Raporda açıklama yok

İSTANBUL (İHA) - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu İlerleme Raporu'nda Türkiye'ye tam üyelik için tarih verilip verilmemesi konusunda herhangi bir açıklama yer almazken, karar Kopenhag Zirvesi'nde AB ülkelerine bırakıldı.

NTV'nin haberine göre 9 Ekim'de açıklanacağı ilan edilen Avrupa Birliği İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin AB'ye uyum süreci çerçevesinde attığı reform adımları ayrıntılı biçimde anlatıldı. Raporda Türkiye'nin son bir yıl içinde gerçekleştirdiği yasal değişiklikler ve AB uyum paketinden övgüyle bahsedildi ancak işkenceyle mücadele, Devlet Güvenlik Mahkemeleri'ndeki gözaltı süreleri ve Olağanüstü Hal Bölgeleri'ndeki bazı uygulamalarında eksikliklerin olduğu vurgulandı.

Reklam
Reklam

Raporda Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılması için tarih verilmesi konusunda bir öngörüde bulunulmadı. Raporda somut bir tarih ya da takvim yer almadı, ancak üyelik sürecinin önü de tıkanmadı. Raporda, tam üyelik müzakerelerinin başlatılması için tarih verilmesi veya verilmemesi konusunun Kopenhag zirvesinde, devlet ve hükümet başkanları tarafından alınacak bir siyasi karar olduğu belirtildi ve Türkiye'ye tarih verilmesi konusunda AB Komisyonu'nun tavır almadığı kararın AB hükümetlerine bırakıldığı ifade edildi.

İlerleme raporunda daha öncekilerin aksine "Kopenhag Kriterleri yerine getirilmiyor" ifadesi yer almadı. Bunun yerine "Kopenhag Kriterleri şablonunda, siyasi kriterler tam olarak yerine getirilmedi" denildi. Ayrıca Türkiye'deki reformların devam etmesi halinde AB hedefinin yakalanabileceği vurgulandı.

Raporda, Türkiye'deki reformların sürmesi için mali yardımların artırılması ve mevcut yardımın 2 katına çıkarılması gerektiği hatırlatıldı.

Raporda Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) siyasi yasaklarla ilgili kararı da Kopenhag ruhunun Türkiye'deki bazı kesimler tarafından benimsenmediğinin işareti olarak yorumlandı.

Reklam
Reklam