''Rapor gerçekçi değil"

Dışişleri Bakanlığı, merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme (Human Rights Watch) adlı sivil toplum kuruluşunun, "Hala kritik - Türkiye'deki Yerlerinden Edilmiş Kürtlerin 2005 Yılındaki Durumuna Bakış" başlıklı raporunun gerçekçi olmadığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Türkiye'nin, 1990'lı yıllarda terör nedeniyle yerlerinden olmuş vatandaşlarının yerleşim yerlerine geri dönüşleri konusunda süregelen iyi niyetli çabalarını göz ardı eden söz konusu rapor, gerçekçi olmaktan uzak kalmaktadır" denildi.

Reklam
Reklam

Human Rights Watch'a, bu konuda yapılan çalışmalar hakkında yakın geçmişte ayrıntılı bilgilerin iletildiği belirtilirken, şunlar kaydedildi.

"Buna rağmen raporda sergilenen olumsuz yaklaşım ve üslup, raporun yapıcı bir zihniyetle hazırlanmamış olduğuna işaret etmektedir. Raporun kaleme alınış biçiminde, ulusal bir konumuzu boyutlarının ötesine taşıyarak, bir uluslararası sorun olarak takdim etme gayretleri göze çarpmaktadır. Başlığından da açıkça anlaşıldığı gibi, raporda yer alan bazı ifadeler Türkiye hakkında çeşitli çevrelerce dile getirilen art niyetli söylemlerle örtüşmektedir."

Türk hükümetinin, köylerini terk etmek durumunda kalmış Türk vatandaşları konusunu gereken titizlikle ele aldığı, yerlerinden olmuş nüfusa yönelik olarak geliştirilen Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Programı (KDRP) çerçevesinde 10 yılı aşkın süre zarfında kayda değer gelişmeler gerçekleştirildiği bildirildi.

Ayrıca, 24 Temmuz 2004 tarihinde yürürlüğe giren 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Kaynaklanan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun'un uygulamaya konulmasıyla ilgili vatandaşların sıkıntılarının giderilmesi yolunda önemli bir adım atıldığı kaydedildi.

Reklam
Reklam