Re’sen emekli edilen subay ve astsubayların mağduriyetleri devam ediyor

12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nde ‘disiplinsizlik’ suçlaması ile ordudan ihraç edilen eski astsubaylar, re’sen emeklilerin...

12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nde ‘disiplinsizlik’ suçlaması ile ordudan ihraç edilen eski astsubaylar, re’sen emeklilerin iade-i itibar başvurularının kabul edilmeyerek, mağduriyetlerinin devam ettiğini söyledi. Eski astsubaylar, 28 Şubat mağdurlarına iade-i itibarları verilirken 12 Eylül mağdurlarının unutulduğunu, bu durumun da demokratik olmadığını belirterek, “Tamamlanmamış demokrasiden tam demokrasi olmaz.” dedi.

12 Eylül Askeri Darbesi'nde birçok astsubay sorgusuz sualsiz hiçbir mahkeme kararı olmadan üçlü kararname ile ‘disiplinsizlik’ suçlaması ile ordudan re’sen emekli edildi. Bu yöntemlerden birisi, Yüksek Askeri Şura(YAŞ) kararları, diğeri ise Milli Savunma Bakanı(MSB)’nın onayı ile yapılan üçlü kararname idi. O dönemde ilgili kuvvet komutanlığı, ilişiğini kesmek istediği personeli hakkında dosyasını hazırlıyor ve Genelkurmay Başkanlığı’na gönderiyordu. Genelkurmay Başkanlığı da bu personellerden durumunun, YAŞ’da görüşülmesi istediklerini ayırıyor ve YAŞ’da görüşülmesini istemediklerini ise ilgili kuvvet komutanlığına geri gönderiyordu. Kuvvet komutanlığı da bu personeli ayırmak için bir komisyon kuruyordu. Komisyona, ilgili kuvvet komutanlığının daire başkanları (Personel Bşk., İstihbarat Bşk. vb.) katılıyordu. Burada personel ile ilgili oylama yapılıyor ve oy çokluğu sağlanırsa personelin ilişiği MSB’nin onayı ile kesiliyordu.

Reklam
Reklam

AK Parti İktidarı, bu konu ile ilgili 22 Mart 2011 tarih ve 27882 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 10.03.2011 tarih ve 6191 sayılı “Sözleşmeli erbaş ve er kanunu” ile 926 sayılı Kanuna eklenen geçici 32. madde kanunlaştırıldı. Fakat bu düzenlemelerde bütün TSK mağdurlarının değil, bir kısmının (sadece YAŞ kararları ile ilişiği kesilenlerin) mağduriyeti giderildi. Çıkan kanunda yer alan “Yargı Yoluna Kapalı İdari İşlemler Veya Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) Kararları İle Türk Silâhlı Kuvvetlerinden İlişiği Kesilenlere Veya Vefatları Halinde Kanuni Mirasçıları Bu Kanundan Yararlanır” ibaresine dayanarak MSB’ye başvuru yapan bazı mağdurlara bakanlıktan “Kanun kapsamında olmadığınızdan başvurunuz red edilmiştir.” cevapları gelmeye başladı.

DEVAM EDEN MAĞDURİYET GİDERİLMELİ
12 Eylül referandumu sonrasında mağduriyetlerinin giderileceğini ümit edenlerden birisi de 12 Eylül 1980 darbesinde ´Kalması sakıncalı personel´ gerekçesi ile ordudan ihraç edilen eski astsubay Mehmet Çaloğlu. Üçlü kararname ile ordudan, sicil yolu ile ihraç edildiklerini söyleyen Çaloğlu, 12 Eylül referandumunda verilen ümitlerin boşa çıktığını ifade etti. Çaloğlu, “Üçlü kararname ile yarılan personelin bazılarına ret kararı ile başvurularının kabul edilmediği ifade edildi. Bu bizi ikinci sefer üzmüş oldu. Ricamız 12 Eylül'deki ve 71 olaylarında üçlü kararname ile mağdur edilmiş kişilerin de haklarının aynı YAŞ kararlarında verilmiş olan kişilere tanınmış haklardan faydalandırılması konusundaki çalışmaların devam ettirilmesidir.” dedi. ‘Demokraside tamamlanmamış adalet adalet değildir’ diyen Çaloğlu, “Bu mağduriyetimizin tekrardan unutulması bizleri bir noktada üzdü. 32. maddenin üstüne bir 33. madde daha eklenerek bu mağduriyetin giderileceğine dair ümidimiz var. Ama olmazsa da bütün hukuk yollarını arayarak haklarımızı aramaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"SADECE KELİME FARKI VAR"
12 Eylül 1980 ihtilalinde üzerinde arama yapılan bir şahıstan ele geçirilen not defterinde ismi yazdığı için tutuklanıp aylarca askeri hücrelerde yatan Hamit Özdel, yapılan haksızlığın hala devam ettiğini söyledi. Kendilerinin vatan haini olmadığını belirten Özdel, orduda görevliyken aldıkları başarı belgelerinin de bunun kanıtı olduğunu dile getirdi. 28 Şubat mağdurları ile 12 Eylül mağdurlarının ordudan ihraç edilmesinde kelime farkı olduğunu, ancak atılma sebeplerinin aynı olduğuna dikkati çeken Özdel, “Kelime manası ayrı ama gaye aynı. Diğer komutan re’sen diğeri ise YAŞ kararları ile demiş. Bu yanlış anlaşılmanın düzeltilmesini istiyoruz. Vatanını seven insanlar re’sende de YAŞ’ta da aynı gerekçeler ile ihraç edildi. Özgürlüklerin ve demokrasinin tam tecelli etmesi lazım. Mağduriyetler aynı, hükümetin bu konuyu masaya yatırmasını istiyoruz. “ diye konuştu.

Makine eski Astsubayı Talip İnan ise 12 Eylül mağduriyetinin giderilmediğini söyledi. 30 yıldır hakkını aradığını kaydeden İnan, konu ile ilgili olarak Askeri Yüksek İdare Mahkemesi(AYİM)’ne, Danıştay’a, Genelkurmay’a, Milli Savunma Bakanlığı'na itirazlarda bulunduğunu, ancak hepsinden ‘red’ cevabı aldığını kaydetti. İlk kez sonuca bu kadar yaklaşıldığını, ancak mağduriyetlerinin hala devam ettiğini belirten İnan, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz