Ramazanda Sahura Dikkat

BİTLİS (AA) - Tatvan'da görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nurgül Acar, ramazan ayında oruç tutanların mutlaka sahura kalkması gerektiğini bildirdi.

BİTLİS - Tatvan'da görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nurgül Acar, ramazan ayında oruç tutanların mutlaka sahura kalkması gerektiğini bildirdi. Ramazan ayında tüm yemek düzeninin değiştiğine dikkati çeken Acar, vatandaşların bu konuda dikkatli davranmasını istedi. Acar, onbir ayın sultanı ramazanda bir ay boyunca irade ve beden terbiyesi yapma, vücudu toksik maddelerden ayırma programına sokmanın mümkün olduğunu söyledi. Oruçla birlikte metabolizmada da farklılıkların yaşandığını, yeterli ve dengeli beslenerek ramazan ayının faydalı bir şekilde geçirilebileceğini dile getiren Acar, şöyle konuştu: "Vücut direncinin düşmemesi için ramazanda bütün besin gruplarından yeterli ve dengeli şekilde tüketmeliyiz. Mutlaka sahura kalkmalı, sahur yemeklerinde seçilen besinlerin yüksek enerji içeren ve kolay hazmedilecek besinler olmasına dikkat etmeliyiz. Sahurda protein kaynaklı besinler hem tokluk hissi sağlamakta hem de susamayı önlemekte. Bu yüzden yumurta ve yoğurt gibi proteinli besinler tüketilmeli. Çay ve kahve gibi gün içerisinde su kaybetmenize neden olacak içecekler yerine günlük mineral ihtiyacını karşılayacak mineralli maden suları ve su içilmelidir. Sahurda mutlaka çiğ sebzeler tüketilmeli ancak bu sebzelerde tuz kullanılmalıdır. İftarda, boş mideye birden yüklenilmemeli. Orucunuzu mutlaka öncelikle oda ısısında su içerek açın." Sahur ve iftarda sıvı alımının çok önemli olduğunu ve iftarın ardından mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çaylarıyla, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, komposto, gibi içeceklerin tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Acar, özellikle kızartmalardan, mayalı besinlerde, aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, şerbetli tatlılardan, çok tuzlu veya baharatlı yemeklerden uzak durulması gerektiğini kaydetti. Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, kilo alışını engellemek için fiziksel aktivitelerin arttırılması gerektiğini de aktaran Acar, şunları ifade etti; "Ramazanda öğün sayısı ve saatlerinin vücudun alışılmış beslenme ritminin çok dışına çıkması nedeniyle, vücutta halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik, uykuya meyil, sinirlilik, hazımsızlık, şişlik, ekşime gibi değişiklikler meydana gelebilir. Yavaşlayan metabolizmanın vücuda verdiği olumsuzlukları en aza indirmek için bu dönemde beslenmede birtakım değişiklikler yapılmalı. Yaklaşık 15 saatlik bir açlıktan dolayı, mutlaka öğünler olmalı ve öğün içeriği dengeli olmalıdır. Bu dönemde aynı zamanda kilo vermek isteyenler bir beslenme uzmanına başvurmalı."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: