Reel kesimin güveninde rekor düşüş

ANKARA(ANKA)-Reel kesimin güveni, küresel krizin derinleştiği ve etkilerinin Türkiye'den daha net hissedilir hale geldiği Eylül ayında keskin bir düşüş gösterdi. Reel Kesim Güven Endeksi, önceki aya göre 9.3 puan birden düşerek 85.2 düzeyine indi.

TÜİK, İktisadi Yönelim Anketi ve buna dayanarak oluşturduğu Reel Kesim Güven Endeksi'nin Eylül ayı sonuçlarını açıkladı. Eylül ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren bin 519 işyerine anket formu gönderilirken, bin 245 katılımcıdan yanıt alındı; yanıtlama oranı yüzde 82 olarak gerçekleşti. Katılımcıların yanıtları, denge değerlerine göre genel olarak değerlendirildiğinde; son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi eğilimi azalış yönünde gerçekleşti. Son üç ayda alınan toplam sipariş miktarı, ihracat siparişleri ve iç piyasa siparişlerindeki eğilimin azalış yönünde devam ettiği gözlendi. Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin son bir yılın en düşük, mamul mal stoklarının ise mevsim normalleri üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerinde son bir yılın en yüksek düzeyine ulaştığı görüldü.

Reklam
Reklam

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde ise üretim hacmindeki artış beklentisinde Nisan ayından itibaren gözlenen zayıflama sürdü. Gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarında artış yönlü beklentilerin azaldığı, iç piyasa siparişlerindeki beklentilerin ise azalış yönünde gerçekleştiği gözlendi. Sabit sermaye yatırım harcamalarındaki azalış beklentisinin Eylül ayında da azalış yönünde devam ettiği belirlendi.

-GÜVEN DİBE İNDİ

Ağustos ayında 94.5 olan Reel Kesim Güven Endeksi'nin değeri Eylül ayında 85.2'yle dibe indi.
Endesi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, genel gidişat eğilimi, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi, mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve mevcut mamul mal stok miktarına ilişkin beklentiler endeksi azalış yönünde etkilerken, sabit sermaye yatırım harcaması beklentisi endeksi artış yönünde etkileyen faktör oldu.
Endeksin üçer aylık hareketli ortalamaları Eylül ayında bir önceki aya göre 4.4 puan azalarak 91.9 düzeyinde gerçekleşti.

Reklam
Reklam

-YILLIK ÜFE BEKLENTİSİ YÜZDE 12.1

Ortalama birim maliyetlerinde son üç aydaki artış yönlü eğilimlerin azalarak, gelecek üç aydaki artış beklentilerinin ise artarak devam ettiği gözlendi.
Gelecek üç ayda satış fiyatlarında artış beklentisi önceki aya göre önemli ölçüde zayıflarken, gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE enflasyonu beklentisi yüzde 12.1 olarak ölçüldü.
Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda kötümserler lehine olan seyrin artarak devam ettiği gözlendi. Eylül ayında, içinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 6.9'a gerilerken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı
yüzde 42.4'e yükseldi.