Rehn ve Lagendijk cumhurbaşkanlığı sürecini yorumladı

BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İngiliz yayın kurumu BBC'ye konuşan Rehn ve Lagendijk, Türkiye'de demokratik değerlere bağlı kalınacağına inandıklarını belirtti.

Rehn, Türkiye'nin dostu olduklarını belirterek "Türkiye'nin, AB'ye üyelik kriterlerini yerine getirdiğini görmek istiyoruz. Bu kriterlerden biri de hukukun ve demokrasinin üstünlüğü ve ordunun sivil yönetimle ilişkilerinin demokrasi çerçevesinde yürütülmesidir" dedi.

Reklam
Reklam

Rehn, yaptığı açıklamada, "Bir ülke, Avrupa Birliği'ne üye olmak arzusundaysa, Avrupa Birliği'nin demokrasi prensiplerine o ülkede saygı gösterilmesini beklemek en doğal hakkımızdır. Sadece endişemizi dile getiriyor ve demokratik değerlere saygılı olunmasını istiyoruz" diye konuştu.

Rehn, bu konuda büyük manşetler yazmak ya da kehanette bulunmak istemediğini belirterek "İnanıyorum ki, sağduyu galip gelecek ve Türkiye, içine düştüğü siyasi krizden, demokratik prensiplere bağlı kalarak kendi çabasıyla çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ise, Türkiye'de siyasetin geldiği noktanın Avrupa Birliği'ni endişelendirmemesi gerektiğini söyledi.

Lagendijk, Türkiye'de AKP'nin ülkeyi İran ya da Suudi Arabistan benzeri bir yönetime sürüklediği yolunda söylemlerin kesinlikle gerçeği yansıtmadığını söyledi. AKP'nin Türkiye'yle ilgili planları, hesapları konusunda bazı soru işaretleri olduğunun doğru olduğunu anlatan Lagendijk, şöyle konuştu: "Ancak Başbakan'ın da söylediği gibi, erken seçime gitme kararı özellikle son birkaç günde ortaya çıkarılan krizi ortadan kaldıracak, herşey normale dönecektir."

Reklam
Reklam

Lagendijk, Türkiye'de düzenlenen gösterilerin bazı gözlemciler tarafından "istikrarsızlık işareti" olarak değerlendirilmesine ise katılmadığını ifade etti. Lagendijk, bu görüşe katılmadığını belirterek "Bir milyon kişinin sokaklara dökülmesi aslında demokrasinin bir parçası. Eğer herhangi bir şeyden memnun değilseniz ya da bir endişeniz, korkunuz varsa bunu sokaklarda dile getirmek çok doğaldır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de çoğunluğun Türkiye'nin AB üyeliğini hâla desteklediğini belirten Lagendijk, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak pek çok kişinin endişesi, bu sürecin sonunda AB'nin Türkiye'yi üyeliğe kabul etmemesi. Türkiye'de şimdi gördüğümüz durum bu. Pazar günü İstanbul'da yapılan gösteride de gündemdeydi, reformlara karşı çıkan, statükocu bir kesim var."

Lagendijk, öte yandan bu gösteriye katılanların büyük bölümünün reformlara destek verdiğini iddia ederek sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye'nin daha demokratik ve açık bir toplum olmasını istediğini düşünüyorum. Ancak bu kişiler de, AKP'nin ne tür planları olduğu konusunda belirsizlikten kaygılılar. Pek çok kişi, örneğin türban gibi hassas konularda AKP'nin ne yapmak istediğini daha açık daha net şekilde görmek istiyor."

Reklam
Reklam