çeken Tözün, "Yemeklerimizi yavaş yemek için çatal ve bıçak kullanalım" diye konuştu. - Kilo kontrolü önemli Ramazan ayında kilo alımını önlemek için bazı kurallara da önem verilmesini öneren Tözün, öncelikle tüketilen yiyecek ve içeceklerin kalorilerine dikkat edimesini istedi. Günde yaklaşık 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini dile getiren Tözün, şöyle devam etti: "Tatlı tercihlerimizi sütlü tatlılardan yana kullanmalıyız ancak sütlü tatlı da olsa haftada 1-2 günden fazla tüketmemeliyiz. Hamur işlerinden, yağlı yiyeceklerden de uzak duralım. Öğünlerde sebze ve meyveye ağırlık verelim. Kilo alımını engellemek için iftardan yaklaşık 2 saat sonra 30 dakika yürüyüş yapmak da önemli. Kilo almak istemiyorsanız gece yatarken atıştırma yapmayın, sadece su içerek, sahura kalkmadan oruç tutulmamalı." Çok sayıda kişinin oruç tutarak zayıflayabileceğine inandığını da kaydeden Mustafa Tözün, ramazan ayında öğün sayısının azaldığını, mevsimin sıcak olması ve oruç tutma süresinin uzunluğu nedeniyle kişilerin daha hareketsiz kaldığını belirtti. Metabolizma hızının yavaşladığına işaret eden Tözün, "Ramazan ayında ilk günlerde kiloda azalma görülse bile zayıflama olarak algılanmamalıdır. Azalan su ve kas kütlesidir. Aç kalarak zayıflanmaz. Yeterli ve dengeli beslenerek kilo kontrolü sağlanır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: