'Reflü' nedir? Nasıl anlaşılır?

Midedeki gıdaların oluşturduğu içeriğin yemek borusuna kaçışı olarak tanımlanan "Reflü hastalığı"nın, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediği, hastanın nefessiz kalmasına neden olabilen gece reflüsünün, Türkiye'de her dört kişiden birinde görüldüğü bildirildi.

Çok sık görülen "Reflü hastalığı" konusunda bilgi veren bilim adamları, yaşam kalitesini kötü yönde etkileyen hastalığın kişide yemek yememe veya yemek sonrası bulantı gibi şikayetlere yol açtığını kaydettiler.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynel Mungan, midenin belirli bir çalışma ritmi olduğunu ve midenin alt tarafının dakikada üç kez kasılması gerektiğini vurguladı. Kasılmaların az veya çok olması halinde midenin boşaltma işlemini yapamayacağını ifade eden Prof. Dr. Mungan, buna bağlı olarak kişinin midesinde şişkinlik ya da erken doyma, bulantı gibi şikayetlere rastlandığını söyledi. Prof. Dr. Mungan, "Şikayetler fazlalaşırsa hasta yemek yemekten kaçınır ve doğal olarak da kilo kaybı meydana gelir. Midenin geç boşalmasına bazı hastalıklar veya ilaçlar ile bazı besinler de neden olabilir. Örneğin
şeker hastalığı, alkol almak ve sigara içmek bu faktörler arasında sayılabilir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

GECE REFLÜSÜNE DİKKAT

Fazla yağlı yiyeceklerin, kızartmaların da mideden yavaş boşaldığına dikkati çeken Prof. Dr. Mungan, şöyle devam etti: "Bu besinlerden fazla tüketirsek reflüyü de artırmış oluruz. Fazla yağlı yiyecekleri yediğimizde bunların yukarı kaçması için daha fazla zaman tanımış oluruz. Özellikle gece yenen yemeğin ardından hemen yatacak olursak, gece reflüsü kaçınılmazdır. Gece reflüsü, hastanın nefessiz kalmasına, paniklemesine neden olur. Bu da nedensiz kuru ve tahrişe yol açan öksürüklere yol açar. Her dört kişiden birinde bu şikayetlerle karşılaşıyoruz."

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Sivri de midedeki gıdaların oluşturduğu içeriğin yemek borusuna kaçışı olarak tanımlanan reflü hastalığının herkeste zaman zaman görülebildiğine dikkati çekti. Prof. Dr. sivri, yemeklerden sonra ortaya çıkan ve günde 10-15 kez
tekrarlayabilen ancak kişide birtakım klinik bulgular ortaya çıktıktan sonra hastalık olarak kabul edilen reflünün en sık görülen bulgularının, hastaların tarifiyle boğaza doğru acı su yükselmesi ya da göğüste yanma hissi olduğunu bildirdi. Ağızda kötü kokudan dişlerde çürümeye varan bir dizi problemi de peşinden getiren hastalığın kişide bazen akciğer hastalığına ve göğüs ağrılarına yol açabildiğini belirten Prof. Dr. Sivri, "Hastalık kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Mutlaka tedavi gerektiriyor" dedi.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: