Rektör Acar: Gelecek kuşaklara daha iyi bir dünya bırakmak için çalışmalıyız

Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Acar, çevrenin her geçen daha da kirlendiğini belirterek, bu duruma...

Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Acar, çevrenin her geçen daha da kirlendiğini belirterek, bu duruma tedbir alınmasını istedi. Acar, gelecek kuşaklara daha iyi bir dünya bırakmak için herkesin çevreye karşı daha duyarlı olması ve bunun için çalışması gerektiğini belirtti.
Aksaray Belediyesi ve Aksaray Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen ‘Katı Atıkların Prosedüre Uygun Toplanması ve Naylon Poşetin Zararları’ adlı konferans büyük ilgi gördü. Aksaray Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa, Belediye Başkanı Nevzat Palta, Rektör Prof. Dr. Mustafa Acar, Prof. Dr. Hamdi Temel, Aksaray Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Hasan Çevik, İl Özel İdare Genel Sekreteri Yusuf İnceer, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci ile vatandaş katıldı.
Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, konferansta yaptığı konuşmada, çevre bilinci konusunda farkındalık yaratmak ve Aksaray’ı daha çevre dostu bir şehir haline getirmek amacıyla Aksaray Belediyesi işbirliği ile konferans düzenlediklerini belirtti.
Sanayi devriminin insanlığın yaşam tarzını önemli ölçüde etkilediğini ve tarihin kırılma noktalarından biri olduğunu kaydeden Rektör Prof. Dr. Acar, "Hayatımızı kolaylaştıran pek çok ürünü sanayi devriminden sonra gerçekleşen atılımlara borçluyuz. Ancak yine sanayi devrimiyle beraber hızlandığını yaklaşık 150–200 yıl sonra fark ettiğimiz bir gerçek var ki o da çevre kirliliğidir. Çevre giderek daha fazla kirleniyor. Atmosfere bıraktığımız sera gazı etkisi yaratan gazların daha fazla salınımı, gerekse atmosferde uzun süre kaybolmayan katı atıkların giderek artması çevremizi adeta daha kırılgan daha elden çıkmaya hazır hale getiren bir üzücü vaka. Buna karşı bizlerin tedbir alması gerekiyor ki, gelecek kuşakların yaşam alanlarına olumsuz anlamda müdahil olmayalım, onların yaşam alanlarını daraltmayalım ve gelecek kuşaklara daha iyi bir dünya bırakalım.” dedi.
Belediye Başkanı Nevzat Palta ise belediye olarak üniversiteyle her türlü konuda çalışmaya hazır olduklarını belirtti.
Üniversite ile işbirliği içinde çevre konusunda bir konferans düzenlediklerini dile getiren Palta, "Bu çalışmalar sonuçta öncelikle Aksarayımız ve içinde yaşayan insanlarımızın daha güzel bir çevre için, daha sağlıklı ve insanca yaşayacağı bir çevre için elimizden ne geliyorsa elbirliği içinde bugün de bundan sonra da bu çalışmaları yapmak zorundayız. 'Yapalım' demiyorum Yapmak zorundayız. Eğer bu şehirde yaşıyorsak, bu şehrin standartlarını yükseltmek ve içinde yaşayan insanların 'evet ben bu şehirde yaşıyorum, sağlıklıyım ve mutluyum, güzel bir çevrede yaşıyorum.' diyebilmesini sağlamak için bu çalışmaları her geçen gün artan bir ivme ile yapmak zorundayız." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

PALTA: ÜNİVERSİTENİN PROJELERİNE DESTEĞİMİZ SÜRECEK
Bundan sonra da üniversiteden gelen her türlü program ve projeye destek vereceklerini aktaran Palta, şunları kaydetti: "Slogan güzel; 'Naylon poşete hayır.' Ama bunun uygulama safhasında zorluklarını biz geçen yıllarda rahatlıkla gördük. Ancak her şeyin başında eğitim geliyor. Ama toplumsal bilinci geliştirdiğimiz zaman bunu özellikle çocuklarımıza ve öğrencilerimize, vatandaşlarımıza bu konuların hassasiyetini çevre bilincini, içinde yaşadığımız şehrin, Türkiye’nin ve dünyanın bizden sonraki nesillere de güzel bir çevre ve güzel bir dünya bırakmak hepimizin boynunun borcudur. Onun için şu anda yaşadığımız ortamda da zaman dilimi içinde de elimizden ne geliyorsa yapmamız gerekiyor."
Prof. Dr. Hamdi Temel ise yaptığı sunumda 'Naylon Aşkı Öldürür' adlı kitabı olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Naylon, ilk olarak Amerika’da icat edilmiş. Naylon kullanımı dünyada 1960’lı yıllardan sonra çok aktif hale gelmiş. Bizde de 1970’li yıllardan sonra kullanılmaya başlanmış. Şu anda günlük hayatımızda vazgeçemediğimiz şeylerden bir tanesidir. Yılda 5 milyon ton poşet üretiyoruz. Ve şu çok önemli bir adet naylon poşetin üretimi için kullanılan enerji 115 metrelik mesafede bir otomobili hareket ettiren enerji ile eşit. Naylon poşetlerin hammaddesi petroldür. Biz petrolü bedava mı alıyoruz? Dünyada en fazla petrol debisi olan ülkelerde birisi biziz. Demek ki o şuursuzca kullandığımız poşetler bedava değil. Sonradan bize dönüyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz