Reel kesim güveninde temkinli artış

ANKARA(ANKA)-Merkez Bankası, temmuz ayına ilişkin İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarını açıkladı. Reel kesim güven endeksi haziran ayına göre 0.6 puan artarak 112.4 oldu. Toplam sipariş miktarına ilişkin endeks 1.3 puan artarak 91.2 olarak belirlendi. Sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin endeks 5.2 puan azalarak 109.4'e gerilerken, genel gidişatı gösteren endeks 4.4 puan azalarak 107.1'e indi.

Merkez Bankası, temmuz ayına ilişkin İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarını açıkladı. 1186 katılımcı ile yapılan ve 100'ün iyimserlik sınırı olduğu ankete göre; reel kesim güven endeksi haziran ayına göre 0.6 puan artarak 112.4 oldu. Toplam sipariş miktarına ilişkin endeks 1.3 puan artarak 91.2 olarak belirlendi. Mamul mal stok miktarına ilişkin endeks 12.2 puan düşerek 90.4'e indi.

Reklam
Reklam

Gelecek üç ay üretim hacmini gösteren endeks 1.9 puan artarak 130.4 oldu. Gelecek üç aya ilişkin toplam istihdamı gösteren endeks 5.9 puan artarak 115.6'ya yükseldi.

İHRACAT SİPARİŞLERİ ARTTI
Son üç ayda toplam sipariş miktarına ilişkin endeks 3.1 puan artarak 130.1'e çıkarken arken, en yüksek endeksi de oluşturdu.

Gelecek üç ayda ihracat sipariş miktarına ilişkin endeks 14 puan artarak 124.9'a yükseldi. Sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin endeks 5.2 puan azalarak 109.4'e geriledi. Genel gidişatı gösteren endeks 4.4 puan azalarak 107.1'e indi.

Merkez Bankası'nın ankete ilişkin değerlendirmesine göre; son üç aydaki üretim hacmine yönelik yanıtlar itibarıyla, haziran ayında başlayan yavaşlama eğiliminin devam ettiği görüldü. Son üç ayda alınan iç piyasa siparişlerinde nisan ayından itibaren gözlenen artış eğiliminin bir miktar zayıfladığı, ihracat siparişlerindeki artış eğiliminin ise temmuz ayında tekrar güçlendiği gözlendi.

REKABET GÜCÜ AZALIYOR
Mevsim normallerine göre bakıldığında, mevcut toplam siparişlerin düşük olduğu yönündeki değerlendirmelerin önceki aya kıyasla biraz zayıfladığı, ancak mamul mal stoklarının yüksek olduğu değerlendirmelerinin ikinci üç aylık dönemdeki seviyelerinin altında olmakla birlikte, bir miktar yükseldiği görüldü. Katılımcıların son üç ayda Avrupa Birliği içindeki ve dışındaki, yurt dışı piyasalarda rekabet gücünün azaldığı yönündeki değerlendirmelerinin temmuz ayında da devam ettiği belirlendi. Yurt içindeki rekabet gücünün arttığı yönündeki değerlendirmelerde ise belirgin bir zayıflama gözlendi.

Reklam
Reklam

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa siparişlerindeki artış beklentileri haziran ayında da devam eden zayıflama eğiliminin ardından temmuz ayında belirgin şekilde güçlendi. Bunun yanı sıra gelecek üç aydaki üretim hacmi artış beklentisinde nisan ayından bu yana devam eden zayıflamadan sonra, temmuz ayında bir miktar güçlenme gözlendi. Sabit sermaye yatırım harcamasındaki artış beklentisi zayıflayarak sürerken, son iki aydır zayıflayan istihdamdaki artış beklentisinin belirgin şekilde güçlendiği bildirildi.

İŞYERLERİNİN ÜÇTE BİRİ TALEP YETERSİZLİĞİNDEN YAKINDI

Ankete katılan işyerlerinin yüzde 28.4'ü üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 36.1'i talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtti. Talep yetersizliğini mali imkansızlıklar, hammadde-ekipman yetersizliği ve işgücü yetersizliği izledi.

Ortalama birim maliyetlerinin son üç aydaki artış eğilimi ve gelecek üç aydaki artış beklentisinin önceki aya göre belirgin şekilde güçlendiği; nisan ayından itibaren zayıflayarak devam eden satış fiyatlarının gelecek üç aydaki artış beklentisinin de belirgin şekilde yükseldiği görüldü.

Reklam
Reklam

Bununla birlikte gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE enflasyonu beklentisi ise, bir önceki aya göre 0.2 puan azalarak yüzde 8.9 oldu.

İYİMSERLİK ZAYIFLADI

Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda iyimserler lehine olan seyrin, temmuz ayında bir önceki aya göre bir miktar zayıflayarak devam ettiği gözlendi. Temmuz ayında, içinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 16.6, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 9.5 oldu.

Reel kesim güven endeksi temmuz ayında endeks, bir önceki aya göre yüzde 0.5 oranında artarak 112.4 seviyesinde gerçekleşti. Gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve istihdam beklentisi, geçmiş üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve mevcut toplam sipariş miktarı endeksi artış yönünde etkiledi. Buna karşılık mevcut mamul mal stok miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması ve genel gidişat eğilimi endeksi azalış yönünde etkileyen faktörler oldu. Endeksin üçer aylık hareketli ortalamalarına bakıldığında ise, nisan ayındaki artıştan sonra mayıs ayında başlayan zayıflamanın son iki ayda sürdüğü görüldü.

Reklam
Reklam