Reformlara hız verelim, kilit oyuncu olalım

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye'nin yeni dünya düzeninde kilit oyuncu adayı olduğunu belirterek, "İşsizlikle ilgili kalıcı, yapısal reformlar gerçekleştirmeliyiz" dedi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, holdingin yıllık değerlendirme toplantısında bir konuşma yaptı.

Sabancı özetle şunları söyledi: "Küresel ekonomi 1930'lardan beri görülmemiş şekilde çalkalanıyor. Türkiye'de kriz ortaya çıkmaya başladığında seçim nedeniyle gereken odaklanma olmadı. Bizde de ekonomik gerileme çok önemli boyutlara vardı ve her iş kolunu derinden etkiledi.

Reklam
Reklam

Nereye gittiğimiz belirsiz gözüküyor. 2010 yılında dünyada yeniden yüzde 3'lere varan bir büyümenin görülmesi umuluyor. Dünyanın hali paketler devreye girdiğinde 1930'lardan daha iyi olacak. Önümüzdeki dönemde kamu borçlarında çok önemli artış olacak ve dünya genelinde dolar fazlalığı olması bekleniyor.

Toksik varlıkların banka bilançolarından temizlenmesi gerçekleşirse önümüzdeki dönemde önemli bir likidite fazlası olacaktır. Bu sanıldığından daha da hızlı olabilir, yılın sonuna doğru kendisini göstermesi muhtemeldir.

Ekonomik örgütlenmelerde eski düzen değişecek. G20 toplantısında IMF'ye ilişkin alınan kararlar çok önemli bir gösterge. Bu IMF'yi bir nevi dünya merkez bankası konumuna getiriyor."

Sabancı konuşmasında Türkiye'ye ilişkin olarak şu değerlendirmelerde bulundu: "Türkiye yeni dünyanın kilit oyuncularından biri olmaya aday. Güvenin tekrar tesisi için işin realitesini kabul edip önlemler almaya başladık. Paketler devam da etmelidir. 2009 için öngörülen yüzde 3.6'lık küçülme realist bir rakamdır. Ama korkutucu bir rakam değildir. Diğer rakamlar da birbiriyle tutarlıdır. Vatandaşın vergi yükünü artırmadan kredi mekanizmalarına ilişkin birkaç ayarlama gerekiyor.

Reklam
Reklam

Esas üzerinde durmamız gereken yüzde 15'lere varacağını gördüğümüz işsizlik rakamıdır. Türkiye'yi kilit oyuncu statüsüne geçirebilmemiz işgücünü nasıl değerlendireceğimizle ilgili. İşsizliğin düşüşü büyümenin artmasıyla olmayacaktır. Bu konuda daha ciddi çalışmamız lazım. Şimdiden alınması gereken çok ciddi tedbirler var.

Avrupa sürecini hızlandırmamız lazım, gri alanları azaltmamız lazım, Türk Ticaret Kanunu'nu öncelikle çıkarmamız lazım. İşsizlikle ilgili kalıcı, yapısal reformlar gerçekleştirmeliyiz. Bunun için gerekli siyasi istikrarımız mevcut. Yeni bir genel seçime kadar üç yıllık bir zaman var. Yeni dünya düzeninde yerimizi almalıyız, bu dönemi fırsata dönüştürecek güce sahibiz."