Reçetesiz Ilaç Satışı Genelgesi

Kastamonu - Kastamonu Eczacı Odası Başkanı Ümran Pelenkoğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından reçetesiz ilaç satışı ile ilgili yayınlanan genelgelerin eczacılara mevcut

Kastamonu - Kastamonu Eczacı Odası Başkanı Ümran Pelenkoğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından reçetesiz ilaç satışı ile ilgili yayınlanan genelgelerin eczacılara mevcut uygulamaların içeriğinin hatırlatılması yönünde olduğunu bildirdi.
Pelenkoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde kamuoyunda sıkça "reçetesiz ilaç satışı" ve "ertesi gün ilaçları" ile ilgili yaşanan tartışmaların, eczacılarda ve halkta tedirginlik yaşanmasına sebep olduğunu öne sürdü.
Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti ve Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yetkililerinin konuyla ilgilendiklerini aktaran Pelenkoğlu, şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz mart ayı içerisinde illere gönderilen 2 farklı genelge ve yazı içerisinde, listelenmiş ilaçların reçetesiz satışının yasaklanmasıyla ilgili bir düzenleme mevcuttur. Bu yazılar dışında kalan ve kamuoyuna yansıdığı gibi "ertesi gün ilacı" ve diğer tüm ilaçlarla ilgili herhangi bir yeni gelişme söz konusu değildir. Zaten her iki genelge de eczacılarımızın mevcut uygulamalarının içeriğinin hatırlatılması yönündeydi. Her iki genelge muhteviyatındaki ilaçlar, suistimali söz konusu olabilecek etken maddeleri içermektedirler. Bu sebeple satış kontrollerinin Sağlık Bakanlığı tarafından takip edilebilmesi için reçeteli satışı zorunlu kılınmıştır. Bu tür ilaçların sayısı toplamda küçük bir orandır. Zaten günümüzde kontrole tabi ilaçların dışında kalan ilaçlar da eczacıların bilimsel kimliklerinden kaynaklanan sorumluluk ve denetimle satılmaktadır. Diğer taraftan yabancı ilaç tekelleri Türkiye'de reçetesiz tezgah üstü satılan ilaçlar için yatırım üzerine yatırım yapıyor. Ülkemizde ilaçların yüzde 90'ı zaten Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılandığı için reçeteli olarak satılmaktadır. Her ilacın reçetelenme zorunluluğu SGK'nın yükünü artırırken ekonomik olarak da hasta mağduriyeti oluşturabilir. Uygulamada olan muayene ücretleri ve reçete katılım payları bazı durumlarda ilaç fiyatının önüne geçmektedir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: