Rektör Prof. Dr. Attar: Umarım Obama, 'soykırım' kelimesini kullanmaz

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, ABD Başkanı Barack Obama'nın, 24 Nisan tarihinde 1915...

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, ABD Başkanı Barack Obama'nın, 24 Nisan tarihinde 1915 olaylarının yıldönümü dolayısıyla yapacağı açıklamayla ilgili, "Kesinlikle 'soykırım' kelimesi kullanılmaz diye temenni ediyorum. İnanıyorum ki kullanılmayacak." yorumunda bulundu.

Prof. Dr. Aygün Attar, Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde bir dizi incelemeler ve ziyaretlerde bulundu. Rektör Attar, Şebinkarahisar Kaymakamı Avni Oral'ı makamında ziyaret etti. Burada bir süre Oral ile görüşen Attar, ziyaret sonrasında gazetecilerin ABD Başkanı Barack Obama'nın, 24 Nisan tarihinde 1915 olaylarının yıldönümü dolayısıyla yapacağı açıklamayla ilgili sorularını cevaplandırdı.

Reklam
Reklam

Obama'nın, soykırım kelimesi kullanmayacağı yönünde beklenti içerisinde olduğunu ifade eden Attar, "24 Nisan'a yaklaşıyoruz. Türkiye ile ilgili yanlış bir şekilde Avrupa'da ve batı dünyasında yanlış bir şekilde oluşmuş olan sözde bir Ermeni soykırımı ön yargısının kırılması yolunda faaliyetlerin hızlı bir şekilde devam ettirilmesi gerekiyor. 24 Nisan'a sayılı günler kala Ermeni diyasporasının özellikle Amerikan senatosunda başlatmış olduğu ciddi bir baskısı söz konusu. Bu yıl da Obama'nın geçen yıllarda olduğu gibi, Amerikan başkanlarının uygulamış olduğu bir taktik sonucunda 'soykırım' kelimesini kullanmadan, ama soykırıma yakın ibarelerle bugünü geçiştirmelerini temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

Fransa'da utanç yasa tasarısı olarak bilinen ve Türkiye aleyhine kabul edilmesi planlanan yasa tasarısının hukuki merciler tarafından iptal edildiğini hatırlatan Attar, "Umuyoruz ve temenni ediyoruz ki, Amerika bu kararı göz önünde bulundurularak, bu sene yaşanmış olaylarla ilgili benim kullandığım kavram var; 'ortak acı' bu şekilde ifade edilir. 'Kesinlikle soykırım kelimesi kullanılmaz' diye temenni ediyorum. İnanıyorum ki kullanılmayacak." diye konuştu.

Reklam
Reklam

"Tarih siyasete alet edilirse, olaylarla ilgili geleceği görmemiz imkânsız hale gelir." diyen Attari, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarihin o döneminde yaşanmış olan olaylara baktığımız zaman hem Osmanlı coğrafyası ve hem de Osmanlı coğrafyası dışında ortak olarak acıların yaşandığı inkâr edilmez bir gerçektir. Müslüman Türklerin, Osmanlı coğrafyasında yaşayan Ermenileri ile diğer etnik kimliklerin de dönemin şartları içinde uygulanmış olan siyaset sonucu yaşadıkları acılar var. O dönemi şartları içerisinde değerlendirmek gerekiyor. Bugün 1915'de yaşanman olaylara tek taraflı olarak bir tek kimliğin sadece Ermeni milletinin acısı olarak değerlendirdiğinizde o dönemde 2,5 milyondan fazla hayatı kaybeden Türklerle ilgili değerlendirmelerimiz nasıl olacak? O zaman bu insanların yaşadıkları acıları tarihin neresine oturtacağız. Tarih siyasete alet edilirse, olaylarla ilgili geleceği görmemiz imkânsız hale gelir. "

Fransa Meclisi'nin aldığı sözde soykırım kararını Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmesinin Türkiye açısından son derece önemli bir durum olduğuna işaret eden Attar, "Fransa Meclisi'nin aldığı kararı hukukun iptal etmesi hem insani açıdan, hem de hukuk açıdan dünyada Ermeni meselesiyle ön yargılı hareket eden, tek hedefi Türkiye'yi zor durumu düşürmeye çalışan Ermeni diyasporasının gerçekleri görmesi namına etkilemiştir." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Fransa Meclisi'nin aldığı kararın iptalinin, Ermeni diyasporasının başlatmış olduğu kuşatmanın kırılma noktası olacağına işaret eden Attar, "Türkiye ile ilgili son derece önemli ve olumlu bir yaklaşım oldu. Bu doğrultuda da bizim dünyaya gerçekleri anlatmamız için tarihsen perspektiflerden yola çıkarak bilimsel nezaket içinde ve ilmi disiplin içinde hız kesmeden çalışmalarımızı sürdürmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Attar, daha sonra Şebinkarahisar Belediye Başkanı Şahin Yılancı'yı makamında ziyaret etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz