Uzmanlar, sigarayı bırakmak isteyenler için Ramazan ayının büyük bir fırsat olduğunu, uygulanacak doğru ve basit yöntemlerle bu illetten kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Aile Hekimliği ve Sigarayı Bırakma Polikliniği Hekimi Yard. Doç. Dr. Mustafa Ünal, biyokimyasal ve psikolojik boyutu olan sigaranın nikotin sakızı ve nikotin bantları ile üstesinden gelinebileceğini belirtti.
Ramazan’da sigara bırakmanın düşünüldüğü gibi kolay olmadığını dile getiren Yard. Doç. Dr. Mustafa Ünal, nikotinin vücuttaki dağıtım mekanizmasının tıpta bulunmadığını bildirdi. Damardan verilen iğnenin etkisi dakikalar sürerken dumanın, çekildiği an saniyeler içinde 8 ayrı noktadan beyne ulaştığının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Ünal, “Hastaya teklif ettiğimizde sigarayı Ramazan’da bırakacağını söylüyor. Oruç tutarken onca saat içmediğime göre bir daha sigara içmem diyor. Bu da hastaya zaman kazandırıyor. Gündeminde sigarayı bırakma varsa bunu aylarca gündeminden çıkarıp rahat rahat içiyor. Ramazan geldiğinde ise sıkıntı başlıyor.” dedi.
İçicilerin genel itibariyle Ramazan’da sigara bırakmada başarılı olamadıklarını ifade eden Yard. Doç. Dr. Ünal, “Her şeyden önce sigara biyo-kimyasal olarak insana haz veren bir madde. Bu haz vericiliğini devam ettirebilmesi için her yarım saatte bir yakılması gerekiyor. Yoksa beyinde oluşturduğu maddeler yıkıldığı için etkisini yitiriyor. Ramazan’da 16-17 saat sigara içmeyen bir kişi suya ve yemeğe karşı ne yapıyorsa sigaraya karşı da onu yapacaktır. Kısacası sigaraya saldıracaktır. Biz de buna öğrenilmiş çaresizlik sendromu diyoruz. İçici en sonunda sigarayla başa çıkamayacağını düşünüp teslim oluyor.” şeklinde konuştu.
Yard. Doç. Dr. Ünal, tüm olumsuzluklara rağmen bir takım basit yöntemlerle Ramazan’da sigaranın zorlanmadan bırakılabileceğinin altını çiziyor. Bunun için insanların yenik düştüğü sorunun biyo-kimyasal boyutunu nikotin sakızı ve nikotin bantları ile çözdüklerini söyleyen öğretim görevlisi, “Nikotin sakızı yanlış kullanıldığı için fayda sağlanamıyor. Bunu kırmak için şöyle bir yöntem geliştirdik. İçici önce ne zaman bırakacağını belirlemeli. Bunu mülkün olduğunca çok kişiyle paylaşmalı. Sigarayı bırakacakları günün iftarı ve sahurunda sigaralarını içsinler. Son sigarayı içtikten sonra omza 3 numaralı bir tane nikotin bandı yapıştırsınlar. O bant diğer sahura kadar kalacak. İftarda hemen yemeğe oturmasınlar. Dengeli küçük bir aperatif alınıp sofradan kalksınlar. (1-2 bardak su, ayran, yanına 3-5 tane hurma) Ağzını çalkalayıp bir tane nikotin sakızı çiğnenip yanağa koysunlar. Sonra yarım saat beklesinler. Bu süre zarfında ibadet edilebilirler. Daha sonra da yemeklerine devam edebilirler. Ondan sonra da canı her istediğinde nikotin sakızını ağzına atarak kullanmalı. Basit bir reçete ile çoğu insan fazla zorlanmadan sigarayı bırakacaktır. Olmuyorsa kliniğimize gelip başvurabilirler." tavsiyesinde bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz