"Referandum 20 Nisan'da"

LEFKOŞA (İHA) - Rum tarafının kendilerine bırakılacak toprakların süratle BM'ye devrinde ısrarcı olduğunu söyleyen KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, bunun kabul edilemez olduğunu belirterek, "Rehabilitasyon tamamlanacak. Parası, herşeyi bulunacak. Ondan sonra insanlarımız yer değiştirecek" dedi.

Kıbrıs Türk ekonomisinin Rum ekonomisi seviyesine ulaşması için geçiş dönemi gerektiğini ve bu süreçte ambargoların kaldırılmasının önemli olduğunu kaydeden Denktaş, Rumlar'ın bu konuda "oralı olmadıklarını" ifade etti. Cumhurbaşkanı Denktaş, "Ambargoların sorumluluğunu kimse üstlenmiyor" diye konuştu.
Referandum tarihinin 20 Nisan olarak kesinleştiğini ifade eden Denktaş, bugün Türk tarafının mal-mülk konusunda iki kesimlilik ve iki halk teorisi ile ilgili düşünceleri içeren bir belgeyi Rumlar'a verdiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, bugünkü görüşmenin ardından saat 14.00'te, görüşmede ele alınan konular hakkında basına açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Denktaş, yarınki görüşmenin saat 10.15'e alındığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, konuşmasına, "Yapılan çalışmalar hakkında size bilgi vereyim ki, halkımız da şaşkınlık içine girmesin. Olduğundan da fazla şaşkınlığa düşmesin" diyerek başladı.

Komiteler safhasında, her iki taraf da 'evet' der hazırlıklarının yapıldığını belirten Denktaş, bunlara örnek olarak devletin bayrağının saptanacağını -ancak her iki taraftan da evet çıkmaması halinde bayrağın bir kenarda kalacağını- merkezi hükümetlerin yerinin belirleneceğini anlattı.
"Esas çalışmalar, siyasi seviyede yapılan çalışmalardır" diyen Denktaş, kendilerinin bunu yaptığını ve hergün konu hakkında halka bilgiler verdiğini söyledi.
Bugün, Geçici Yüksek Mahkeme konusunun tekrar gündeme geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Denktaş, yarın Rumlar'a bu konudaki düşüncelerinin verileceğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Bu mahkemeye atanacak hakimlerin, geçici sürenin öngördüğü 15 ay için mi, 36 ay için mi atanacakları konusunun gündeme geldiğini kaydeden Denktaş, "Bizim bu konudaki hassasiyetimiz; 'planın öngördüğü geçici süreler ortadan kaldırılmasın veya kısaltılmasın'dır. Rum tarafı da bunların kısaltılması için uğraşıyor. Halbuki bizim zamana ihtiyacımız var. Bunlar üzerinde duruyoruz" şeklinde konuştu.
Denktaş, yarın mahkemeler hakkındaki belgenin Rum tarafına verileceğini söyledi.
Bugün Federal ve daimi binaların nerede olacağı konusunu görüştüklerini belirten Cumhurbaşkanı Denktaş, "Yarın saat 15.00'te bu konuda her iki tarafın temsilcileri toplanacak ve bize bilgi verecek" ifadelerini kullandı.

DEVREDİLECEK YERLER KONUSUNDA ANLAŞMAZLIK Rum tarafının kendilerine bırakılacak toprakların süratle BM'ye devrinde ısrarcı olduğunu, Türk tarafının da bunun aksini savunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, şunları söyledi:

"Yer değiştirecek insanlarımızın gidecekleri yerler tespit edilmeden, rehabilitasyon konusu parasal açıdan ve planlama açısından halledilmeden kimse yer değiştirmeyecek. Plan diyor ki; 3 yıl içerisinde bunlar yapılmalıdır.' Diyorum ki; 'Parasını bulmamışsak; 'Bu parayı uluslararası fonlar ve Amerika verecek' diyor. Parası gelmemişse biz bu insanları sokağa mı atacağız, çadıra mı göndereceğiz? Sizin göçmenleriniz de evlerinde yerleşmiştirler, sokakta çadırda insan yok, bizimkiler de öyle. Dolayısıyla biraz gecikme gerekebilir. Rehabilitasyon tamamlanacak, parası herşeyi bulunacak ondan sonra bunlar da yer değiştirecekler.' Diyorum ki; İnsanlar yer değiştireceğini bildiği için onlar da acele edecek. Gideceğim yere bir an önce gideyim, geçici yerde kalmayayım, kök salmak isteyeceğim diye onlar da acele edecek. Bizim bunu geciktirmekten çıkarımız yok. Aksine biz de en erken zamanda insanlarımızın yerlerine yerleşmesi için elden geleni yapacağız"
Mal-mülk konusunda Türk tarafının kapsamlı düşüncelerini içeren bir belgeyi Rumlar'a verdiklerini ifade eden Denktaş, bunun iki kesimlilik ve iki halk teorisi ile bağlantılı olduğunu, birinin diğerinden ayrılamayacağını vurguladıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, yarın 10.15'de toplanılacağına dikkat çekti.

