Doğum: 26 Şubat 1954 (59 yaşında), İstanbul
Eşi: Emine Erdoğan
Eğitim: Marmara Üniversitesi (1981)
Parti: Adalet ve Kalkınma Partisi
Görev: Türkiye Başbakanı şu tarihten beri: 2003
Çocukları: Ahmet Burak Erdoğan, Necmettin Bilal Erdoğan, Sümeyye Erdoğan, Esra Erdoğan Aslen Rizeli olan Recep Tayyip Erdoğan 26 Şubat 1954'te İstanbul'da doğdu.Recep Tayyip Erdoğan 1965 yılında Kasımpaşa Piyale İlkokulu'ndan, 1973 yılında ise İstanbul İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu. Fark dersleri sınavını vererek Eyüp Lisesi'nden de diploma aldı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversiteyi Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'nde okuyan Erdoğan, bu fakülteden 1981 yılında mezun oldu.
Gençlik yıllarından itibaren sosyal hayat ve siyasetle içice bir yaşamı tercih eden Erdoğan, disiplinli ekip çalışmasının ve takım ruhunun önemini kendisine çok erken yaşlarda öğreten futbolla 1969-1982 yılları arasında amatör olarak ilgilendi. Aynı zamanda bu yıllar, genç bir idealist olarak ülke ve dünya meseleleri ve toplumsal sorunlarla ilgilenen Recep Tayyip Erdoğan'ın aktif politikaya adım attığı döneme rastlamaktadır.
Recep Tayyip Erdoğan Lise ve üniversite yıllarında Milli Türk Talebe Birliği öğrenci kollarında aktif görev aldı. Recep Tayyip Erdoğan, 1976 yılında MSP Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı'na ve aynı yıl MSP İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı'na seçildi. 1980 yılına kadar bu görevlerini sürdüren Recep Tayyip Erdoğan, siyasi partilerin askeri darbeyle kapatıldığı 12 Eylül 1980 döneminde, özel sektörde bir süre müşavirlik, üst düzey yöneticilik de yaptı.
1983 yılında kurulan Refah Partisi ile fiilî siyasete geri dönen Recep Tayyip Erdoğan, 1984 yılında Refah Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında ise Refah Partisi İstanbul İl Başkanı ve Refah Partisi MKYK üyesi oldu. İstanbul İl Başkanlığı görevi esnasında diğer siyasi partiler için de model olan yeni bir örgütsel yapı geliştiren Erdoğan, bu dönemde özellikle kadınlarla gençlerin siyasete katılımını artırmaya yönelik çalışmalar yaptı; siyasetin tabana yayılarak geniş halk kitleleri tarafından benimsenip itibar görmesi yolunda önemli adımlar attı. Bu yapılanma, mensubu bulunduğu Refah Partisi'ne 1989 Beyoğlu yerel seçimlerinde büyük bir başarı kazandırırken, yurt genelinde de parti çalışmaları için örnek teşkil etti.
Recep Tayyip Erdoğan 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi, siyasî yeteneği, ekip çalışmasına verdiği önem, insan kaynakları ve malî konulardaki başarılı yönetimiyle dünyanın en önemli metropollerinden biri olan İstanbul'un kronikleşmiş sorunlarına doğru teşhis ve çözümler üretti. Recep Tayyip Erdoğan Su sorunu, yüzlerce kilometrelik yeni boru hatlarının döşenmesiyle; çöp sorunu ise dönemin en modern geri-dönüşüm tesislerinin kurulmasıyla çözümlendi. Hava kirliliği sorunu Recep Tayyip Erdoğan döneminde geliştirilen doğalgaza geçiş projeleriyle son bulurken, kentin trafik ve ulaşım açmazına karşı 50'den fazla köprü, geçit ve çevre yolu inşa edildi; sonraki dönemlere ışık tutacak birçok proje geliştirildi. Belediye kaynaklarının doğru kullanımı ve yolsuzluğun önlenmesi amacıyla olağanüstü önlemler alan Erdoğan, 2 milyar dolar borçla devraldığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin borçlarını büyük ölçüde ödedi ve bu arada 4 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Böylece, Türkiye'nin belediyecilik tarihinde yeni bir çığır açan Erdoğan, bir yandan diğer belediyelere örnek olurken, bir yandan da halk nezdinde büyük bir güven kazandı. Recep Tayyip Erdoğan, 12 Aralık 1997'de Siirt'te halka hitaben yaptığı konuşma sırasında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlere tavsiye edilen ve bir devlet kuruluşu tarafından yayınlanan kitapta yer alan bir şiiri okuduğu için hapis cezasına mahkum edildi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine son verildi.
Recep Tayyip Erdoğan, 4 ay kaldığı cezaevinden çıktıktan sonra kamuoyunun ısrarlı talebi ve gelişen demokratik sürecin bir sonucu olarak 14 Ağustos 2001'de arkadaşlarıyla birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) kurdu. Kurucular Kurulu tarafından AK Parti'nin Kurucu Genel Başkanı seçildi. Milletin teveccüh ve güveni AK Parti'yi daha kuruluşunun birinci yılında Türkiye'nin en geniş halk desteğine sahip siyasî hareketi haline getirdi ve 2002 yılı genel seçimlerinde üçte iki parlamento çoğunluğuyla tek başına iktidara taşıdı.
Hakkındaki mahkeme kararı nedeniyle 3 Kasım 2002 seçimlerinde milletvekili adaylığı engellenen Erdoğan, yapılan yasal düzenlemeyle milletvekili adaylığının önündeki yasal engelin kalkması üzerine, 9 Mart 2003'te Siirt ili milletvekili yenileme seçimine katıldı. Bu seçimde oyların yüzde 85'ini alan Erdoğan, 22. Dönem Siirt Milletvekili olarak parlamentoya girdi.
15 Mart 2003 tarihinde Başbakanlık görevini üstlenen Recep Tayyip Erdoğan, aydınlık ve sürekli kalkınan bir Türkiye idealiyle, hayatî öneme sahip birçok reform paketini kısa süre içinde uygulamaya koydu. Demokratikleşme, şeffaflaşma ve yolsuzlukların engellenmesi yolunda büyük mesafeler kat edildi. Buna paralel olarak ülke ekonomisi ve toplum psikolojisini olumsuz yönde etkileyen ve on yıllardır çözülemeyen enflasyon kontrol altına alındı, Türk Lirası büyük itibar kazandı. Devletin borçlanma faiz oranları aşağı çekildi, kişi başına düşen millî gelirde tarihi bir yükseliş gerçekleştirildi. Ülke tarihinde daha önce görülmemiş hız ve sayıda baraj, konut, okul, yol, hastane ve enerji santrali hizmete girdi. Maddi refah ve kalkınma hamlesindeki büyük başarıların yanı sıra Türkiye'de demokrasi ve özgürlük alanlarının genişletilmesini dünyanın saygın siyasi gözlemcileri Erdoğan'ın gerçekleştirdiği "Sessiz Devrimler" olarak isimlendirdi.
Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde ülke tarihinin dönüm noktası olarak nitelenen başarılı girişimlerine ek olarak, akılcı dış politikası ve yoğun ziyaret-temas trafiğiyle Kıbrıs sorununun kalıcı çözüme kavuşturulması ve dünyanın çeşitli ülkeleriyle verimli ilişkiler geliştirilmesi konularında önemli adımlar attı. Tesis edilen istikrar ortamı iç dinamikleri harekete geçirirken, Türkiye'yi bölgesinde saygın bir merkez ülke haline getirdi. Türkiye'nin ticaret hacmi ve siyasal gücü, yalnız içinde bulunduğu coğrafî bölgede değil, uluslararası alanda da hissedilir düzeyde arttı.
Recep Tayyip Erdoğan, 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde yüzde 46.6 oyla büyük bir zafer kazanan Ak Parti'nin Genel Başkanı olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 60. Hükümeti'ni kurdu ve tekrar güvenoyu aldı. İkinci iktidar döneminin başarıyla tamamlanmasına yakın 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Anayasa değişiklerine ilişkin referandumda evet oylarının yüzde 58 oranına ulaşmasıyla Başbakan Tayyip Erdoğan'ın öncülük ettiği kampanya tarihi bir başarı gösterdi.
Recep Tayyip Erdoğan 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimlerde Ak Parti oyların yüzde 49,8'ini alarak tekrar büyük bir zafer kazandı. 3. kez Başbakanlık koltuğuna oturan Erdoğan, partisinin oylarını 3 dönem üst üste arttırarak Türk siyasi tarihinde bir ilke imza atmış oldu. Türkiye'nin uluslararası camia içinde saygınlığının en üst düzeye çıktığı bu süreçte Başbakan Erdoğan bir dünya lideri olarak temayüz etti.
Halen Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan evli ve 4 çocuk babasıdır.
Aldığı Ödüller;
29 Ocak 2004
"(AJC) Cesaret karakteri ödülü" (İngilizce: Profiles of Courage)[82]
Amerikan Yahudi Komitesi
18 Nisan 2004
"Dünyanın En Etkili 100 Kişisi"'nden biri Time dergisi
13 Haziran 2004
"Altın Plaka" ödülü Amerikan Başarı Akademisi (İngilizce: Academy of Achievement) Geleneksel olarak verilen ödül Tayyip Erdoğan'a, aktör James Earl Jones tarafından sunulmuştur.
1 Aralık 2004
"Yılın Avrupalısı" ödülü European Voice Dergisi[83][84]
2 Eylül 2005
"Avrupa Kurumlar" ödülü İtalyan Akdeniz Laboratuvarı Vakfı[85]
1 Haziran 2006
"Tatar Madalyası" Rusya
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından verilmiştir.
8 Ağustos 2006
"Karadeniz Ülkelerinde Yılın Reformcusu ödülü" Hazar Enerji Entegrasyonu[86]
1 Kasım 2006
"Üstün İnsani Hizmet Nişanı" Kızılay
2 Şubat 2007
"Kültürler Arası Diyaloğu Himaye Ödülü" Tataristan
Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şeymiyev tarafından verilmiştir.
12 Mart 2007
"2007 Barış ve Diyalog Ödülü" Rumi Forum tarafından Başbakan Erdoğan'a ve İspanya Başbakanı Zapatero'ya sunulmuştur.Zapatero'ya sunulmuştur.
15 Nisan 2007
"Kristal Hermes Ödülü" Almanya
Ödül, Almanya'nın Hannover kentinde düzenlenen bir törenle Almanya Devlet Başbakanı Angela Merkel tarafından verilmiştir.
14 Haziran 2007
2006 yılının "En Başarılı Lider Ödülü" İmedya
11 Temmuz 2007
"Agricola" ödülü BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)
Ödül, açlıkla mücadele ve gıda üretiminin artırılması konusunda önemli katkılar sağlayan şahsiyetlere verilmektedir.
15 Ocak 2008
"Köprüleri İnşa Etmek" ödülü Müslüman Sosyal Bilimciler Derneği
11 Mayıs 2009
"İbn-i Sina Ödülü" Kofi Annan ve Zapatero ile birlikte ödüle layık görülmüştür.
9 Haziran 2009
"Barış, Özgürlük ve Demokrasi" ödülü Crans Montana Forumu
26 Ekim 2009
Nişan-ı Pakistan
Pakistan
Pakistan devletinin en büyük ödülü olan Devlet Onur Nişanı.
12 Ocak 2010
"İslam'a Hizmet Ödülü" Kral Faysal Fonu[88]
23 Şubat 2010
"Sevilla, Kültürler Arasındaki Bağ Ödülü" (İspanyolca: Sevilla, Nodo entre Culturas) İspanya'dan Medeniyetler İttifakı projesinin harekete geçirilmesinde üstlendiği önemli rolü nedeniyle verilmiştir
1 Mart 2010
"Hariri Ödülü" BM Habitat ve Refik Hariri Vakfı Vakıf tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı sırasındaki başarılarından ötürü Tayyip Erdoğan’a liderlik, devlet adamlığı ve iyi yönetim’ konularında verilmiştir.
29 Nisan 2010
İkinci kez "Dünyanın En Etkili 100 Kişisi"'nden biri Time dergisi
Tayyip Erdoğan "liderler" kısmında 17'nci sıradan listeye dahil olmuştur.
27 Mayıs 2010
"FIESP Nişanı" Brezilya Sao Paulo Sanayi Federasyonu Merkezi Sanayiye yaptığı katkılardan dolayı verilmiştir.
28 Mayıs 2010
"Sigara İle Küresel Mücadele Özel Ödülü".[90]
BM Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)
29 Haziran 2010
"Dünya Aile Ödülü" BM Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)
Dünya Aile Örgütü'nün 2010 yılı özel ödülüdür.
4 Kasım 2010
"Kosova Bağımsızlık Altın Madalyası" Kosova
Kosova Cumhuriyeti’nin en büyük devlet nişanıdır.
25 Kasım 2010
"Yılın Lideri" Arap Bankalar Birliği Lübnan ziyareti çerçevesinde Tayyip Erdoğan'a verilmiştir.
29 Kasım 2010
"Kaddafi İnsan Hakları Ödülü" Libya
Libya ziyareti çerçevesinde Tayyip Erdoğan'a verilmiştir.
11 Ocak 2011
"İslam Dünyası Mümtaz Şahsiyet Ödülü" Şeyh Fahad Al-Ahmad Uluslararası Hayır İşleri Ödülü Kurulu Kuveyt ziyareti sırasında Tayyip Erdoğan'a verilmiştir.
2 Şubat 2011
"Kırgız Devlet Nişanı" Kırgızistan
Kırgızistan ziyareti sırasında iki ülke ilişkileri katkısından dolayı Tayyip Erdoğan'a verilmiştir.
21 Mart 2011
2010 yılının "En Başarılı Lider Ödülü" İmedya
25 Mart 2012
"10 Yılın Şahsiyeti Şahsiyet Ödülü" IFIMES Slovenya 'nın başkenti Ljubljana'da faaliyet gösteren Uluslararası Ortadoğu ve Balkanlar Araştırma Enstitüsü (IFIMES), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı "10 yılın şahsiyeti" ilan etti. Enstitünün 10. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen ödül töreninde, son 10 yılın şahsiyeti özel ödülünün Başbakan Erdoğan'a verildiği açıklandı. Başbakan Erdoğan'ın ödülü, Ortadoğu ve Balkanlar'da izlediği olumlu politikalar dolayısıyla aldığı belirtildi. Ödülün Erdoğan'a daha sonra takdim edileceği kaydedildi.
Fahri doktora
• 26 Ocak 2004 tarihinde Aziz John' s Üniversitesi'nden Recep Tayyip Erdoğan fahri doktora aldı.
• 3 Nisan 2004 tarihinde Ukrayna Ulusal Teknik Üniversitesi Kiev Politeknik Enstitüsü'nden Recep Tayyip Erdoğan fahri doktora aldı.[95]
• 3 Nisan 2004 tarihinde Kırım Devlet Üniversitesi'nden Recep Tayyip Erdoğan fahri doktora aldı.
• 18 Mayıs 2006 tarihinde Bulgar Bilimler Akademisi'nden Recep Tayyip Erdoğan fahri doktora aldı
• 20 Temmuz 2006 tarihinde Girne Amerikan Üniversitesi'nden Recep Tayyip Erdoğan fahri doktora aldı.
• 29 Mart 2008 tarihinde Saraybosna Üniversitesi'nden Recep Tayyip Erdoğan fahri doktora aldı.
• 15 Ekim 2008 tarihinde Fatih Üniversitesi'nden Recep Tayyip Erdoğan fahri doktora aldı.
• 4 Temmuz 2009 tarihinde Maltepe Üniversitesi'nden Recep Tayyip Erdoğan fahri doktora aldı.
• 4 Temmuz 2009 tarihinde İstanbul Üniversitesi'nden Recep Tayyip Erdoğan fahri doktora aldı.
• 22 Ağustos 2009 tarihinde Halep Üniversitesi'nden Recep Tayyip Erdoğan fahri doktora aldı.Üniversite daha sonra bu ünvanı geri çektiğini açıkladı.
• 16 Nisan 2010 tarihinde Gazze İslam Üniversitesi'nden Recep Tayyip Erdoğan fahri doktora aldı.
• 18 Mayıs 2010 tarihinde Avrupa Madrid Üniversitesi'nden Recep Tayyip Erdoğan fahri doktora aldı.
• 12 Haziran 2010 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Recep Tayyip Erdoğan fahri doktora aldı.
• 2 Ekim 2010 tarihinde Piri Reis Üniversitesi'nden Recep Tayyip Erdoğan fahri doktora aldı.
• 31 Ekim 2010 tarihinde Harran Üniversitesi'nden Recep Tayyip Erdoğan fahri doktora aldı.
• 4 Kasım 2010 tarihinde Priştine Üniversitesi'nden Recep Tayyip Erdoğan fahri doktora aldı.
• 25 Ocak 2011 tarihinde Kiev Üniversitesi'nden Recep Tayyip Erdoğan fahri doktora aldı.
• 16 Mart 2011 tarihinde Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü'nden Erdoğan fahri doktora aldı.
• 21 Mart 2011 tarihinde Ümmü'l-Kurra Üniversitesi'nden Erdoğan fahri doktora aldı.
• 2 Temmuz 2011 tarihinde İstanbul Aydın Üniversitesi'nden Erdoğan fahri doktora aldı.
• 11 Nisan 2012 tarihinde Şanghay Uluslararası Araştırmalar Üniversitesi'nden Erdoğan fahri doktora aldı.
• 22 Mayıs 2012 tarihinde Kaid-i Azam Üniversitesi'nden Erdoğan fahri doktora aldı.
• 29 Haziran 2012 tarihinde Atatürk Üniversitesi'nden Erdoğan fahri doktora aldı.
• 21 Eylül 2012 tarihinde Kudus Üniversitesi'nden Erdoğan fahri doktora aldı.
• 5 Ekim 2012 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Erdoğan fahri doktora aldı.
• 12 Kasım 2012 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden Erdoğan fahri doktora aldı.
• 19 Ocak 2013 tarihinde Gaziantep Üniversitesi'nden Erdoğan fahri doktora aldı.
• 26 Ocak 2013 tarihinde Marmara Üniversitesi'nden Erdoğan fahri doktora aldı.
Fahri Vatandaşlık
• Şubat 2004 tarihinde Erdoğan Seul'de fahri vatandaşlık unvanını aldı.
• Şubat 2009 tarihinde Erdoğan Tahran'da fahri vatandaşlık unvanını aldı.
• Kasım 2010 tarihinde Erdoğan Prizren'de fahri vatandaşlık unvanını aldı.
• Kasım 2010 tarihinde Erdoğan Mamuşa'da fahri vatandaşlık unvanını aldı.