Her farklı renkteki meyve ve sebzede farklı antioksidanlar bulunur ve bu antioksidanların vücut üzerindeki işlevleri birbirinden farklıdır. 5 rengi kapsayan Renklerle Diyet; sofralarımızı ve beslenmemizi renklendirirken; bizi kalp hastalıkları, kanser, sindirim sistemi hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklara karşı da korumayacak. Bu muhteşem renklere sahip meyve ve sebzelere göz atmaya ne dersiniz?
Kırmızı Meyve & Sebzeler
En sevdiğim renktir kırmızı. Kırmızı renkli sebze ve meyveler, rengini ‘likopen’ ve ‘antosiyanin’ olarak adlandırılan doğal pigmentlerden alırlar. İnsan vücudu tarafından üretilemeyen likopen, pek çok kanser türüne karşı koruyucu, güçlü bir antioksidandır.
Kırmızı renk grubunda domates, karpuz, kuşburnu, çilek, kırmızı ahududu, greyfurt, nar, kırmızı biber, kızılcık bulunur.
Kırmızı meyve sebzeleri kansere ve kalp hastalıklarına korunmak için sofralarınızdan eksik etmeyin.
Sarı-Turuncu Meyve & Sebzeler
Enerjinin sembolü olan turuncu renkteki meyve ve sebzeler, doğal bir bitkisel pigment olan, karotenoidler tarafından renklendirilmişlerdir. A vitamininden zengin olan sarı-turuncu renkteki besinler, vücudu harekete geçirir; bağışıklık sistemini güçlendirir.
Sarı-turuncu renk grubunda yer alan meyve ve sebzeler: Bal kabağı, Havuç, Şeftali, Kayısı, Kavun, Mango, Nektarin, Portakal, Mandalina, Trabzon hurması, Muşmula, Malta eriği (yeni dünya), Ananas, Papaya, Limon, Sarı biber, Tatlı patates, Mısır ve Sarı domatestir.
Sarı-turuncu renkteki meyve ve sebzeler, görme sağlığını ve bağışıklık sistemini destekler, kansere karşı koruyucu özellik taşırlar. Rengarenk sofralarımızda, bize sağlık ve mutluluk vermesi için turuncu renge her gün yer vermeliyiz.
Yeşil Meyve & Sebzeler
Tabiatın, huzurun rengi olan yeşilin, meyve ve sebzelerdeki kaynağı ‘klorofil’ dir. Klorofil, bitkilerde fotosentezin meydana gelmesine sebep olan, yeşil renkli bir biyolojik pigmenttir.
Yüksek C vitamini içerikleri ile dikkat çeken yeşil grupta yer alan meyve ve sebzelere kanser ve kalp hastaıklarından korunmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için günlük beslenmemizde gereken önemi vermeliyiz.
Bunlar: Yeşil üzüm, Yeşil erik, Kivi, Lime, Yeşil soğan, Avokado, Brokoli, Kara lahana, Marul, Roka, Taze nane, Dereotu, tere, Kuzukulağı gibi tüm otlar, Taze fasulye, Kabak, Yeşil dolmalık biber, Yeşil sivri biber, Kuşkonmaz, Bezelye, Bruksel lahanası, Salatalık, Ispanak, Pazı, Hardal, Semizotu, Tere ve diğer tüm yeşil yapraklı sebzelerdir.
Mor Meyve & Sebzeler
Sakinleştirici özelliğe sahip olduğu bilinen mor renge sahip olan besinler, bize gençlik ve güzellik vererek yaşlanmayı geciktirirler. Meyve ve sebzelere mavi-mor rengi veren pigment, ‘antosiyanin’ dir. Antosiyaninler, hücreleri hasar almaktan koruyan güçlü bir antioksidandır.
Patlıcan, Kırmızı pancar, Mor lahana, Kırmızı soğan, Mor/kırmızı turp ,Böğürtlen, Siyah ahududu, Yabanmersini, İncir, Mor erik, Kuru erik, Mor&Kırmızı&Siyah üzüm, Vişne, Kiraz, Kuş üzümü, Siyah dut, Kuru üzüm, Kan portakalı gibi mor renkteki bu meyve ve sebzeleri mevsiminde düzenli olarak tüketmeyi ihmal etmeyin.
Mor renkli meyve ve sebzeler; kalp hastalıkları, felç, kansere karşı korunmada, hafızayı güçlendirme ve yaşlanmayı geciktirmede etkilidir.
Beyaz Meyve & Sebzeler
Temizliğin, saflığın simgesi olan beyaz renkteki meyve ve sebzeler, rengini ‘antoksantin’ isimli pigment sayesinde almışlardır. Antoksantin, antioksidan özellikte olan bir flavonoidtir.
Kaliteli posa içerikleriyle dikkat çeken beyaz renkli meyve ve sebzeler, sindirim sistemi dostudur. Kanser hastalıklarına karşı koruyucu olan ve bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili beyaz renkli meyve ve sebzelere her gün belirli miktararda tüketmeye çalışmalıyız.
Beyaz grupta yer alan meyve ve sebzeler: Muz, Elma, Armut, Ayva, Karnabahar, Beyaz lahana, Sarımsak, Soğan, Zencefil, Mantar, Patates, Turp, Yer elması, Hindiba, Kereviz, Enginar ve Pırasa’dır.
Menülerini Renklendir; Yaşamını Renklendir!
‘Renklerle Diyet’ kitabımda bir de örnek bir menü yer almakta. Bir danışanımın beslenme günlüğünden alınmış bu örnek menü, aslında sağlıklı denilebilecek bir menü ama renklerden oldukça fakir. Bu örnek menünün enerji içeriğini çok değiştirmeden sadece kırmızı, sarı, beyaz, mor ve yeşil meyve sebzeleri dengeli şekilde içermesini sağladım. Örnek menüyü renklendirdiğimizde; yeni menümüzün posa içeriğini ortalama 2 katına, karoten içeriğini 7 katına, A vitamini içeriğini 3 katına, folikasit içeriği 2 katına, C vitamini içeriği 10 katına, potasyum içeriği 2 katına ve likopen içeriği ise tam 10 katına çıkmış oldu. Bu 5 rengi eklemiş olduğumuz yeni menümüz, vitaminler ve minerallerden, antioksidanlardan ve posadan çok daha zengin hale geldi. Bir başka deyişle; renklerle zenginleştirilmiş menü, obezite ve diğer pek çok hastalığa (kanser, kalp hastalıkları, kabızlık, hipertansiyon, sindirim sistemi hastalıkları, diyabet vb. sindirim sistemi hastalıkları) karşı çok daha fazla koruyucudur. Ayrıca menünün yeni halinin bağışıklık sistemini güçlendirici ve enfeksiyon önleyici özelliği de daha fazladır. Siz de sağlığınız için menülerinizi renklendirin!
Daha ayrıntılı bilgiye sahip olmak ve rengarenk tariflerimi denemek için ‘Renklerle Diyet’ kitabımı edinmenizi tavsiye ederim.
İpek AĞACA ÖZGER
Uzman Diyetisyen