Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yeniden yapılandırılması konusunda çalışmalara başlayan hükümet, YÖK'e sadece standart belirleme ve koordinasyon sağlama yetkilerini verecek. Hükümet, Üniversitelerarası Kurul'u (ÜAK) ise en üst akademik organ haline getirecek.
Hükümetin uzun süredir gündeminde olan YÖK'ün yeniden yapılandırılması konusunda çizgiler belirlendi. Hükümet, YÖK'ü yeniden yapılandırma çalışmalarına başlarken, gerekli yasal düzenlemeleri bu yıl sonuna kadar bitirmeyi planlıyor. Hükümet programına göre YÖK, standart belirleme, koordinasyon, uzun dönemli planlama ve denetimden sorumlu bir kurula dönüştürülecek. Hükümet YÖK'ün öngörülen yeni görevleri yerine getirebilmesi amacıyla da mevcut kurumsal kapasitesini uzmanlığı esas alacak şekilde güçlendirecek.
-ÜAK YENİDEN YAPILANDIRILACAK-
Hükümeti, türban tartışmalarında en çok eleştiren kurumların başında gelen ÜAK'nın da yeniden yapılandırılması amaçlanıyor. Hükümet, ÜAK'ın en üst akademik organ haline getirilmesine karar verirken, bu amaçla, 2547, 2809, 2914 sayılı kanunlar ile ilgili diğer mevzuatlarda gerekli düzenlemeleri bu sene içerisinde yapacak.
-REKTÖRLERİN YETKİSİ KISITLANACAK-
Hükümet bu bağlamda üniversiteleri de yeniden yapılandıracak. Üniversitelerin idari ve mali açıdan özerk ve hesap verebilir bir yapıya kavuşturulması amaçlanırken, performans esaslı bütçeleme ilkesi çerçevesinde üniversitelere ilk aşamada mali esneklik sağlanacak. İkinci aşamada ise mali özerkliğin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılacak. Hükümet öğretim üyeliği mesleğinin de daha cazip hale getirilmesi için akademisyenlerin özlük haklarında iyileştirmeler yapacak. Üniversitelerde merkeziyetçi bir yapı bulunmasını istemeyen Hükümet, yönetiminde merkeziyetçi yapının sorun getirdiğini düşünerek, üniversitelerde mütevelli heyeti temelli bir yönetim yapısına geçilmesini sağlayacak.