Ankara Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikri İçli, Gardner Sendromu’nun kanser riskinin yüksek olduğu genetik bir sorun olduğunu belirterek, sendromun ince bağırsak kanserine neden olabildiğini söyledi.
Tekirdağ’da bir markette kasiyer olarak çalışan 23 yaşındaki Gardner Sendromu hastası Refiye Yılmaz hastalığı nedeniyle sıkıntılı günler geçirirken, genç kızın durumu kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. ‘Gardner Sendromu’ olarak dile getirilen hastalığın yaygın olmaması, hastalığın sebebi ve tedavi sürecine ilişkin merak uyanmasına sebep oldu. Gardner Sendromu’nun riskleri ve görülme sıklığına ilişkin açıklamalarda bulunan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikri İçli, Gardner Sendromu’nun kanser riskinin yüksek olduğu genetik bir sorun olduğunu belirtti. Sendromla birlikte pek çok kanser türünün de görülebildiğini ifade eden Prof. Dr. İçli, bunlardan bir tanesinin de ince bağırsak kanseri olduğunu söyledi. Kalıtsal ve genetik sorunlar sonucunda sendromun oluşabileceğini dile getiren Prof. Dr. İçli, Gardner Sendromu’nun görülme sıklığının çok düşük olduğuna dikkat çekerek, “Bu sendromlara bağlı genetik birden fazla kanser türü olabilir ama genel olarak bakarsak sık gördüğümüz hastalıklar değil bunlar” dedi.
İnce bağırsak kanserinin de nadir görülen bir rahatsızlık olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. İçli, bütün gastrointestinal kanserlerin yüzde 1 ya da 2’sini oluşturduğunu bildirdi. İnce bağırsak kanserinde sigara kullanımı ya da aşırı alkol tüketiminin etkili olabileceğini kaydeden Prof. Dr. İçli, bunun yanı sıra mangalda pişirilen etlerin, tuzlu gıdaların ve bazı genetik kanser sendromlarının etkin olabileceğini söyledi. İnce bağırsak kanserinin genellikle ileri yaşlarda görüldüğünün altını çizen Prof. Dr. İçli, ortalama yaşın 65 olduğunu belirterek, gençlerde de görülebileceğini ancak bu oranın çok düşük olduğunu dile getirdi. Kanserli bölge sadece ince bağırsakta kalmışsa tedavi sürecinin ameliyat olacağını bildiren İçli, ilerleyen evrelerde de ilaç tedavisinin yapılabileceğini söyledi. Kanserli hücrenin ilaç tedavisi ile tamamen kaybolmasının pek mümkün olmadığını ifade eden Prof. Dr. İçli, ilaçla birlikte hastalığın geriletilebileceği ve zaman kazanılabilineceğini ifade etti.
İnce bağırsak kanserine geç yakalanıldığını belirten Prof. Dr. İçli, en çok görülen şikayetlerin karın ağrısı olduğunu kaydederek, “Bulantı, kusma, gizli kanama yapabiliyor. Bu şikayetler olduğunda genellikle mide ve kalın bağırsağa bakılır. İnce bağırsağa en son bakılır, o nedenle geç teşhis edilir. Nadir görüldüğü için incelemelere sık görülen yerlerden başlanılıyor. Dolayısıyla yaşama riski de düşüyor” dedi.
Bütün kanser tedavilerinin pahalı bir yöntem olduğunu dile getiren İçli, ince bağırsak kanserinin tedavisinin pahalı olduğunu bildirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz