Rektör Aydın, Abd Gezisini Değerlendirdi

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Türkiye'nin eğitimde ABD'den daha ileride olduğunu söyledi.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Türkiye'nin eğitimde ABD'den daha ileride olduğunu söyledi.

Kastamonu Rektör Seyit Aydın, üniversiteler arası işbirliği protokolleri yapmak amacıyla Kazakistan, Portekiz, Arjantin ve Kırgızistan'dan sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) giderek çeşitli temaslarda bulundu. ABD izlenimlerini değerlendirmek üzere gazetecilere kahvaltıda buluşan Rektör Aydın, her geçen gün parmakla gösterilecek seviyelere geldiklerini kaydetti. 1960'lı yılların hayranlık duyulan ülkelerin şimdilerde artık Türkiye'ye özendiklerini vurgulayan Aydın, Türkiye'den ABD'den eğitim konusunda üstün olduğunu kaydetti. ABD'nin ulaşılamayacak bir ülke olmadığına değinen Aydın, "İlköğretimde bizden gerideler. Orta öğretimde, lisede bizden gerideler. Lisansta gerideler. Sadece bizden doktorada daha üstün görünüyorlar" dedi.

Reklam
Reklam

ABD'de üniversitelerdeki eğitim sisteminin Osmanlı sistemiyle aynı olduğunu ifade eden Aydın, "Türkler, ABD'de büyük bir saygıya sahip. Amerikalılar Türklerin adeta beyin göçünü alıyor. Nerede hangi ülkede iyi birileri varsa hemen gidip kendi ülkesine hizmet etmek üzere ABD'ye getiriyor" diye konuştu. ABD'deki üniversite rektörlerinden Türklerin kendilerine ciddi paralar kazandırdığını söylediklerini belirten Aydın şunları kaydetti:

"Türkler, ABD'de ciddi görevlerde bulunuyor. Bunları ülkemize kazandırmamız lazım. Bizlerde son yıllarda Ar-Ge çalışmalarına büyük önem vermeye başladık. Kısa zamanda birçok Avrupa ve Dünya ülkelerinden daha iyi hale geleceğiz."

ABD'nin geçmişe dönük bir tarihinin bulunmadığını hatırlatan Aydın, Türkiye'nin insanlık tarihiyle eşdeğer bir tarihe sahip olduğunu ve bu yüzden hiçbir ülkeyi kendilerine model almak yerine sadece tarihimizde geçmişte yapılan hataları bulup bunları düzeltme yoluna gidilmesi gerektiğini söyledi. ABD'deki üniversitelerle işbirliği protokolleri imzaladıklarını da kaydeden Aydın, kendilerine büyük ilgi gösterildiğini ve kendileriyle protokol yapmak için üniversitelerin büyük çaba gösterdiklerini gördüklerini belirtti. İlk olarak Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Rafet Özkan ve Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Atilla Çağlar, öncesinden ABD'ye giderek çeşitli temaslarda bulunduğunu açıklayan Aydın, daha sonra kendisinin bu gezilere katıldığını söyledi. Aydın, Chicago Illions Üniversitesi (UIC), Washington Amerikan Üniversitesi ve Washington Frostburg Üniversitesi ile protokol imzalandığını açıkladı. Ardından New Jersey ve New York üniversiteleriyle işbirliği için zemin hazırlama görüşmelerinde bulanan heyet, Madison Üniversitesi'nde Kastamonu Üniversitesi'nin tanıtma toplantısına katıldı. Üniversite heyeti, ardından American İslamic College'ini ziyaret ettiler. Bu üniversitelerle ağırlıklı olarak eğitim, dil, araştırma ve din üzerine protokoller imzaladıklarını belirten Rektör Aydın, kendilerine ısrarcı olan Boston bölgesinde bulunan 5 üniversite ile görüşmek için zaman kalmadığını ve bu yüzden ikinci bir ziyaret daha gerçekleştireceklerini kaydetti. İlk olarak ise 3-4 öğrencinin din eğitimi ve İslam çerçevesine katılmak üzere Temmuz ayında ABD'ye gideceğini duyuran Aydın, diğer ülkelerle de bu tür temas ve protokollerin imzalanacağını söyledi. Dünya üniversitesi olmak için emin adımlarla ilerlediklerinin altını çizen Aydın şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Öğrenciler artık Kastamonu'nun yaptıklarını duydu ve tercih listesinde üniversitemizi ilk sıralarda tercih etmeye başladı. Gece gündüz demeden üniversitemizi daha yukarı taşımak için çaba sarf edeceğiz. Tüm personelimizle azami heyecanla canla başla çalışacağız. Çünkü zamanı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Zaman elle tutulmuyor. Uçup gidiyor."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: