Rengin Arslan'ın seçim güncesi: Kocaeli'nde işçiler, göçmenler ve vaatler

Seçim yolculuğuna memleketi Eskişehir'den başlayan Rengin Arslan'ın ikinci durağı, sanayi merkezlerimden Kocaeli.

21 Mayıs 2015, Perşembe

Türkiye 15 ayda üçüncü seçimini yapmaya hazırlanıyor.

Geçen yıl 30 Mart'ta yerel seçimlerle başlayan bu dönem, cumhurbaşkanlığı seçimiyle devam etti. İkisinde de sokaklardaydım.

Klişe ama benim çok sevdiğim deyimle, "seçmenin nabzını tutmaya" çalıştık. Bu seçimde de bunun için sokaklardayız.

Bu sefer seyahatime memleketimden başladım ve Eskişehir'de Türkiye'nin ilk eşcinsel adayı Barış Sulu ile görüştüm.

HDP adayı olan Sulu hem adaylık sürecini hem adaylığının nasıl "cesaret işi" olduğunu anlattı.

Reklam
Reklam

Eskişehir'de henüz seçim atmosferi olduğunu söylemek zor ama CHP'nin milletvekili sayısını arttırıp arttıramayacağı merak konusu.

Şimdiki durağım ise İzmit. Ankara'dan İstanbul'a uzanan tren raylarının üzerindeki duraklardan belki de en büyüğü. Körfez'in etrafındaki ve iç taraflardaki fabrikalarıyla Türkiye'nin en önemli sanayi merkezlerinden.

Öyle ki kentin ticaret odasının verilerine göre Kocaeli'nin imalat sanayisindeki payı yüzde 13. Böyleyken asgari ücretin, seçim vaatlerinin temelini oluşturduğu bu seçimde ben de burada işçilerin nabzını tutmaya başlayacağım.

Burası aynı zamanda Kürt işçilerin ilk göç noktalarından biriydi yıllar önce. HDP'nin onlara seslenip seslenemediğini, AKP iktidarının ve AKP'li belediyenin yaptıklarının seçmendeki karşılığını soracağım.

Üstelik Ford Otosan bugünden itibaren üretimi durduruldu. İşçiler Türk Metal sendikasına tepkili. Burada olduğum sürece onların eylemlerini de takip edeceğim.

Burası aynı zamanda MHP'nin Türkiye ortalamasının üzerinde oy aldığı yerlerden. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin vaatlerinin burada nasıl bir etki yarattığını soracağım.

Reklam
Reklam

Elbette sadece işçiler değil. Çalışmayan kadınların, öğrencilerin, emeklilerin, siyasetçilerin cömert vaatleri ile ilgili düşüncelerini soracağım.

Sonraki durağım İstanbul. Muhafazakarların kalesi Eyüp'te, İstanbul'un hızla büyüyen ilçelerinden Ümraniye'de ve CHP'nin en etkili olduğu yerlerden Kadıköy'de oyların rengini anlamaya çalışacağım.

Projeler AKP'ye kazandırdı mı? HDP, CHP seçmenini kendine çekebiliyor mu? CHP, kalelerinden güçlenerek çıkabilecek mi?

Bütün bunların arasında tıpkı Doğruluk Payı haberinde olduğu gibi seçime özel birkaç haber de bulacaksınız benden. Bunlardan biri kadınların partilerdeki çalışmaları, bir diğeri sandık güvenliği ile ilgili harekete geçen sivil toplum girişimleri üzerine olacak.

Umarım bu güzergahlar üzerinde sizinle de yolumuz kesişir. Ancak buluşamasak da Twitter ve Periscope'tan hem yorumlarınızı gönderebilir hem de görüşlerinizi paylaşabilirsiniz. 7 Haziran'a kadar bir noktada buluşmak üzere!