ANKARA (ANKA) - İlaçta katılım payı getiren düzenleme Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Buna göre aile hekimlerince yazılan reçeteler dahil olmak üzere reçetede yer alan üç kalem ilaç için 3 TL, ilave her kalem ilaç için 1 TL alınacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ düzenlemeyi, bakanlık ve SGK’nın toplam 62.5 milyar lira sağlık harcamasına karşın vatandaşın 1 milyar 600 milyon lira katkı yaptığını belirterek, “3 kutudan sonra 1 TL istemek bu 62.5 milyar liraya çok cuzi bir katkı olacak” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca Emekli Sandığı Kanunu’nda değişiklik öngören yasa tasarısı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. İlaçta katılım payıyla ilgili düzenlemenin yer aldığı madde komisyonda tartışmalara neden oldu. BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt söz konusu maddenin “yoksulun cezalandırılması maddesi” anlamına geldiğini savunarak, “Böyle onaylarsak vicdanımız rahat eve gidemeyiz” dedi. CHP Milletvekili Kazım Kurt da katkı payı uygulamasının Anayasaya aykırı olduğunu ileri sürerek fazla ilaç yazımının vatandaşın suçu olmadığını söyledi. MHP Milletvekili Erkan Akçay, “Sağlık harcamalarındaki artışın sorumluluğunu hükümet kendinde arasın” derken, CHP Milletvekili Özgür Özel, “Bu bir finansman arayışıdır” dedi. AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ise, “Türkiye sağlıkta vatandaşa hizmet anlamında dünyanın en cömert ülkesi ama en müsrif ülkesi değildir” diyerek düzenlemeyi savundu.
-“CUZİ BİR KATKI OLACAK”-
Milletvekillerinin açıklamalarından sonra Sağlık Bakanı Recep Akdağ söz alarak eleştirileri yanıtladı. “Yoksulun cezalandırılması maddesi” sözlerinin doğru olmadığını savunan Bakan Akdağ, şöyle devam etti:
“Sağlık Bakanlığı bütçesi 2011 yılında 17.5 milyar TL, Sosyal Güvenlik Kurumu da 45 milyar lira sağlık harcaması yapıyor. Sadece ikisi 62.5 milyar lira. Üniversiteler, belediyeleri de ekleyebiliriz. Bu kadar kamu sağlık harcaması yapan devlet vatandaşından katkı olarak 2011 yılında 1 milyar 600 milyon lira istemiş. Bu para çok büyük bir para değil. Bunun 2 milyar lira olacağını varsayın. 3 kutudan sonra 1 TL istemek bu 62.5 milyar liraya çok cuzi bir katkı olacak. Bu 1 TL’yi vatandaştan para almak için yapmıyoruz. Bu uluslararası ilaç firmalarının ilacı daha fazla satmak isteyenlerin ortaya koyduğu çabaları engellemek için enstrümanlardan biri. Hekimlerin eğitilmesinden toplumun aydınlatılmasına kadar bir çok başka yolu üzerinde de çalışılıyor. 62.5 milyar lira para harcayan hükümetin katkı payında 2 milyar almak istemesini yoksulun cezalandırılması olarak yorumlanması hükümete büyük haksızlık olur.”
Aile hekimliği, acil vakalar, yoğun bakımlar gibi tedavilerden katkı payı alınmadığını belirten Bakan Akdağ, toplam reçetelerin içinde katkı payı alınan reçetenin oranının yüzde 37 olduğunu kaydetti. OECD ülkeleri içinde hane halkının cepten sağlığa yaptığı harcama oranlarının İsviçre’de yüzde 6 olduğunu belirten Bakan Akdağ, Türkiye’de bu oranın yüzde 1.5 ile cepten sağlığa en az para verilen ülke olduğunu söyledi.
-5-10 LİRANIN ALTINDAKİ İLAÇTAN KATKI PAYI ALINMAYACAK-
Bakan Akdağ ilaç fiyatı 5-10 liranın altındaysa ondan katkı payı alınmaması gerektiğini kurulun bu düzenlemeyi yapacak şekilde de yetki aldığını belirtti. Bakan Akdağ, “Amaç gereksiz pahalı ilaç kullanımını düşürmek ise onlardan alınmayabilir” dedi.
-YEŞİL KARTLILARA ÖZEL HASTANE YOLU İSTİSNA OLACAK-
Tasarı yeşil kartlılara özel hastanenin yolunu açtığı şeklinde yorumlanmıştı. Ancak söz konusu maddede bunun istisna olacağının altı çiziliyor. Acil haller gibi istisnai durumlarda yeşil kartlıların özel hastanelere gideceğini belirten Bakan Akdağ, bu konudaki eleştirilere, “Yeşil kartlı kişinin 3-4-5 lira katkı payını veremeyeceği konuşuldu. Kurulun hiç yetkisi olmadan her yere gitmesi ilave ücret ödemesi ne kadar mümkün” sözleriyle yanıtladı. (ANKA)