Regl Ağrısı Çekerken Hayatta Kalmanızı Sağlayacak Yöntemler

Canın çok ama çok çikolata mı istiyor? İlgiye ve şefkate mi ihtiyacın var? İncir çekirdeğini doldurmayacak sebeplere sinirlenip buzdolabı reklamına ağlayabiliyor musun? Yoksa vajinan ruh halinle yazı tura oynarcasına onu sürekli değiştiriyor mu? En kötüsü karnının üzerine rezidans inşaatı varmış da hiltiyle çalışma yapıyorlarmış gibi bir ağrı mı hissediyorsun? Tebrikler aylık update zamanın gelmiş demektir.

Canın çok ama çok çikolata mı istiyor? İlgiye ve şefkate mi ihtiyacın var? İncir çekirdeğini doldurmayacak sebeplere sinirlenip buzdolabı reklamına ağlayabiliyor musun? Yoksa vajinan ruh halinle yazı tura oynarcasına onu sürekli değiştiriyor mu? En kötüsü karnının üzerine rezidans inşaatı varmış da hiltiyle çalışma yapıyorlarmış gibi bir ağrı mı hissediyorsun? Tebrikler aylık update zamanın gelmiş demektir. Bu sadece biz kadınların sahip olduğu harika bir yenilenme ritüeli aslında. Bedenimiz ve hayatımızın en güzel ayrıntısı olan, bize orgazm gibi zevklerin en büyüğünü ve doğurmak gibi evrenin en olağanüstü olayını yaşatan vajinamızın bize her ay verdiği o sancılı hediye: Regl Dönemi.

Reklam
Reklam

Sizin Her Ay Girdiğiniz Bu Tripler De...

Beyler toplanın; o her ay girdiğimiz tripler sırasında vücudumuzun içinde ne tarz faaliyetler döndüğünü merak etmiyor musunuz, buyurun. Menstrüasyon döngümüz hamile kalabilmemiz için tasarlanmış bir döngü. Her ay ürettiğimiz yumurta, vajinamızda döllenmek için o en hırslı spermi bekliyorken; olası bir döllenme sonrası embriyo rahim içinde onun için bir ay boyunca hazırladığımız yatağına yerleşiyor. Şayet böyle bir döllenme gerçekleşmese bile bu ihtimal için vücudumuz progesteron hormonu salgılıyor, vajinamızın iç duvarları kalınlaşıyor ve döllenmiş yumurta için uygun ortam her halükarda hazırlanıyor. Döllenme gerçekleşmediği takdirde progesteron seviyemiz düşüyor ve vajinamız, kalınlaşan iç duvarlarından bir miktar kan ve atılacak kanın miktarının belirlenmesi adına vajinal kasların kasılması ile kurtuluyor. Böylece de yenilenmiş oluyor. Ancak bu rahim kaslarının kasılması süreci de sancı ve ağrılara neden olabiliyor.

Yenilenme süreci ise aslında hiç de kolay geçmeyen bir süreç. Kadınların %90'ında menstrüasyon öncesi sendromu, %50'sinde dismenore yani ağrılı regl, %20'sinde ise gündelik faaliyetlerinden geri kalacak derecede sancılı bir adet dönemi gözleniyor. Regl döneminde ağrının sebebi herhangi bir rahatsızlığa bağlı olmayabileceği ve yalnızca kasılmadan kaynaklanabileceği gibi pelvik bozukluklar (çikolata kisti vb.) sebebi ile de yaşanabiliyor. Eğer dayanılmaz derecede sancılı bir regl dönemi geçiriyorsanız bir jinekoloğa danışmanızda yarar var. Peki regl ağrısı nasıl dindirilir?

Reklam
Reklam

Hallerim Var Beni Anla!

Keşke bu kadar basit olsa. Haller deyip işin içinden biz de erkekler kadar kolay sıyrılabilsek. Maalesef o işler öyle olmuyor. Acı ve ağrı eşiğimiz ne kadar yüksek olsa da bu periyodik sancılar bir matkap gibi her ay karnımızda hortlayıveriyor. Peki bu ağrılardan kendi yöntemlerimizle nasıl kurtulabiliriz? Adet sancısını en hızlı ne geçirir derseniz adet sancısına bitkisel çözümler öneren doktorların önerilerine kulak verin.

Menstrüasyon dönemlerimizde ortaya çıkan kasılma şikayetlerimizi hafifletebilmek adına spazm çözücü etkiye sahip bitkilerden yardım alabileceğimizi söylüyor birçok uzman. Tabii burada önemli bir uyarıya yer vermeden olmaz, bitkileri tüketirken alerjik reaksiyon gösterme ihtimaline ve tüketim miktarını doğru ayarlamaya oldukça dikkatli etmeli ve güvenilir bir aktar dışında mutlaka eczacımıza da danışmalıyız. Örneğin; civanperçemi, mayıspapatyası ve gül tomurcuğu spazmı hafifletici ve yatıştırıcı özellikleri ile bu dönemdeki gerginliğimizi azaltabilir ve bizleri rahatlatabilir.

Reklam
Reklam

Adet döneminde ağrılarımızı hafifletmenin yanı sıra vücudumuzdaki ödemi hafifletmek için zerdeçal ve söğüt kabuğundan faydalanabileceğimizi söylüyor Yeşilada. Kırmızıyonca ve karahindiba ise östrojenin vücudumuzdaki reseptörlere bağlanmasını kısmen engelliyor. Çobançantası ise regl kanamasını kontrol altında tutmak ve azaltmak için kullanılıyor.

Bu bitkileri tek tek aramak, bulmak, hepsinden önemlisi güvenilir, deneyimli ve merak ettiğimiz her şeyi sorabileceğimiz bir aktar bulmak ve bu bitkileri doğru harmanlamak oldukça zahmetli bir iş olabilir, hele ki regl gibi gergin bir dönemde. Bu yüzden regl dönemlerindeki kadınlar için tasarlanmış ve marketlerde bulabileceğimiz poşetlenmiş çay karışımlarını da kullanabiliriz, elbette ki güvenilir markalar olmaları koşuluyla. Günde iki bardaktan fazla bitki çayının zararları olabileceğini de unutmamamız gerekiyor. Sonuçta bu karışımların öncüsü atalarımızın da dediği gibi: ''Azı karar, çoğu zarar.''

Birlik ve Dirliğe İhtiyacımız Olan Şu Dönemde Ne Yapmalı, Nelerden Kaçınmalı?

1. Her şeyin başı su

Regl dönemlerinde vücudumuzun hızla kaybettiği suyu aynı hızda yerine koymalıyız. Bunu yapmadığımız takdirde vücudumuz susuz kalabilir, bu da daha çeşitli ağrılara ve özellikle baş ağrısına sebep olabilir. Bu yüzden bol bol su içsek yeridir.

Reklam
Reklam

2. Bitter çikolataya kuvvet

Menstrüasyon dönemlerimizde önemli oranda magnezyum kaybı yaşıyoruz. Kaybettiğimiz magnezyumu geri getirebilmek için %70 oranında kakao içeren bitter çikolatalar mutlaka iş görecek ve mineral dengemizi yeniden sağlayacaktır.

3. E vitamini, neden olmasın

Yapılan araştırmalar regl döneminde E vitamini kullanmakta olan kadınların adet sancılarını daha hafif yaşadıklarını gösteriyor. Ne dersiniz bir eczaneye uğrasak mı?

4. Daha fazla kalsiyum daha fazla

Periyodumuz yaklaşırken gün içinde tüketeceğimiz 1200 mg kalsiyumun regl semptomlarımızı yarı yarıya azaltabileceği gibi sancılarımızı da hafifletebileceği öne sürülüyor.

5. Güne kahvesiz başlayıverelim

Kafein vücudumuzdaki östrojen seviyesini artırarak regl semptomlarımızı daha da çekilmez hale getirebilir. Bu yüzden gün içinde daha az çay, kahve gibi kafeinli besinler tüketmeye hatta mümkünse hiç tüketmemeye çalışmalıyız.

6. Tuzluğu sakın uzatma canım

Hayır bu sandığınız gibi bir regl gerginliği tribi değil. Regl dönemlerimizde vücudumuzda ödem yaratmak yerine onu atmalıyız, bu yüzden ödem yapan tuzdan uzak durmaya çalışmalı.

Reklam
Reklam

Yemeden İçmeden Kesildim Zaten Yok mu Başka Yolu Bu Ağrılardan Kurtulmanın Diyenler Bu Kısım Size: Adet Sancısı Nasıl Dindirilir?

1. Sıcak su torbam nerede!

Adet sancısı için evde yapılabilecekler arasından bu yöntemi birçoğumuzun uyguladığı aşikar olsa da bilmeyenler için söyleyelim; çok büyük rahatlık. Karnımızı sıcacık yapan bu mükemmel buluş, karın bölgemizdeki kan akışını rahatlatır, kasılmaları kolaylaştırır ve sancıları hafifletir. Hemen ağrı kesicilere koşmak istemeyenler için birebir olan bu yöntemin bir saat boyunca ağrı kesici ilaçlarla eşdeğer etkiye sahip olduğunu biz değil, bilim adamları söylüyor.

2. Vajinanızı şımartın

Orgazm olmanın migren, küme baş ağrıları ve regl sancıları gibi daha birçok ağrıya iyi geldiği ortada. Vajinamız orgazm sonrası güçlü bir şekilde kasılır, bu da regl sırasında kan akışının hızlanmasını sağlar ve beyin ağrıları hafifleten kimyasallara kucak açar, böylece orgazm sonrasında ağrılarımız hafifler.

3. Kendinizi uykunun şefkatli kollarına bırakın

Kanıtlanmış bir gerçek biz uydurmuyoruz, regl döneminde uyku düzenimiz bozulabilir. Yani bu dönemde çekilmez bir kadın olabiliriz yine ''çekilmez, aksi, nalet''... Bunun sebebi ise böyle dönemlerde daha az uyuyor ya da verimli uyuyamıyor olmamız. Bu yüzden bazı işleri erteleyebilir ve uykumuza biraz daha vakit ayırabiliriz. Eğer uyuyamıyorsak yastığımıza damlatacağımız birkaç damla lavanta yağı bizleri birer uyuyan güzele dönüştürecek güce sahip.

Reklam
Reklam

Peki Ya Egzersiz Yapsak Çare Olur mu Ağrılara?

Düzenli yapılan egzersizlerin endorfin salgılamamızı sağlayarak ağrılarımızı hafifletebileceğini biliyoruz. Peki bu dönemde bizleri özellikle rahatlatacak egzersizler ve adet sancısını azaltan hareketler neler?

1. Yoga

Yoga vücudunuzu narince ve akış içerisinde hareket ettirerek kasılmalarınızın minimum seviyeye inmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda yogadaki çocuk duruşu, bacaklar duvarda duruşu, ayakta öne eğilme egzersizi, mutlu bebek pozu gibi pozisyonlar regl dönemi için özellikle rahatlatıcı olacaktır.

2. Gevşeme egzersizleri

Sırtüstü uzandığınız sıcacık yatağınızda ayak parmak uçlarınızdan başlayarak bacaklarınızı, karnınızı, sırtınızı, göğsünüzü, boynunuzu ve başınızı gevşeteceğiniz, nefesinize odaklanıp dinleneceğiniz bir egzersiz ardı sıra uykunuzu getirerek ağrılarla ve uykusuzlukla savaşmanıza yardımcı olacaktır.

Anahtar Kelimeler: