Regl öncesi şişkinlikle başa çıkmanın yolları

Regl öncesi yaşanan şişkinlik pek çoğumuzun sorunu. Peki, regl öncesi şişkinlik nasıl geçer? Beslenme ve diyet Uzmanı Merve Tığlı Çınar, şişkinlikle başa çıkmanın yollarını anlatıyor.

Adet öncesi şişkinlik nasıl giderilir?

Gazlı içeceklerden kaçının

Gazlı ve şekerli içecekler içerisinde karbondioksit ve yüksek derecede şeker bulunur. Bu karbondioksit bizim sindirim kanalımızdan girerek rahatsız ve şiş hissetmemize yol açarlar. Dahası yüksek şeker alımıyla vücuttan atılan suyun yeri doldurulmazsa vücutta çok daha fazla ödem toplanmasına sebep olur. Şişkinliği engellemek için gazlı ve şekerli içecekler yerine 2,5-3 lt su tüketmeyi tercih edin.

Gaz yapan yiyecekleri tüketmemeye özen gösterin

Vücudunuzun bazı besinleri parçalaması ve sindirmesi daha zordur. Zoru seven bu besinler sindirim sisteminde gaz ve şişkinliğe sebep olabilirler. En sık rahatsızlığa neden olanlar arasında; brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, nohut, kurufasulye, lahana gibi besinler geliyor. Haftanızı rahat geçirmek ve karnınızdaki şişliği indirmek istiyorsanız, hafta boyunca bu besinlerden tüketmemeniz en doğrusu.

Tuzdan kaçının

Yiyeceklere ekstra tuz atmak bir kenarda dursun tuzlu besinlerden mümkün olabildiğince kaçının. Vücudun çok fazla su tutmasına neden olacak tuz, şişkinliğinizin iki katına çıkmasına sebep olabilir! İşlenmiş etler, turşu, cips, bisküvi, soya sosu, ketçap, hardal ve salata sosları içeriğinde en fazla tuzu barındıran besinlerden. Bu besinleri tüketmek yerine tercihinizi yoğurt, taze meyve, sebze, çiğ fındık, badem, kaju vb kuruyemişlerden yana kullanın.

Şeker alkollerine dikkat

Sorbitol ve maltitol genellikle şekersiz yiyeceklerde ve sakızlarda bulunan şeker alkolleridir. Maalesef bu şeker alkollerini bazı kişiler çok zor sindirir ve özellikle sindirim sistemi çok hassas olan kişilerde şişkinlik ve gaz oluşumuna sebep olabilir. Eğer halihazırda bir şişkinlik probleminiz varsa veya adet dönemindeyseniz, şekersiz sakızları, bisküvileri, diyet içecekleri ve şeker alkolü içeren diğer besinleri o hafta boyunca tüketmemeniz en doğrusu.

Lif alımını sınırlayın

Evet günlük beslenmenizde lif alımı oldukça önemli. Ancak aşırı hassas kişilerde şişkinliğe yol açabiliyor. Adet döneminde kahvaltılık gevrek, yulaf, nohut ve yeşil mercimek gibi lifli besinleri tükettiğinizde vücudunuzun nasıl tepki verdiğini inceleyin. Eğer çok fazla rahatsız olmuyorsanız belirli miktarlarda tüketebilirsiniz; ancak sizi oldukça rahatsız ediyorsa bu besinleri o hafta boyunca sınırlamanız en iyisi. Sindiriminizi rahatlatmak adına su tüketiminizi arttırmayı ihmal etmeyin.

Büyük porsiyonlara sınır getirin

Büyük porsiyonlarda, yağlı, şekerli besinler tüketmek midenizi rahatsız edebilir ve daha da şiş hissetmenize neden olabilir. Kendinize bu şekilde eziyet etmek yerine gün boyunca küçük ve hafif öğünler yapmaya çalışın. Her 4-5 saatte bir sağlıklı besinler tüketerek metabolizmanızı canlandırabilir ve şişkinliklerin üstesinden gelebilirsiniz. Yoğurt, süt, taze meyve, salata ve ızgara sebze gibi seçeneklerle kendinizi çok rahat ve mutlu hissedeceksiniz.

Protein tüketmeye özen gösterin

Her öğünde mutlaka protein kaynaklarından bir miktar tüketmeye özen gösterin. Doğal bir diüretik olan bu besin öğesi vücudunuzun ödem atmasına yardımcı olacağı için şişkinlik sıkıntınıza ilaç gibi gelecek! Örneğin, kahvaltıda yağlı poğaçalar yerine 3 yumurta beyazı ve bol yeşillikli omlet yanına biraz taze meyve tüketerek işe başlayabilirsiniz. Omlet yüksek protein içeriğiyle güne harika bir başlangıç yapmanıza yardımcı olacak.