İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, vatandaşların Ramazan ayında merdivenaltı diye nitelendirilen ucuz, kalitesiz gıda ürünlerinden uzak durması uyarısında bulundu ve bu ürünlerin halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Korkmaz, hububat ve bakliyat üreticilerinin zor durumda olduğuna da dikkat çekerek, hükümetin üreticilere pirim ve alternatif pazar yaratma desteği vermesini istedi.
İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Korkmaz, Ramazan ayı nedeniyle açıkta satılan, nerede üretildiği bilinmeyen gıda ürünlerinin piyasayı adeta istila ettiğini iddia ederek, "Merdiven altı üretim hem halk sağlığı hem de rekabet açısından büyük bir tehlike. Bu yıl hububat ve bakliyatta rekolte yüksek ve fiyatlar düşük. Bu nedenle vatandaşlarımıza, gerek kendi evleri için yaptıkları alışverişlerde gerekse yardım amaçlı Ramazan paketlerinde kaliteli, gıda güvenlik sertifikalı marka ve ürünleri almalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
Ebeveynlerin çocuklarına haftada en az iki kez bakliyat ürünleri tüketme alışkanlığı kazandırmasının önemine de dikkat çeken Korkmaz, "Özellikle çocuk ve gençlerde yanlış bir beslenme türü olan fast food ve hazır gıda alışkanlığının artıyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme için çocuklarımıza haftada en az iki kez bakliyat tüketme alışkanlığı kazandırmamız şart" diye konuştu.
Korkmaz, Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi, tüketicinin meyve-sebzeyi tercih etmesi, fast food tarzı beslenmenin giderek yaygınlaşması ve hayırseverlerin giderek artan oranda erzak paketi yerine hediye çeki vermeye yönelmesi nedeniyle kuru gıdada işlerin düştüğünü de belirterek, şu bilgileri verdi: "Pirinç, nohut ve mercimek fiyatları neredeyse dibe vurdu. Hububat hasadı da hüsranla başladı. Fiyatlar, çiftçinin üretim maliyetini karşılamaktan bile uzak. Kırmızı mercimek 1.6, yeşil mercimek 2.2, nohut 3-3.5, Osmancık cinsi pirinç 2.1 liraya gerilemiş vaziyette. Rekoltenin yüksekliği, buna karşın iç tüketim ve ihracatın gerilemesi, üreticinin belini kırıyor. Hububat ve bakliyatta ağırlıklı pazarlarımız olan Irak, İran, Mısır, Suriye ve Libya gibi ülkeler alımlarını Kanada ve Amerika’dan temin etmeye başladı."
Yaptıkları ihracatla ayakta duran pek çok şirketin iflasın eşiğine geldiğini kaydeden Korkmaz, üretici ve işverenlerin hükümetten destek beklediğini şu sözlerle dile getirdi: "İhracatla yaşayan pek çok şirket ne yazık ki iflasın eşiğine geldi Hükümetimizden, hububat ve bakliyatta üreticinin mağduriyetini giderecek prim desteği artışı; ihracatçımızın çoğu siyasetle ilgili mağduriyetini gidermek için de alternatif pazar desteği bekliyoruz.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz