Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerileri

Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyeni Ezgi Eker Göktaş, “Ramazan ayında günlük öğün sayısı azalırken su...

Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyeni Ezgi Eker Göktaş, “Ramazan ayında günlük öğün sayısı azalırken su tüketimi de sınırlanır. Kesinlikle kilo vermek için oruç tutulmamalıdır. Bu durum metabolizmanın bozulmasına ve kilo yerine sadece kas ve su kaybına neden olmaktadır” dedi.

Ramazan ayı boyunca sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önerilerde bulunan Diyetisyen Esgi Eker Göktaş, “Oruç sırasında uzun süreli açlıkla beraber gün boyunca kan şekeri düşmekte ve vücut ısısı azalmaktadır. Bu nedenle üşüme, halsizlik, baş ağrısı ve işe karşı bir isteksizlik yaşanmaktadır. Sağlıklı insanların metabolik dengesinde bu değişiklikler çok önemli olmasa da, bazı hastalıklarda veya özel durumlarda olumsuz sonuçlar doğurabileceği göz ardı edilmemelidir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Düzenli ilaç saatleri olan şeker, kalp, hipertansiyon ve mide hastalarının uzun süre aç kaldıkları zaman, ilaç tedavilerinde aksaklıklar yaşadığını belirten Diyetisyen Ezgi Eker Göktaş, ”Bunun yanı sıra şeker hastaları 1,5-2 saat ara ile beslenmek zorunda olduklarından, ara öğün atlandığında insülin salınımındaki bozukluk kan şekeri seviyesini olumsuz etkiler ve kişinin sağlık durumunu tehlikeye sokar. Özellikle reflü ve bakteri kökenli ülser hastalarında uzun süreli açlıklar aşırı asit salgısına neden olduğu gibi, uzun süreli açlık sonrasında iftarda aşırı ve hızlı yemek ve sahurda yemeğin hemen ardından uykuya geçmek sindirim sisteminin bozulmasına neden olmaktadır“ şeklinde konuştu.

Ramazan’da tatlı tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Ezgi Eker Göktaş, “Tatlı tüketimi iftar yemeğinden 1,5-2 saat sonra ara öğün olarak yapılabilir. Yüksek enerjili ve kan şekerini ani yükselten şerbetli hamur tatlıları veya kızartılan tatlılar yerine, sütlaç, muhallebi, güllaç gibi sütlü tatlılar veya az şekerli meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Geleneksel ramazan tatlısı olan güllaç son derece sağlıklı bir seçim olacaktır. İftar ve sahur yemeklerinde tüm besin gruplarından her gün yeterli miktarda alınmalıdır. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon izlemek veya uyumak yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olacaktır“ ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: