İSTANBUL (İHA) - Üretici Fiyatı Ramazan ayı boyunca artmayan "Patlıcan" market fiyatlarının yüzde 133 artmasıyla Ramazanın zam şampiyonu oldu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre Ramazan ayı boyunca üretici fiyatı hiç artmayan patlıcanın market fiyatlarındaki yüzde 133'lük artışı dikkat çekti. Patlıcanı yüzde 53'lük artışla karpuz, yüzde 26'lık artışla üzüm, yüzde 23,8'lik artışla salatalık ve yüzde 19'luk artışla domates izledi.
TZOB tarafından yapılan açıklamada, markette 4,13 YTL/kg olan kuru fasulye fiyatının yüzde 26,9'luk bir düşüş oranı ile 3,02 YTL/kg, Nohuttaki düşüş oranının yüzde 24, kırmızı mercimeğin ise yüzde 9 olduğu belirtildi. Fiyatı düşen ürünlerden birinin de kuru kayısı olduğu ifade edilirken market raflarında 6,8 YTL/kg.dan satışa sunulan kuru kayısı fiyatında yüzde 25,9 oranında bir düşüş meydana gelerek, ürünün fiyatının 5,04 YTL/kg.a indiği açıklandı.
"Market fiyatlarına bakıldığında bazı ürünlerde de fiyat artışı görülmektedir. Fiyat artışı görülen ürünlerin başında karpuz, üzüm, domates gelmektedir. Bu ürünlerdeki fiyat artışlarının sorumlusu üretici değildir. Nitekim domateste üretici fiyatı yüzde 1,7 oranında artarken market fiyatındaki artış oranı yüzde 30,5'dir. Üzümde üretici fiyatı yüzde 7,7 oranında artarken market fiyatı yüzde 34,9 oranında artış göstermiştir" denilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Üreticiden tüketiciye ulaşan hal, pazar ve market gibi zincirin halkalarının fiyat artışlarında etkili olduğu görülmektedir. Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkına baktığımızda yaş sebze ve meyvede yüzde 293'lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 129'lara, Baklagillerde yüzde 149'lara ve hayvansal ürünlerde yüzde 200'lere kadar çıkmaktadır. Görüldüğü üzere üretici ve market fiyatları arasındaki makas hala çok yüksektir.
Hayvansal ürünlerdeki fiyat artışları tamamen üretim alanı dışındaki etkilerden kaynaklanmaktadır. Süt üretici fiyatları sabit kalırken süt ürünleri fiyatları hala artış göstermektedir. Örneğin peynirde son 20 günde süt üretici fiyatları değişmezken, marketlerde peynir fiyatları yüzde 8,1 civarında bir artış göstermiştir."
Türkiye'de etkin bir pazarlama organizasyonun kurulamamış olmasının, mevcut sistemin ise aracılar tarafından kontrol ediliyor olmasının, hem ürün kayıplarına hem de üretici-tüketici arasındaki makasın açılmasına neden olduğu vurgulanan açıklamada, "Nitekim tüketicinin ödediği fiyat üreticiye yansımadığı gibi bu durumdan üretici de tüketici de karlı çıkmamaktadır" denildi.