Rektör Alkan: Fen-edebiyat fakültelerinde formasyon verilmesi çözüm değil

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, YÖK tarafından fen-edebiyat fakültelerinde pedagojik formasyonun kaldırılmasının,...

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, YÖK tarafından fen-edebiyat fakültelerinde pedagojik formasyonun kaldırılmasının, öğrencilerin moralini bozduğunu söyledi. Formasyonun bu fakültelerin geleceği için bir çözüm olmadığı belirten Alkan, "Çünkü formasyon alanların da büyük bir kısmı atanamıyor. Bu fakültelere verilen kontenjanlar, gereğinden çok artırıldı. Dolayısıyla mezunlar bir doyum noktasına geldi." dedi.

BAÜ Rektörü Alkan, görevdeki 18 ayını değerlendirdi. Çağış Kampüsü'nde bulunan rektörlük binasında rektör yardımcıları ve öğretim görevlilerinin de katılımya basın toplantısı düzenleyen Alkan, faaliyetler ve devam eden projeler hakkında bilgi verdi. Üniversitenin 1992 yılında kurulduğunu ifade eden Alkan, 35 bin öğrencisi ile sadece bölgenin değil, ülkenin de en büyük ve evrensel potansiyele sahip yükseköğretim kurumlarından biri olma yolunda hızla yol aldıklarını bildirdi.

Reklam
Reklam

Göreve atanmasından itibaren üniversitede bekleyen ya da süreci yavaş işleyen projeleri ele alarak hızlandırma yoluna gittiğine işaret eden Rektör Alkan, "Bu çalışmaların meyvelerini de almaya başladık. Üniversitemiz ve Balıkesir ile çevresi için büyük bir ihtiyacı karşılayacak olan BAÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi inşaatı, tahmin edilen tarihten de önce bitecek bir süratle devam ediyor. Hastane inşaatının yüzde 73'ü tamamlandı. Geçici binasında hizmet veren hastanemizde, halen fiili olarak 4 ameliyathane, 1 yoğun bakım ünitesi, 70 yatak ve 20 branşta poliklinik hizmeti veriliyor. 2012 yılı sonu itibariyle tamamlanacağını düşündüğümüz yeni hastanemiz, bölgenin sağlık üssü ve çekim noktası olacaktır." dedi.

Çağış Kampüsü içerisinde iki öğrenci yurdunun yapım çalışmalarının sürdüğüne işaret eden BAÜ Rektörü, kuruluşu Bakanlar Kurulu'nda onaylanan Bandırma Denizcilik Fakültesi'nde ilk öğrencilerin kabulü için son aşama gelindiğini söyledi. Alkan, rektörlüğe bağlı Yabancı Diller Bölümü'nün, Yabancı Diller Yüksekokulu'na dönüştürülerek üniversite bünyesinde yaklaşık 10 bin öğrenciye yabancı dil eğitimi hizmeti vermeye başladığını ifade etti.

Reklam
Reklam

'İLAHİYAT FAKÜLTESİ İÇİN ONAY ÇIKTI'

Daha önceki senato toplantılarında eczacılık ve ilahiyat fakülteleri kurulması ile ilgili karar aldıklarına değinen Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, şöyle devam etti: "YÖK, yeteri kadar eczacılık fakültesi olduğu gerekçesiyle eczacılık fakültesi talebimizi reddetti. İlahiyat fakültesi talebimiz ise kabul edildi. En son aldığım bilgiye göre Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, Bakanlar Kurulu'nda görüşülmek üzere Başbakanlık'a gönderildi. Ne zaman onaylanacağını bilmiyorum."

Alkan, fen-edebiyat fakültelerinde pedagojik formasyonun kaldırılmasıyla ilgili bir soru üzerine, kendisinin de eski bir fen-edebiyat fakültesi dekanı olduğunu ve konuya çok üzüldüğü söyledi. "Bu karar, öğrencilerin moralini bozdu." diyen Alkan, "Formasyon, bu fakültelerin geleceği için bir çözüm değil. Çünkü formasyon alabilen öğrenciler, ancak belli bir yüzdede. Formasyon alanların da büyük bir kısmı atanamıyor. İş bulma konusunda sorunları var. En azından fen-edebiyat fakültelerinin formasyona devam etmeleri, öğrencilerin motivasyonunun atmasını sağlar ancak bu da sorunu çözmüyor. Yakın zamana kadar fen-edebiyat fakülteleri, üniversitelerin olmazsa olmaz fakültelerindendi. Bu fakültelere verilen kontenjanlar, gereğinden çok artırıldı. Biz 40 istedik, 60 geldi. Dolayısıyla bu mezunlar bir doyum noktasına ulaştı. Halen alınıyor. Bu noktada bizi aşan bir konu, çünkü öğrenci bulmada da sıkıntılarımız var. Bu sene fizik bölümüne hiç öğrenci gelmedi. Şu anda 1. ve 2. sınıflarda öğrencimiz yok. Belki önümüzdeki yıllarda kimya ve biyoloji bölümleri için de böyle sıkıntılar yaşayacağız. Bu sorunun ele alınması lazım. Kontenjanların düşürnülmesi düşünülebilir. YÖK tarafından ülkemizin ihtiyacı olan farklı bölümlere dönüştürülme düşünceleri olabilir. Ayrıca üniversitelerin görüşleri alınabilir. Bizler de bu konuda kafa yoruyoruz. Bunun gerçek bir sorun olduğu ortaya çıktı." değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz