"Ramazan'da, Sahura Mutlaka Kalkın"

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Sağlık Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Uzman Diyetisyen Esen Karaca, "Sahura kalkmayalım, bir kaç saat daha

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Sağlık Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Uzman Diyetisyen Esen Karaca, "Sahura kalkmayalım, bir kaç saat daha fazla aç kalsak da olur...' diye düşünenler var. Bu önemli bir yanlış, uzun süre aç kalınacağından sahura mutlaka kalkılması gerekiyor" dedi.

Uzman Diyetisyen Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayının yaz dönemine gelmesi nedeniyle açlık süresinin daha uzun olacağını, yaklaşık 16 saat oruç tutulacağını, geriye kalan 8 saatin akşam saatlerini içermesi nedeniyle besin ihtiyacının bu sürede karşılanacağını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Halk arasında, sahura kalkmadan, gece saat 24.00 gibi "yiyerek yatma, uykuyu bölmeme" gibi bir yanlış bir düşünce ya da alışkanlığının var olduğunu bildiren Karaca, ancak bu yanlış davranışın metabolizma üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ve metabolizmayı yavaşlatacağını aktardı.

Sahurda da çok ağır yiyecekler tüketmemeye özen göstermenin de önemine dikkati çeken Karaca, şöyle konuştu:

"Ramazanda yağlı yiyeceklerden kaçınılmasına, az yağlı yiyeceklerin tercih edilmesine, sık aralıklarla az yemek tüketilmesine ve yeterli miktarda sıvı alınmasına dikkat edilmelidir. Bununla beraber her öğünde dört temel besin grubundan tüketilmeye çalışılmalıdır. Yani et, tavuk, balık grubu, süt, yoğurt grubu, sebze-meyve grubu ve tahıl grubu yeterli ve dengeli miktarlarda tüketilmelidir."

-"Kronik rahatsızlığı olanlar, doktoruna ve diyetisyenine mutlaka danışmalı"-

Ramazan ayında oruç tutmak isteyen ancak kronik rahatsızlıkları bulunanların bu konuda uzmanlardan destek almalarının önemli olduğunu anlatan Karaca, kronik rahatsızlığı bulunanlara oruç tutmamaları tavsiyesinde bulunduklarını tavsiye ederek, "Orucunu kaçırmak istemeyenlere ise özel beslenme programı dahilinde hareket etmelerini öneriyoruz. Mutlaka doktoruna ve diyetisyenine danışarak, kendilerine özgü hazırlanacak diyet listesine göre beslenerek, oruç tutmalılar. Şeker ya da diğer hastalığı bulunanların uyması gereken tıbbi beslenme programları vardır. Ayrıca doktorları tarafından ilaç alma saatlerinin de ayarlanması gerekir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-"2-2,5 litre su tüketin"-

Su tüketiminin alışkanlık haline getirilmesinin önemine dikkati çeken Karaca, ramazan ayında su tüketiminin daha önemli olduğunu, iftarla sahur arasında 2-2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini kaydetti.

"Oruç boyunca mide çok boş kalıyor ve genelde kişiler bir anda çok şey yedikleri için sağlık problemleri yaşıyor" ifadelerini kullanan Karaca, şöyle devam etti:

"Bunu önlemek için iftarda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenilmeli, iftarla sahur arasına ara öğün eklenmeli. Yenilen yemeklerin ağır olmamasına ve az yağlı, yağda kızartılmadan yapılmış yiyecekler tüketilmesine özen gösterilmeli. Bu nedenle bir günde alınması gereken yiyecekler iftar, sahur ve gece öğünlerinde yeterli ve dengeli bir şekilde tüketilebilirse Ramazan'da çok sağlıklı beslenilebilir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz