RATEF Genel Başkan Yardımcısı Doğan: "Telif Ücreti Isteyen Meslek Birliklerinin Baskısıyla Yayıncı Kuruluşlar, Kapılarına Kilit Asıyorlar"

Radyo Televizyon ve İnternet Yayıncıları Federasyonu (RATEF) Genel Başkan Yardımcısı İskender Doğan, "Telif ücreti isteyen meslek birliklerinin baskısıyla yayıncı kuruluşlar,

Radyo Televizyon ve İnternet Yayıncıları Federasyonu (RATEF) Genel Başkan Yardımcısı İskender Doğan, "Telif ücreti isteyen meslek birliklerinin baskısıyla yayıncı kuruluşlar, kapılarına kilit asıyorlar" dedi.

İskender Doğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) beyannamesini geciktiren televizyonlara ve radyolara, çok büyük idari para cezaları uygulandığını ileri sürerek, bu uygulamanın kaldırılmasını ve beyannamesini geciktiren yayıncı kuruluşa yasal faiz uygulanması gerektiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Yayıncı kuruluşların elektrik paralarını ödeyemezken birçok dayatma ile karşı karşıya olduğunu öne süren Doğan, şöyle konuştu:

"Türkiye genelinde 870 yayıncı kuruluş, telif hakları dolayısıyla meslek birlikleriyle mahkemelik. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP), Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) özel radyo ve televizyonlarda çalınan şarkı ve türkülerden, yıllık 40-50 bin lira bedel istiyor. Bu bedel geriye dönük olarak da talep ediliyor. Ülkemizde hangi radyo, televizyon bu parayı verebilir. Kendilerini sanatçılar adına telif topladığını iddia eden meslek birliklerinin, sanatçılar adına hareket ettiklerine de bizler inanmıyoruz. Meslek birliklerinin yönetiminde bulunanlar, inanılmaz rantlar elde ediyor. Türkiye'de küçük bir zümre, mutlu azınlık oluşturuyor."

-"Telif baskısından bunaldık"-

Doğan, kazanılmayan paranın telif bedeli olamayacağını savunarak, şunları ifade etti:

Reklam
Reklam

"Aldığımız reklam bedellerinden yerel yayıncı kuruluşlar, özel radyo ve televizyonların RTÜK payına yüzde 2, ulusal radyo ve televizyonlar için de reklam bedellerine kestikleri faturalarından yüzde 1 eklenerek bu sorun çözülsün. Telif ücreti isteyen meslek birliklerinin baskısıyla yayıncı kuruluşlar, kapılarına kilit asıyorlar. Çivril'de iki televizyon ve dört radyo yayınına ara verdi. Denizli merkezde iki radyo el değiştirdi. İzmir'deki 38 radyo, 8'e düştü. Türkiye çapında 9 televizyon ve 78 radyo yayınına ara verdi, bir kısmı el değiştirdi. Telif baskısından bunaldık. Federasyon olarak konuyla ilgili çalışma yürütüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay'dan bu duruma el koymasını bekliyoruz."

Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Emre Umurbilir

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: