"Referandum krize yol açmaz"

ANKARA (İHA) - AK Parti, Meclis'in 11. Cumhurbaşkanı'nı seçmesi halinde 21 Ekim'de yapılacak referandumda oylanacak Anayasa değişiklik paketinde yer alan geçici maddedeki '11. Cumhurbaşkanı'nı halk seçer' hükmünün krize yol açmayacağı görüşünde.

AK Parti Grup Başkan Vekili Salih Kapusuz, Anayasa değişiklik paketindeki geçici 19. maddenin Anayasa ve hukuk açısından sıkıntı doğurmayacağını belirterek, "11. Cumhurbaşkanı'nı Meclis'in seçmesi halinde geçici maddenin uygulanması hükmen yok olur" dedi. AK Parti'nin hukukçu kurmaylarından Ertuğrul Günay, 21 Ekim'de yapılacak referandumun Cumhurbaşkanı seçimine göre ertelenebileceğini açıklarken, parti yönetimi 'erteleme' yönünde bir karar alınmadığını açıkladı. Ancak son karar AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda verilecek.

Reklam
Reklam

AK Parti Grup Başkan Vekili Salih Kapusuz, referanduma sunulacak Anayasa değişiklik paketinde yer alan geçici 19. maddedeki '11. Cumhurbaşkanı'nı halk seçer' hükmünün Anayasa ve hukuk açısından bir problem doğurmayacağını söyledi. Kapusuz, geçici 19. madde ve bütün geçici maddelerin bir defaya mahsus uygulanmak üzere konulduğunu belirterek, "Şu anda süreç devam ediyor. Yeni Cumhurbaşkanı'nı Meclis seçerse ve referandumda halk pakete onay verirse o zaman 11. Cumhurbaşkanı seçildiği için geçici maddenin uygulanması kendiliğinden son bulur. Geçici madde hükmen yok olur" diye konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Ertuğrul Günay ise, partinin seçim beyannamesinde yeni Anayasa vaadinde bulunduğunu hatırlatarak, "Cumhurbaşkanı'nın Meclis tarafından bu ay içerisinde seçilmesi halinde referanduma gerek duyulmayabilir. Referanduma sunulacak Anayasa paketi bizim hazırladığımız yeni Anayasa taslığının içine taşınabilir. Hem Cumhurbaşkanı seçimi hem görev ve yetkileri aynı paketin içinde yer alabilir. Böylece Ekim ayında referanduma gerek kalmaz. Bunu kişisel görüş olarak ortaya koyuyorum" şeklinde konuştu. Günay, referandumun ertelenmesiyle ilgili kararın Meclis tarafından alınabileceğini de sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam