Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, etkin ve başarılı bir rekabet politikasının adil, kuralları herkese eşit uygulayan bir devlet anlayışının en önemli unsuru olduğunu söyleyerek, rekabet politikasının başarıya ulaşmasının; devletin, daha sübjektif ve uygulanması zor, saydamlığı az olan müdahale araçlarına başvurma gereğini de ortadan kaldıracağını söyledi.
Rekabet Kurumu’nun 16. Kuruluş Yıldönümü Toplantısı JW Marriott Otel’de gerçekleştirildi. Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı’nın ev sahipliğinde yapılan toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile kamu ve özel sektörün temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşma yapan Bakan Yazıcı, rekabet hukuku uygulamalarının piyasaların etkin bir şekilde çalışmasını sağladığını belirterek, “Bu da sosyal ve ekonomik adaletin gelişmesi ve ülkenin rekabet edebilirliğinin artması için vazgeçilmezdir. Rekabet hukuku uygulamaları aynı zamanda yerli ve yabancı girişimcileri yatırımda bulunmaya teşvik etmek için iyi bir araçtır” dedi.
Etkin ve başarılı bir rekabet politikasının adil, kuralları herkese eşit uygulayan bir devlet anlayışının en önemli unsuru olduğunu söyleyen Yazıcı, rekabet politikasının başarıya ulaşmasının; devletin, daha sübjektif ve uygulanması zor, saydamlığı az olan müdahale araçlarına başvurma gereğini de ortadan kaldıracağını kaydetti.
Hukuk kurallarının, uygulanabilir olmadığı müddetçe herhangi bir anlam ifade etmeyeceğine dikkati çeken Bakan Yazıcı, rekabet hukukuna ilişkin düzenlemelerin onları etkin bir şekilde uygulayacak makamdan bağımsız olarak değerlendirilemeyeceğinin de açık olduğunu belirtti. Bugünkü toplantının temel konusu olan ‘kamu müdahalelerinin piyasalardaki etkileri ve rekabet politikası perspektifinden analizi’nin son derece önemli olduğuna dikkat çeken Yazıcı, “Rekabet politikamızın iki temel önceliği bulunmaktadır. İlki ekonomik özgürlüklerin gelişimi lehine kamu müdahalelerinin sınırlandırılması, ikincisi kamusal düzenlemelerin, müteşebbislerin önünü açacak şekilde ele alındığı bir piyasa düzeninin oluşması ve gelişmesi. Bu amaçla bugün burada Rekabet Kurumu tarafından hazırlanarak kamuoyuna sunulan 2013 Rekabet Raporu özel bir önem taşımaktadır” diye konuştu.
“2012 YILI İÇERİSİNDE REKABET İHLALİ İDDİALARINA İLİŞKİN 303 DOSYA HAKKINDA NİHAİ KARAR ALINDI”
Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı, 16 yıl önce oluşturulan Rekabet Kurumu'nun kuruluşundan bu yana geçen sürede toplam 192 soruşturma dosyasının nihai karara bağladığını bildirerek, “Bu 16 yıllık dönemde hakkında en çok soruşturma yürütülen ilk 4 sektör sırasıyla ‘ulaştırma’, ‘gıda, tarım, yiyecek-içecek’, ‘inşaat malzemeleri’ ve ‘ilaç, sağlık hizmetleri ve ürünleri’nden oluşuyor” şeklinde konuştu.
Kurulun sadece 2012 yılı içerisinde rekabet ihlali iddialarına ilişkin 303 dosya hakkında nihai karar aldığını dile getiren Kaldırımcı, 17 soruşturmanın sonuçlandırıldığını ve rekabet ihlali iddiasıyla 21 yeni soruşturma başlatıldığını ifade etti. Kaldırımcı, 2013 yılının ilk 3 ayında, 3 önemli soruşturmanın nihai karara bağlandığını bildirerek, “Bunlar arasında özellikle Türkiye'de faaliyet gösteren 12 bankanın mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında anlaşma veya uyumlu eylem içerisinde bulunmak soruşturma gündemimizin üst sıralarına oturdu. Rekabet Kurulu'nca anılan dosyanın müzakeresi sonucunda, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesinin ihlal edildiği belirlendi. Bu itibarla aralarında 3 tane de kamu bankası bulunan toplam 12 büyük bankaya binde 3 ile yüzde 1,5 arasında değişen aralıkta, yaklaşık 1 milyar 117 milyon lira idari para cezası verildi” açıklamasında bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz