Rekabet Kurulu’ndan 5 Peugeot bayisine ceza

Rekabet Kurulu, 5 Peugeot bayisine toplam tutarı 210 bin lirayı bulan ceza kesti. Şirketler hakkında,...

Rekabet Kurulu, 5 Peugeot bayisine toplam tutarı 210 bin lirayı bulan ceza kesti. Şirketler hakkında, 'araç satışlarına ilişkin fiyat birlikteliği, yedek parça indirim oranları ve işçilik ücretlerinde anlaştıkları' gerekçesiyle soruşturma açılmıştı. Gerekçeli kararın daha sonra tebliğ edileceğini ifade eden Kurul, Danıştay yolunun açık olduğunı da bildirdi.

Rekabet Kurulu'nun konuyla ilgili olarak internet sayfasına koyduğu açıklamada, söz konusu şirketler hakkında 28 Nisan 2011 tarihli kararla, Türkiye Peugeot Bayi Konseyi yapılanması altında biraraya gelen diğer bayiler ile birlikte gerçekleştirdikleri faaliyetler yüzünden Rekabetin Korunması Hakkındaki 4054 sayılı Kanun'un 41. maddesi uyarınca soruşturma açıldığı aktarıldı. Toplanan bilgi ve belgeler ve ilgili tarafların savunmalarının ardından 12 Nisan 2012 tarihinde yapılan Rekabet Kurulu toplantısında nihai kararın alındığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

Reklam
Reklam

''Egeılısal Otomotiv Pazarlama Ltd. Şti. (eski unvanıyla Efe Otomotiv ve Pazarlama Ltd. Şti.), Yıldırım Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şti., Aktif-İriyıl Otomotiv İnşaat Turizm Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti., İrde Motorlu Araçlar Servis Tic. AŞ ve Parlar Otomotiv ve Turizm Ltd. Şti.'nin soruşturma konusu faaliyetlerinin; 06.08.2010 tarih ve 10-53/1057-391 sayılı Rekabet Kurulu kararı ile neticelenen soruşturmanın kapsamında olduğuna ve bu faaliyetleri dolayısıyla, soruşturma tarafı teşebbüslere Kanun;un 16. maddesi uyarınca para cezası verilmesine oy çokluğu ile karar verildi. Bu nedenle, Kanun'un 16. maddesi ile Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca, 2009 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirlerinin takdiren yüzde 0,5'i oranında olmak üzere, Aktif-İriyıl Otomotiv İnşaat Turizm Tic. ve San. Ltd. Şti.;ye 109 bin 418,33 lira, Egeılısal Otomotiv Pazarlama Ltd. Şirketi'ne 2 bin 689,47 lira, İrde Motorlu Araçlar Servis Tic. AŞ'ye 18 bin 791,83 lira, Yıldırım Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şirketi'ne 124 bin 648,96 lira, 2008 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirinin takdiren yüzde 0,5'i oranında olmak üzere, Parlar Otomotiv ve Turizm Ltd. Şirketi'ne 63 bin 810,48 lira idari para cezası verilmesine oy çokluğu ile karar verildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: