BURSA (İHA) - Ramazan ayında sindirim sisteminde oluşan sıkıntıların yanlış beslenmeden kaynaklandığını belirten uzmanlar, oruç tutanların iftar ve sahurda dengeli ve az yemek yiyerek sağlıklarını korumaları gerektiğini bildirdi.
Diyet Uzmanı Aşkın Yüksel, orucun sindirim sistemini dinlendirip insan sağlığını koruduğunun gözardı edildiğini belirterek, bu nedenle iftar ve sahurda dengesiz ve çok yemek yenilerek vücudun çok daha fazla yorulduğunu söyledi. Yanlış beslenmenin ülser, mide kanaması gibi hastalıklara neden olduğuna dikkat çeken Yüksel, iftar ve sahurda yanlış beslenmede en çok yapılan hataların, çok yemek, çabuk yemek, çok çeşitli yemek, yemek sırasında çok su içmek, sahura kalkmamak ya da sahurda fazla yemek ve sigara içenlerin iftarda aç karnına sigara içmeleri olduğunu kaydetti.
KARŞILAŞILAN RAHATSIZLIKLAR Yüksel, oruç tutanların dengesiz ve yanlış beslenmeleri sonucu Ramazan ayında karşılaşabilecekleri rahatsızlıkları da şöyle sıraladı:
Kabızlık: Aşırı rafine gıda alan veya az su içen ya da lifsiz beslenen oruçlularda görülebilir. Kabızlık nedeniyle hemoroid ve karın şişmesi de oluşabilir. Önlem olarak çikolata, pasta gibi rafine gıdalardan sakınma, su içmeyi artırma ve lifli gıdalar alma sayılabilir.
Tansiyon düşmesi: Öğleden sonraları oruçlu insanlarda tansiyon düşmesi olabilir. Az sıvı alınması ve tuzsuz yenmesi tansiyon düşmesini artırabilir.
Baş ağrısı: Özellikle iftara doğru başağrısı görülebilir. Eğer düşük kan basıncı ile birlikteyse başağrısı ciddi olabilir ve iftar öncesi kusma yapabilir.
Kan şekerinin düşmesi: Halsizlik, titreme, kötü konsantrasyon, fiziksel aktivite yapamama, baş ağrısı, çarpıntı, kan şekeri düşmesi arazlarıdır. Sahurda aşırı şekerli yemek insülin salınımını artırarak gün içinde kan şekeri düşmesine sebep olabilir.
Mide yanması, oniki parmak bağırsağı ülseri: Ramazan'da boş midede oluşan asit salgısının artması mide hastalıklarını artırır. Kahve, kola ve acılı yemekler de mide hastalarına olumsuz etkide bulunur. Özellikle mide şikayeti olanlar doktoruna danışarak oruç tutmalıdır.
SAHURDA HAZMI KOLAY BESİNLERİ TERCİH EDİN Diyetisyen Aşkın Yüksel, Ramazan boyunca dikkat edilmesi gereken öğünlerin başında sahurun geldiğini, oruç tutanların mutlaka sahura kalkıp bir şeyler yemesi gerektiğini ifade etti. "Sahurda hazmı kolay besinleri tercih edin" diyen Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kahvaltı, sahur için en ideal seçimdir. Bir tost, yağsız tepsi böreği, yoğurt, komposto yenebilir. Ayrıca mutlaka 1 veya 2 porsiyon meyve tüketilmelidir. İftardan önce oruç, hafif bir besinle (örneğin 1 zeytin ya da 1 hurma) bozulmalıdır. Bunun ardından ılık bir çorba içmek yararlıdır. Çorba çok sıcak ya da soğuk olmamalıdır. Yediğiniz besinleri iyi çiğnemeyi de ihmal etmeyin. Bir lokmayı en az 25 kere çiğnemeyi alışkanlık haline getirin. Ramazan'ın en hoş yanlarından biri lezzetli Ramazan pidesidir. Ama unutmayın ki pide, hazmı en zor besinlerin başında gelir. Bu yüzden iradenizi kullanarak, pide yerine kepek ekmeği tercih edin. Bağırsak tembelliğini önlemek için yeterli miktarda posalı ya da lifli besin almanız gerekir. Bu nedenle taze sebze ve meyve tüketimini artırın. Şekersiz kuru meyve kompostosu da bu bakımdan yararlıdır."
RAMAZAN DİYETİ
Yüksel, iftar yaptıktan sonra, "Çok şükür, bugün de doyduk" deyip oturmak yerine, kısa bir yürüyüşün çok faydalı olacağına işaret ederek, "İftardan 1 - 2 saat sonra meyve veya tatlı yiyebilirsiniz. Eğer kilo sorununuz yoksa kuruyemiş de alabilirsiniz" şeklinde konuştu.
İşte Ramazan diyeti:
Sahur: 1 - 2 bardak çay veya ıhlamur, 50 gram az yağlı peynir veya 30 gram kaşar peyniri veya bir yumurta, orta büyüklükte iki dilim kepek ekmek, 6 - 7 adet zeytin, orta büyüklükte 2 elma veya 2 mandalina, domates ve salatalık.
İftar: 1 kase ılık çorba, 1 tabak etli sebze yemeği, 4 kaşık pilav veya makarna veya 100 gram patates,1 su bardağı yoğurt veya 150 gram meyve, orta büyüklükte 1 dilim kepek ekmeği, az yağlı salata.
İftar sonrası: 300 gram meyve veya 1 dilim kek veya yarım porsiyon sütlü tatlı. Bu diyete istediğiniz kadar çiğ sebze ekleyebilirsiniz.