Referandum sonuçları ne zaman açıklanacak işte saati

'Referandum sonuçları açıklandı mı' sorusunun yanıtı için sayılı saatler kaldı. '2017 referandum sonuçları ne zaman açıklanacak' sorusu tüm Türkiye'nin bugün en çok cevabı aranan soru. Anayasa değişikliği referandumunu oylayan vatandaşlar referandum sandıklarının ne zaman kapanacağını merak ediyor. Referandum sonuçları açıklanmadan evvel, oy kullanan vatandaşların dikkat etmeleri gereken hususlar da var. İşte referandumda evet-hayır oylarının geçersiz sayılacağı durumlar ve hususlar...

'Referandum sonuçları ne zaman açıklanacak, saat kaçta' sorusu 2017 referandumunda oy verme işlemini yapan tüm vatandaşların yanıtını en çok merak ettiği konu. Anayasa değişikliğine ilişkin tarihi 2017 referandumunda, tüm yurtta oy verme işlemi başladı. 2017 referandumunda yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen, 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak. Cezaevlerine de 461 sandık kuruldu.

SONUÇLAR ÖZEL REFERANDUM SAYFAMIZDA

2017 referandumunda oy verme işlemi, Doğu illerinde saat 07:00'de, diğer illerde de saat 08.00'den itibaren başladı. YSK'nın seçim yasağını kaldırması ve referandum sonuçlarının açıklanmasıyla mynet.com'dan dakika dakika sonuçları öğrenebilirsiniz. Hazırlanan özel referandum sayfasında il il hangi sonuçların ortaya çıktığının detaylarını görebilirsiniz.

Reklam
Reklam

2017 REFERANDUMDA BUNA DİKKAT EDİN!

Seçmenlerin, 2017 referandumunda oy kullanırken, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan kimlik kartlarından herhangi bir resmi nitelikteki belgeyi yanında bulundurması gerekiyor. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart olacak.

Seçmenler, beyaz renk üzerinde "Evet", kahverengi renk üzerinde "Hayır" ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile "tercih" mührü kullanacak.

REFERANDUM SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? 2017 REFERANDUM SANDIKLARI NE ZAMAN KAPANACAK?

Peki referandum sonuçları ne zaman açıklanacak? 2017 referandumunda Doğu'da sandık kapanış saati 16:00 olurken, diğer illerde oy verme işlemi 17:00'de sonlanacak.

Reklam
Reklam

OY KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Yüksek Seçim Kurulu internet sitesi üzerinden yaptığı açıklama aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gereğinin altını çizdi:

Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek.

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak ve bunların cezası olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

2017 REFERANDUMUNDA BUNLARA DİKKAT EDİN!

Oy pusulasına basılacak mühür, tercih edilen alanın dışına taşırılmayacak. Birleşik oy pusulasında tercih edilen alana "TERCİH" mührü basılacak ve mührün kuruması beklenecek. Mühürlenen yer dışta kalacak şekilde oy pusulası katlanıp zarfa konulacak.

Reklam
Reklam

Seçmenler, zarfı sandığa attıktan sonra, sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imzasını atacak.

Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen ya da kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecek.

T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz edenlerin yanında seçmen bilgi kağıdı veya T.C. kimliğini ispata elverişli bir belgeyi bulundurması gerekiyor.

Seçmenler, YSK'nın ''www.ysk.gov.tr'' internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.

SANDIK KURULLARI

2017 referandumda, sandık kurullarına 10 siyasi partinin üyeleri bulunabilecek. Bunlar: AK Parti, CHP, HDP ve MHP'nin yanı sıra ANAVATAN, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Hür Dava Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi.

Reklam
Reklam

DAHA ÖNCEKİ REFERANDUMLAR

Türkiye'de daha önce 1961 ve 1982 yıllarında anayasa referandumu, 1987,1988, 2007 ve 2010 yıllarında da anayasa değişikliği için referandum yapıldı.

ENGELLİ SEÇMENLER

Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedensel engeli açıkça belli olanlar, o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımıyla oylarını kullanabilecek. Bir seçmen birden fazla engelli seçmene yardım edemeyecek.

Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım amacıyla oy verme kabinine giremeyecek, oy kullanma sırasında yardım edemeyecek.

İsteyen görme engelli seçmen, yanlarında getirdikleri "Oy Pusulası Şablonu" aracılığıyla oylarını kullanabilecek.

YURTDIŞINDAKİ SEÇMEN 2017 REFERANDUMDA OYUNU KULLANDI

Yurt dışında yaşayan seçmenler, temsilcilikler ve gümrük kapılarında 27 Mart'ta oy kullanmaya başladı. 57 ülkedeki 120 yurt dışı temsilciliğin tümünde oy verme işlemi 9 Nisan’da sona erdi. 1 milyon 326 bin 70 seçmen oy kullandı. 1 Kasım 2015'deki seçim ile kıyaslandığında, oy kullanan seçmen sayısı yaklaşık 170 bin arttı. Böylece seçime katılım oranı yüzde 40,01’den yüzde 44,61'e yükseldi.

Reklam
Reklam

Gümrük kapılarında ise oy verme işlemi, Türkiye'deki halk oylaması bitiş saatine kadar sürecek.

2017 REFERANDUMDA OYLANACAK 18 MADDE NE GETİRİYOR?

Seçmenler, mevcut Türkiye Anayasası'nın 18 maddesi üzerindeki değişiklikleri oylayacak.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini içeren düzenlemeye göre; Cumhurbaşkanı seçilen kişinin artık partisiyle ilişiği kesilmeyecek. Değişikliğin kabul edilmesi halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan eski partisi AK Parti’ye tekrar üye olabilecek.

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.

Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.

TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte gerçekleştirilecek.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek.

Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek.

BİR DAHAKİ SEÇİM NE ZAMAN?

TBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019'da birlikte yapılacak.

Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkacak.

Milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e inecek.

TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir aynı gün yapılacak.

Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 17'den 15'e düşürülecek.