Reklam
Reklam

AMBARGOLAR Görüşmede ambargolara da değindiğini ifade eden Denktaş, artık ambargoların kaldırılması gerektiğini belirtti.
Türkler'in ekonomisinin Rumlar'ın ekonomisinin seviyesine gelinceye kadar bir geçiş dönemi gerektiğine dikkat çeken Denktaş, ekonominin süratle gelişmesi için ambargoların kalkmasının şart olduğunu söyledi.
Rauf Denktaş, Rum tarafının bu konuya verdiği cevabın ise "Biz size ambargo uygulamıyoruz" şeklinde olduğuna işaret ederek, ambargoyu ABAD'ın uyguladığının söylendiğini ancak Avrupa'nın bu kararı uygulaması için Rum tarafının müracaatı olduğunu hatırlattı.
Denktaş, "Bizim isteklerimiz limanlarımıza gelecek gemilere müdahale edilmesin, hava trafiği açılsın gibi konulardadır. Hiç o yoldan gelmiyorlar" dedi.
Bir iki konuda kağıtlar bulunduğunu, yarın onları vereceklerini ve bir gün ara verildikten sonra al-ver sürecinin başlayacağını zannetiğini kaydeden Denktaş, "Bakacağız ne alıp ne vereceğiz" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Verhaugen'in Kuzey Kıbrıs'a ambargo uygulanmadığı şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, "Uygulanan ambargoların sorumluluğunu kimse almıyor. Bal gibi uyguluyorlar ve büyük bir haksızlıkla uyguluyorlar. Çünkü ambargoyu uygulatan taraf meşru Kıbrıs hükümeti değil ve hiçbir zaman olmadı. Kendileri de bunu, yasa nedir, anayasa nedir, hukukun üstünlüğü nedir diye baksalar bize yaptıkları haksızlığı görecekler" diye konuştu.
Verhaugen'in kendisini kafa karıştıran açıklamalar yapmakla suçladığının belirtilmesi üzerine de Denktaş, "Verheugen ile çok sevişiyoruz. Ben de onun bizim kafamızı iyice karıştırdığını söylüyorum. Ben o karıştırılmış kafaların daha az karışması için doğruları söylüyorum" şeklinde konuştu.k
Rum tarafının kendilerine bırakılacak topraklar
Verhaugen'in beyanatında "Biz AB müktesebatını uygularız, ayrıcalık yapmayız" dediğini hatırlatan Denktaş, bunun, Kıbrıs Türk tarafının korunmak istediği konuların "AB'ın temel müktesebatıdır " denilerek reddedilmesi demek olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Denktaş, başka bir soru üzerine çoğu işin 4'lü konferansa, oradan da birşey çıkmazsa işin BM Genel Sekreteri Annan'a kalacağını belirterek, "Ama esas iş halkımıza kalacak. Halkımız bilerek, gerçekleri görerek hareket ederse zararlı çıkmayacak. Onun için inşallah herkes söylediklerimizi takip eder. Annan Planı değişmediği takdirde neleri alıp götüreceğini görür ona göre hareket eder" ifadelerini kullandı.
Türk tarafı için öngörülen memur sayısının 2 bin 500 olduğu hatırlatılarak, kalan memurların ne olacağı konusunun görüşülüp görüşülmediğinin sorulması üzerine de Denktaş, o konuda henüz bir çalışma olmadığını, bunun devletlerin kendi problemleri olacağını söyledi.
4'lü konferans için Avrupa'nın düşünüldüğü ancak tam yerinin belli olmadığını da kaydeden Denktaş, referandumun da 20 Nisan'da yapılacağını ve hafta içine denk geldiğini ifade etti.
Soruları cevapladıktan sonra Baf Direnişi'nin yıldönümü konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, "Bugün Baf katliamının yıldönümü ve şehitler günü. Şehitleri saygıyla anıyoruz. Yıllarca Baf'ta direnen ve bayrağı yere düşürmeyen gazilerimizi de saygıyla selamlıyorum" dedi.
Bugünkü törenlere katılamadığını ifade eden Denktaş, Filistin'de devlet olmak için verilen bir mücadele bulunduğunu, Kıbrıs Türklerinin ise bu mücadeleyi vererek devletini kurduğunu egemenliğe kavuştuğunu ve bayrağını çektiğini söyledi.
"Bunlar şehitler ve gaziler sayesinde oldu. Halkın anavatanına güvenerek verdiği direniş sayesinde" diyen Rauf Denktaş, bunların heba olmaması için masada olduğunu ve başarmak için halkın aynı duygularla, devletine, haklarına egemenliğine sahip çıkmasını istediğini söyledi.
Barışın güzel bir şey olduğunu, uzlaşmanın da çok gerekli olduğunu vurgulayan Denktaş, "Ama sağlıklı bir uzlaşma yapacağız düşüncesindeyiz. Sağlıklı uzlaşma için haklarımızı koruyarak sağlıklı güzel bir anlaşma yapılabilir. Yeter ki haklarımıza sahip çıkacağımızı herkes görsün ve anlasın" diye konuştu.

Reklam
Reklam