Ramazanın ideal besini süt

Ramazan ayında oruç tutan kişilerin beslenmelerine her zamankinden daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Beslenme aralıkları ve alışkanlıkları Ramazan ayında değişse de, vücudun ihtiyaç duyduğu besin ve sıvı miktarı aynı kalıyor. Süt, bu dönemde vücuda ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve protein gibi besin bileşenlerinin kazandırılması için en iyi kaynaklar arasında yer alıyor.

Süt yeterli ve dengeli beslenmek için gerekli olan, 40'tan fazla besin öğesinin tamamına yakınını içeriyor. Osteoporoz, bir başka deyişle kemik erimesinin önlenmesinde etkili olan süt aynı zamanda sindirim sistemini ve tansiyonu düzenleyici, kronik hastalıklara karşı koruyucu özelliklere sahip. Bu nedenle Ramazan'da sahurda, iftarda ya da iftar sonrası ara öğünlerde günde iki bardak süt tüketmek gerekiyor. Her gün içilen yeterli miktarda süt, Ramazan ayında kilonun da kontrol altında tutulmasına katkıda bulunuyor.

Reklam
Reklam

Ramazan ayında enerjik olmak, zinde ve sağlıklı kalmak için süt

Türkiye Diyetisyenler Derneği (TDD) İstanbul Şubesi Başkanı Selma Önelge Gür, sütün Ramazan ayında kilo dengeleyici ve hastalıklardan koruyucu özelliklerine dikkat çekti. Gür şunları söyledi:

"Enerji sistemimize yaptığı önemli katkı sayesinde süt kilo dengesinin korunmasında etkili oluyor. Vücudun tüm hücrelerinde enerji üretimine yardımcı olan riboflavinden zengin olan süt, besinlerin biyoyararlığını artırıyor. 2 su bardağı süt, 2000 kalorilik diyette günlük riboflavinin gereksiniminin yüzde 70'ini karşılıyor. Süt aynı zamanda Ramazan ayında vücudun sıvı gereksiniminin karşılanmasında da iyi bir seçenek oluşturuyor. Süt kan basıncının düzenlenmesinde ve vücudun sıvı dengesinin sağlanmasında önemli rol üstlenen potasyumun yüzde 33'ünü, kalsiyumun ise yüzde 90'ını sağlıyor. Ramazan ayında günde iki bardak süt içmek oruç tutanların vücut sağlığının korunması açısından önem taşıyor."

Ramazan ayında süt

-Sahurda içilen süt günün sakin, zinde, verimli bir şekilde ve dikkat dağılması yaşanmadan geçirilmesini sağlıyor
-Sağlık için hamur tatlıları yerine, besin öğesi de içeren sağlıklı sütten yapılmış sütlü tatlıların tercih edilmesi gerekiyor
-İftardan sonra yatıncaya dek geçecek uzun gecede iki saat aralıklarla iki ayrı ara öğünde seçilecek olan kuru ya da mevsim meyveleri, sütlü, meyveli hafif tatlılar sağlıklı beslenmenin bir parçasını oluşturuyor

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: