Rekor ihracat fındık ihraç edilen ülke sayısını da arttırdı

Karadeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, 2010–2011 döneminde ihraç edilen fındıkta sağlanan rekorun...

Karadeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, 2010–2011 döneminde ihraç edilen fındıkta sağlanan rekorun yanı sıra, ürün satılan ülke sayısının da artırıldığını söyledi.
Dursun Oğuz Gürsoy, yaptığı açıklamada, 1 Eylül 2010 tarihinde başlayan 2010–2011 ihracat sezonun 31 Ağustos 2011 tarihinde sona erdiğini hatırlattı.
2010–2011 fındık ihracat sezonunda 281 bin 331 ton fındık ihraç edilerek miktar bazında tüm zamanların ihracat rekorunun kırıldığına dikkat çeken Gürsoy, ayrıca bu zamana kadar sezon bazında en fazla 100 ülkeye fındık ihraç etme başarısı gösteren ihracatçıların, bu sezon 108 ülkeye ihracat gerçekleştirerek yeni bir rekora daha imza attıklarını açıkladı.
Gürsoy, ülke grupları bazında fındık ihracatı rakamları incelendiğinde ise 2010–11 sezonunda AB ülkelerine yapılan ihracatın ülkemiz fındık ihracatı içerisindeki payının yüzde 82'den, yüzde 74,8 seviyesine gerilediğini ifade etti.
Türkiye'nin artık AB pazarı dışında da yeni pazarlar bulması gerektiğine işaret eden Gürsoy, bu noktada klasik pazarlar dışında da fındığın tanınması ve tüketiminin arttırılmasına yönelik olarak Fındık Tanıtım Grubu tarafından yürütülen çalışmaların önemli çalışmalarının olduğunu anımsattı.
Gürsoy, "Yıllardır hedef pazar olarak fındık ihracatımızın artırılmaya çalışıldığı başta Uzakdoğu ülkeleri olmak üzere denizaşırı ülkelere olan ihracat artışıdır. Bu ülkelere olan ihracatın 17 bin 935 tondan, yüzde 37,88 oranında artış ile 24 bin 728 tona ulaştı. Burada Çin Halk Cumhuriyeti’ne özel bir parantez açılması gerekir. Fındık Tanıtım Grubu tarafından yıllardır yürütülen özverili çalışmaların meyvelerinin alınmaya başlandı. 2009–2010 sezonunda bin 167 ton ihracatı gerçekleştirilen söz konusu ülkeye yönelik ihracat yüzde 58,7 oranında bir artış gösterdi." diye konuştu.
Fındık ihracatının cins bazındaki profiline bakıldığında ise 2000’li yılların başına kadar genel fındık ihracatının yüzde 70’ini teşkil eden natürel iç fındık ihracatının yüzde 60’lar seviyesine gerilediğini ve son yıllarda işlenmiş fındık satışının yüzde 40’lar bandına oturduğunu belirten Gürsoy, bunun da ülkemize daha fazla döviz girdisi ve katma değer sağladığına dikkat çekti.
Gürsoy, bu durumun yine istihdama olumlu yansımalarının bulunduğunu, yapılacak olan tevsi yatırımları ile işlenmiş fındık ihracatının, genel ihracat içerisindeki payının yüzde 70’lere çıkarmayı hedeflediklerini, böylece daha fazla katma değerin ülkemizde kalmasının yanı sıra istihdam artışı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz