"Reformların ritmini Türkiye belirleyecek"

İstanbul (AA)- AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, reformların ritmini sadece ve sadece Türkiye'nin belirleyeceğini belirterek, "Bu, hızlı bir samba da olabilir, yavaş bir vals de olabilir ama orkestra ve müzik hiç bir şekilde durmamalı" dedi.

Türkiye ve AB arasında İstanbul'da düzenlenen "Türkiye ve AB: Avrupa Enerji Politikası İçin Hep Birlikte" başlıklı konferansta konuşan Rehn, son dönemdeki terör saldırıları nedeniyle Türk halkına baş sağlığı dilerken, AB'nin bu saldırıları lanetlediğini ve teröre karşı mücadelesinde Türkiye'nin yanında olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Rehn, konferansın Türkiye'deki ev sahipleri için burada olmanın kolay olmadığını, ancak burada bulunmakla "Türkiye'nin AB'ye entegrasyonunun seçim kampanyası sırasında bile bir kenara konulamayacak stratejik bir konu" olduğu şeklinde önemli bir mesaj verdiklerini ifade etti.

Türkiye"deki siyasi tartışmaları yakından izlediğini, kazanılacak ve kaybedilecek çok şey olduğunu ifade eden Rehn, eski genişlemelerden edindikleri deneyime dayanarak AB'ye giriş sürecinin gerçekten çok geniş bir siyasi ve ulusal fikir birliğine varılmasını gerektirdiğini, bütün siyasi partiler ve toplumun tüm katmanlarının bu süreçte yer alması gerektiğini söyledi.

Demokrasi ve insan haklarının temel değerleriyle hukukun üstünlüğü ve azınlıkların korunması gibi prensiplerin daha güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Rehn, ifade özgürlüğü, dini özgürlük ve asker sivil ilişkilerinde demokrasinin üstünlüğü gibi temel özgürlüklerdeki eksikliklerin giderilmesi ihtiyacını dile getirdi.

Rehn, önümüzdeki aylarda yeni gelecek hükümetin ve parlamentonun reform sürecini iyileştireceğini görmek istediklerini söyledi.

Reklam
Reklam