Reel kesimin güveni eridi

Merkez Bankası'nın imalat sanayiinde yaptığı araştırmayla işyerlerinin genel ekonomik durum ve sanayiye ilişkin beklentilerini dikkate alarak ölçtüğü reel kesim güveninde, Nisan ayında düşüş yaşandı. Reel Kesim Güven Endeksi önceki aya göre 2.2 puan düşerek 103.2'ye indi.

Merkez Bankası, imalat sanayiinde her ay düzenli olarak yaptığı iktisadi yönelim anketi ve buna göre oluşturduğu Reel Kesim Güven Endeksi'nin Nisan ayı sonuçlarını açıkladı. Nisan ayında imalat sanayiinde faaliyet gösteren bin 565 işyerine anket formu gönderilirken, bin 182 katılımcıdan yanıt alındı; yanıtlama oranı yüzde 75.5 oldu.

Reklam
Reklam

Buna göre Reel Kesim Güven Endeksi'nin Şubat ayındaki 104.1'lük düzeiynden, Mart ayında 105.2'ye çıkan değeri, Nisan'da 103.2'ye geriledi. Endeks, geçen yılın aynı ayındaki düzeyinin ise 16.3 puan altında gerçekleşti. Geçen yıl Nisan'da 119.5'e kadar yükselen Endeks, izleyen dönemde düşerek, Kasım'da 101.2'ye kadar inmiş, Aralık'ta 101.4, bu yılın Ocak ayında 104.2, Şubat ayında 104.1, Mart ayında da 105.4 olmuştu.

SON ÜÇ AYDAKİ DURUM
Endekse baz oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminin artış yönlü eğilimindeki güçlenmenin sürdüğü belirlendi. Bu dönemde alınan toplam sipariş miktarında artış eğilimi güçlenirken, ihracat siparişlerindeki artış eğiliminin biraz zayıflayarak sürdüğü, iç piyasa siparişlerinde ise azalış yönündeki eğilimin zayıflamakla birlikte devam ettiği gözlendi.

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin düşük, mamul mal stoklarının mevsim normalleri üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin önceki aya göre güçlendiği görüldü. Katılımcıların son üç ayda AB içindeki ve dışındaki, yurt dışı piyasalarda rekabet gücünün azaldığı yönündeki değerlendirmelerinin Nisan ayında azalarak devam ettiği gözlendi. Yurt içindeki rekabet gücünün arttığı yönündeki değerlendirmelerde gözlenen eğilim bir önceki dönemdeki düzeyini sürdürdü.

Reklam
Reklam

GELECEK ÜÇ AY
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde Ocak ayında başlayan artış beklentisinin bir miktar zayıflayarak devam ettiği belirlendi. Gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa siparişlerinde artış yönündeki beklentilerde Mart ayında başlayan zayıflama Nisan ayında da devam etti. Sabit sermaye yatırım harcamasında artış beklentisi zayıflarken, istihdamda artış yönündeki beklentinin önceki aya kıyasla bir miktar güçlendiği gözlendi.

TALEP YETERSİZLİĞİ EN BÜYÜK FAKTÖR
Ankete katılan işyerlerinin yüzde 21.3'ü üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 42.8'i talep yersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu bildirdi. Bu faktörü de sırasıyla hammadde-ekipman yetersizliği, işgücü yetersizliği, diğer faktörler ve mali imkansızlıklar izledi.

Ortalama birim maliyetlerinde son üç aydaki artış eğiliminin güçlenerek devam ettiği, gelecek üç aydaki artış beklentilerinin ise önceki aya kıyasla bir miktar zayıfladığı gözlendi. Gelecek üç ayda satış fiyatlarında artış beklentisinin ise yaklaşık önceki ay düzeyinde olduğu görüldü.

Reklam
Reklam

YILLIK ÜFE BEKLENTİSİ YÜZDE 9.8 OLDU
Gelecek on iki aylık dönem sonu itibariyle yıllık ÜFE enflasyonu beklentisi, önceki iki ayda gözlenen artış eğilimini sürdürerek yüzde 9.8 oldu.

Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda kötümserler lehine olan seyrin artarak devam ettiği gözlendi.

Nisan ayında, içinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine göre daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 8.2 olurken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 39.7'ye çıktı.