'2017 referandum tarihi ne zaman' tartışmalarına ilişkin Başbakan Binali Yıldırım'ın geçtiğimiz gün YSK'yı işaretmesinin ardından, YSK'nın anayasa değişikliği halk oylamasında bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısıyla ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Açıklamada yeni anayasa referandumuna ilişkin bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısıyla ilgili karar netleşti peki oy pusuları nasıl olacak? İşte Türkiye gündeminin en çok konuşulan maddesi; yeni anayasa taslağı ve 2017 referandumuna ilişkin tüm detaylar...
REFERANDUM TARİHİ BELLİ OLDU MU? 2 TARİH ÖN PLANDA
18 maddelik anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin ardından referandum ne zaman soruları sorulmaya başladı. Meclis’teki tartışmaların ardından MHP’nin AK Parti'ye verdiği destekle referandum sınırını aşan yeni anayasa taslağı halk oylamasına sunulacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, onayı verdikten sonra Resmi Gazete’de yayınlanacak. Teklif yayınlandıktan sonra 60 gün içinde referanduma gidilmesi gerekiyor. Referandum tarihi için Ankara'da 2 tarih üzerinde yoğunlaşıldığı belirtiliyor.
YSK'DAN REFERANDUM AÇIKLAMASI
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), anayasa değişikliği halk oylamasında bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısını belirledi. YSK'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, halk oylamasında bir sandık bölgesinde, mezra gibi toplu yerleşim birimlerinde ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 5. maddesinde sandık bölgesi oluşturulma işlemleri sırasında teşkil edilen sandık bölgelerinde oy kullanacak seçmen sayısı 410-415 olacak.
Köylerde ise seçmen sayısının 415'i aşmaması halinde bir sandıkta oy kullanılabilecek. Kararda, halk oylaması sürecinin kısa olması nedeniyle herhangi biraksamaya sebebiyet verilmemesi için Anayasa Değişikliği Hakkındaki Kanun'un Resmi Gazete'de yayımlanması beklenilmeksizin bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısının belirlenmesinin gerekli görüldüğü kaydedildi.
Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun'un 2.maddesinde, "Anayasa değişikliğinin halkoylaması, ilgili Anayasa değişikliği Kanununun Resmi Gazetede yayımını takip eden altmışıncı günden sonraki ilk pazar günü yapılır" hükmü yer alıyor.
NUMAN KURTULMUŞ NİSAN AYINI İŞARET ETTİ
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş referandum tarihi ile ilgili yaptığı açıklamada, "Eğer bu şekilde süreç devam ederse, anayasanın bütünüyle ilgili oylamayı da bitirdiğimiz takdirde Nisan ayının başında referanduma gidilir. 2 ya da 9 Nisan tarihleri gibi görünüyor şu anda ama Cumhurbaşkanımızın, Meclisin kararını ne zaman, ne şekilde onaylayacağı da bu süreci etkileyen bir husus" ifadelerine yer verdi.
BİNALİ YILDIRIM: "ARTIK KARAR MİLLETİNDİR"
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliği teklifinin referandum aralığında kabul edilerek yasalaşmasına ilişkin, "Artık karar milletimizindir. Milletin verdiği karar, başımız gözümüz üzerinedir. Anayasa değişikliğini gerçekleştirecek olan aziz Türk milletidir. Vekiller olarak bize verilen görevi yaptık. İşi asıl sahibine, millete tevdi ediyoruz." dedi.
CHP AYM’YE GİDECEĞİNİ AÇIKLADI
Ancak CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Anayasa Değişiklik teklifiyle ilgili Cumhurbaşkanı'nın onayından sonra Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını duyurdu. Ağbaba; “Anayasa Mahkemesi'nden umutluyuz. Açık oy kullanıldı. AKP'nin komiserlerinin eşliğinde kullanıldı. Bunların hepsinin kanıtıyla beraber en kısa sürede Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız” dedi. AYM’nin vereceği karar referandum tarihini etkileyebilir. AYM’nin ne yönde bir karar vereceği tabiiki bilinmiyor. Ancak referandum takvimine ters bir karar çıkması beklenmiyor.
İŞTE '2017 REFERANDUM NE ZAMAN' SORUSU İÇİN TAHMİN EDİLEN 2 TARİH
Eğer AYM aksi yönde bir karar vermezse, Türkiye Nisan ayında yeni anayasayı onaylamak için sandık başına gidecek. Referandum tarihi için ise iki tarih ön plana çıkıyor. Bunlar; 2 ve 9 Nisan.
REFERANDUMDA OY PUSULALARI NASIL OLACAK?
Kamuoyundaki tartışmalardan birisi de halk oylamasında hangi mührün basılacağı ve pusulanın nasıl olacağıydı. Bu soruda yanıtını buldu. Referandumda üzerinde ‘tercih’ yazan mühürlerin kullanılacağı ve oy pusulasının da beyaz zemin üzerine ‘evet’ ile kahverengi zemin üzerine ‘hayır’ bulunacağı açıklandı.
REFERANDUM NEDİR?
Referandum, anayasa değişikliği, yasaların kabulü veya önemli devlet meselelerinde halkın yapılacak değişikliklere karşı iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır. Referandumda halka yapılacak değişikliğin istenip istenmediği sorulmaktadır ve çıkan oylama sonuçlarına göre de yapılması planlanan değişiklik yürürlüğe girer veya iptal edilir.