Referandumda 'Evet' çıktı, bundan sonra ne olacak?

Türkiye'de Pazar günü yapılan halk oylamasıyla "Cumhurbaşkanlığı sistemine" geçişi öngören anayasa değişikleri ilk sonuçlara göre yüzde 51 oyla onaylandı. Yeni sistem 3 Kasım 2019'daki seçimlerle birlikte yürürlüğe girecek.

Türkiye'nin parlamenter sistemden "Cumhurbaşkanlığı sistemine" geçişini öngören anayasa değişikliği yapılan halk oylamasında kabul edildi.

18 maddelik bu değişiklikle, cumhurbaşkanının yetkileri yeniden düzenlenirken, başbakanlık kaldırılıyor ve bakanlar kurulunu atama yetkisi cumhurbaşkanına veriliyor.

Ayrıca, milletvekili sayısı da 600'e yükseltiliyor.

Erdoğan: Türkiye tarihi bir karar verdiGenel seçimler için süre 4 yıldan 5 yıla çıkartılıyor ve milletvekili ile cumhurbaşkanlığı seçimlerinin aynı gün yapılması öngörülüyor.

Reklam
Reklam

Siyasi partilere üye olmasına izin veirlen cumhurbaşkanının kendisine ve meclisin üye tam sayısının beşte üçüne seçimleri yenileme hakkı veriliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) erken seçim kararı almaması halinde yeni sistem 3 Kasım 2019 günü eşzamanlı yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerle birlikte yürürlüğe girecek.

Ancak TBMM'nin yeni değişikliklere uygun uyum yasalarını gündemine almaya başlaması bekleniyor.