Re’sen Emeklilerin 35. Madde Üzüntüsü

Re’sen Emekliler Derneği Başkanı Servet Kahramaner, 27 Haziran günü TBMM başkanlığına sunulan 211 Sayılı İç...

Re’sen Emekliler Derneği Başkanı Servet Kahramaner, 27 Haziran günü TBMM başkanlığına sunulan 211 Sayılı İç Hizmet Kanunu 35. maddede değişiklik öngören yasa tasarısında, darbe ve darbe sonrası dönemlerde yargı kararı olmadan kararnameler yolu ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ilişiği kesilen askerlerin mağduriyetlerini telafi edecek bir düzenlemenin olmamasının kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Servet Kahramaner, konuyu değerlendiren yazılı açıklamasında, Milli Savunma Bakanlığı’nca hazırlanan ve içinde darbelere dayanak olarak gösterilen 211 Sayılı İç Hizmet Kanunu 35. maddede değişiklik öngören yasa tasarısında, “Kararnameler ile TSK’den ilişiği kesilen askerlerin özlük haklarının iadesi yönünde bir düzenleme beklerken, bu yönde bir düzenlemenin olmamasını üzüntüyle karşılıyor ve kınıyoruz. Yıllardır vatan savunmasında görev yapan, mesai mefhumu gözetmeksizin canı pahasına bu ülkeye hizmet eden, ancak görüş ve inançları sebebiyle yargı kararı olmadan meslekten çıkarılan askerlere yapılan bunca haksızlığa rağmen bu mağduriyetlere kulak tıkayanları anlamak mümkün değildir.” dedi.

Reklam
Reklam

HÜKÜMETE SİTEM

Kahramaner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Demokratikleşme yolunda bir çok düzenleme yapan, 28 Şubat sonrası memuriyetten çıkarılanlara sicil affı getiren, sözleşmeli personele kadro müjdesi veren, YAŞ kararları ile TSK’den ilişiği kesilen askerlere iade-i itibar veren hükümetin, kararname mağduru askerlere neden bu denli duyarsız kaldığını öğrenmek istiyoruz. Bu duyarsızlık artık sabrımızı zorlamakta ve sosyal travmalarla birlikte patlamalara yol açacaktır. Kamuoyu şunu iyi bilmelidir ki kararnameler ile re’sen emekli edilen askerler, devlet sırlarını açığa vurma, dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma gibi yüz kızartıcı suçlar işlememiş, yargı kararı olmadığı halde sırf görüş ve inançları sebebiyle meslekten çıkarılmışlardır. Hükümet, 2011 yılında çıkardığı 6191 sayılı yasanın geçici 32. maddesi ile YAŞ mağdurlarına iade-i itibar yaparak, yasa kapsamı dışında bırakılan kararname mağduru askerleri toplum nezdinde itibarsızlaştırmaya çalışmaktadır. Bu uygulamanın vicdani, ahlaki ve de hukuki açıklanabilir bir tarafı yoktur. Aynı kanun ve mevzuata tabi askerler arasında açıkça ayırımcılık yapılmıştır.”

Reklam
Reklam

Hükümet yetkilileri ve ilgililere seslenen Kahramaner, şunları ifade etti: "Basit disiplin suçları gerekçe gösterilerek, inanç ve görüşleri sebebiyle yargı kararı olmadan meslekten çıkarılan askerlere yapılan bu haksızlığı gidermek, sosyal hukuk devleti olmanın bir gereğidir. Aksi takdirde bireylerin sosyal hukuk devletine olan inançları zedelenecektir. Yetkilileri, bu konuda duyarlı davranmaya ve mağduriyetleri gidermeye davet ediyorum.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz