Rekorlar Kitabı'na aday bıçak

Kahramanmaraş'ta yapılan 3 metre 31 santimetre uzunluğunda ve 97 kilo ağırlığındaki bıçak Guinness'e girmeye aday oldu.

Kahramanmaraş'ta yapılan 3 metre 31 santimetre uzunluğunda ve 97 kilogram ağırlığındaki bıçak Guinness'e girmeye aday oldu.

Kahramanmaraş’ta yapılan 3 metre 31 santimetre uzunluğunda ve 97 kilogram ağırlığındaki bıçak için Guinness Rekorlar Kitabı’na başvuruda bulunuldu.

Bıçakçılığın yaygın olduğu Hartlap köyünde, bıçak ustaları ve öğrencilerin 3 ay süren çalışma sonucunda yaptıkları bıçak, rekorlar kitabına aday gösterildi.

Hartlap Köyü Muhtarı Fatih Aytemiz, köyde bıçakçılığın "el sanatı" olarak devam ettiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Son yılarda bıçakçılığa ilginin azalmasına rağmen köyde hala önemli ustaların yetiştiğini ifade eden Aytemiz, Hartlap Çok Programlı Lisesi’nde öğrenim gören öğrencilerin Avrupa Birliği (AB) projesi kapsamında Almanya’ya gittiklerinde 2 metre 90 metre boyundaki dünyanın en büyük bıçağını gördüklerini belirtti.

Bu öğrencilerin köye döndüklerinde söz konusu bıçağın daha büyüğünü yapma fikrinin ortaya çıktığını aktaran Aytemiz, "Böylece köyümüzdeki usta ve öğrencilerimiz beraberce 3 metre 31 santimetre uzunluğunda ve 97 kilogram ağırlığında bıçak yaptılar. Yapımı yaklaşık 3 ay sürdü" dedi.

Bıçak için Guinnes Rekorlar Kitabı’na başvuruda bulunduklarını bildiren Aytemiz, Guinness Türkiye temsilciliğiyle görüştüklerini, bu çerçevede yetkililerin 5 Eylül’de köye geleceklerini belirterek, "Dünyanın en büyük bıçağını inşallah tescil ettirmiş olacağız" diye konuştu.

Aytemiz, bıçağın Guinness’e girmesiyle Hartlap köyünün daha da tanınacağına inandığını vurguladı.

Anıt yapacaklar
Aytemiz, yaptıkları araştırmada demircilik sanatının 1800’li yıllardan bu yana köylerinde yapıldığını tespit ettiklerini, o tarihlerde demir bulunmadığı için tren raylarının dövülerek bıçak yapıldığını anlattı.

Reklam
Reklam

Ancak son yıllarda bu işi yapan kişi sayısının azaldığını ifade eden Aytemiz, bıçak sanatının yaygınlaştırılması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirtti. Son 3 yıldır bıçak ve güreş festivali düzenlediklerini dile getiren Aytemiz, Valilik’le görüştüklerini ve proje hazırlayarak bu konuda destek almayı planladıklarını kaydetti.

Muhtar Aytemiz, 2 Eylül’de düzenleyecekleri bıçak festivalinde yapılan devasa bıçağı da sergileyeceklerini ve daha sonra bunu anıt olarak köyün girişine dikmeyi planladıklarını kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: