Rasmussen Türkiye'ye geliyor

NATO Genel Sekreterliği görevini 1 Ağustos itibariyle resmen üstelenen Danimarka eski Başbakanı Anders Fogh Rasmussen düzenlediği ilk basın toplantısında önceliğinin Afganistan olduğunu açıkladı.

"Afganistan'da başarılı olacağız" diyen Rasmussen, Rusya - NATO ilişkilerine de geniş zaman ayırarak, "Rusya ile olan ilişkilerimiz tam bir stratejik ortaklık çerçevesinde devam edecek. Geçmişte yaşananların, ortak çıkarları gölgede bırakmasına müsaade edemeyiz. Kabaca anti terörizm, Afganistan, korsancılık ve nükleer silahların azaltılarak kontrol altında tutulması konularında ortak çıkarlarımız var. Ben elbette hayalci değilim, çok temel sorunlarımız ve anlaşamadığımız konular olduğunun bilincindeyim. Bunlardan en önemlisi Rusya'nın uluslararası sorumluluklarına bağlı hareket etmesi ve komşularının toprak sahasına girme gibi konularda daha sorumluluk içerisinde hareket etmesi. Benim Rusya'ya mesajım 'Gelin işbirliğimizi ortak çıkarlarımızın olduğu konulardan başlatalım'" diye konuştu. Kosova konusuna da değinen Rasmussen, kendi görev süresi içerisinde bölgedeki TFOR güçlerinin giderek azaltılmasını hedeflediğini ve bölgede NATO güçlerinin geri çekilebileceği atmosferinin kısa zamanda oluşacağına inandığını ifade etti. Bununla beraber gemi korsanlığı noktasında NATO'nun yeterli ve gerekli şekilde bir anti korsan gücü bölgede bulundurmaya devam edeceğine değinen Rasmussen, NATO'nun Balkan politikasıyla ilgili olarak da açık kapı politikasının devam edeceğini kaydetti. Gürcistan ve Ukrayna'nın da kriterleri yerine getirdiğinde NATO üyesi olmaları için hiçbir engel olmadığının tekrar altını çizen Rassmussen, NATO'ya yeni bir stratejik konsept getirmek için çalışmalara hemen başlayacağını dile getirdi. Bu yeni stratejik konsept çerçevesinde bir sonraki NATO devlet liderleri zirvesine kadar 12 kişilik bir heyeti hükümetlerle sivil toplum kuruluşlarıyla ve tink-tanklerle, bir araya gelerek kendisine geri rapor sunulacağını ve bu rapor doğrultusunda yeni bir konseptin oluşturulmasına çalışılacağını açıkladı. NATO anlaşmasının 5. maddesinde bulunan 'Herhangi bir NATO üyesine yapılan saldırıya bütün NATO üyeleri karşılık verir' ifadesinin NATO'nun temelini oluşturduğunu ve bu maddenin NATO'nun temelinde kalmaya devam edeceğini söyleyen Rasmussen, "Artık ülkelerin kendilerini savunması kendi bölgelerinde değil Afganistan'ın dağlarında başlamaktadır" dedi. Rasmussen ayrıca, karikatür konusuna da değinerek, "Karikatür meselesi benim için artık geçmişte kaldı" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE'YE VERİLEN SÖZLER KONUSUNDA İÇİM RAHAT" Düzenlenen basın toplantısında kendisine sorulan bir soru üzerine Rasmussen, İslam dünyası ile ilişkileri geliştirme çerçevesinde İstanbul İşbirliği Girişimi Konferansı'nda alınan kararlar ve Akdeniz İşbirliği çerçevesinde İslam ülkelerinin elçileriyle devamlı olarak bir araya geleceğini ve bu görüşmeler sonrası atacağı bu somut kararlara varacağını söyledi. Rasmussen, Türkiye'ye Straosbourg'da verilen sözlerle ilgili olarak ise yüksek pozisyonlara Türk generallerin getirilmesi, Afganistan temsilcisinin ve NATO Genel Sekreteri yardımcısının Türk olmasına atfen, " Evet sözel bir anlaşmaya varmıştık. Verilen sözleri elbette yerine getirmek için kendim kişisel çaba içerisindeyim fakat biliyorsunuz ki bu sadece bana bağlı konular değil. Hep birlikte çözümler üretmeliyiz. Belli konular da diğer ülkelerin de desteğine ihtiyacım var. Türkiye'ye verilen sözler konusunda benim vicdanım rahat" ifadelerini kullandı. Roj tv ile ilgili yorum yapmaktan kaçınan Rasmussen, Ağustos ayı içerisinde Türkiye'yi ziyaret edeceğini açıkladı.

Reklam
Reklam

İHA