Resimli hafıza yöntemi ile 3 günde Kur’an eğitimi (Özel)

Geleneksel Kur’an eğitimi, resimli hafıza tekniği ve konferans yöntemi ile birleştirilerek Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenme...

Geleneksel Kur’an eğitimi, resimli hafıza tekniği ve konferans yöntemi ile birleştirilerek Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenme süresi 3 güne iniyor. Yediden yetmişe ve her sosyal gruptan kişinin katıldığı kursta, vatandaşlar konferans yöntemi ve fotograflı hafıza tekniği ile öğrendikleri Kur’an-ı, klasik medrese eğitimi ile pekiştiriyor. Üç gün sonunda Kur’an-ı Kerim’i okumayı öğrenen katılımcılar, ardından hatime başlıyor. .
İlahiyat Fakülteleri ve Yüksek İslam Enstitüleri Mezunları Derneği (TİYEMDER) tarafından 6 senedir Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde uygulanan eğitim yöntemi, Kur’an öğrenmeyi kolaylaştırıyor. 7'den 70’e her yaştan insanın rahatla anlayabileceği yöntem sayesinde, Kur’an öğrenmekten mahrum kalmış ya da tekrar etmemekten dolayı unutmuş insanlar 3 günde Kur’an-ı Kerim’i okumayı öğreniyor. Eğitimin ilk gününde konferans yöntemi ile resimli hafıza tekniği birleştirilerek kullanılıyor. Resimli hafıza tekniğinde her harf bir nesnenin resmiyle eşleştirilerek ezberleniyor. İkinci derste harflerin birleştirilerek kullanımı dersi veriliyor. 3. gün heceleme ve Kur’an okuma çalışmasının ardından eğitimler tamamlanıyor. 3 gün boyunca konferans tekniği ile ders alan kursiyerler, ardından gruplara ayrılarak klasik medrese tarzı Kur’an eğitimi ile öğrendiklerini tekrarlıyor. 3. günün sonunda Kur’an okumayı öğrenen katılımcılar ardından yine hocalarının eşliğinde Kur’an Hatimine başlıyor.
Kur’an-ı Kerim’i okumayı 3 günde öğretme öğretme iddiasının artık ispatlandığını belirten TİYEMDER Genel Başkanı Selahattin Yazıcı, dersin iki aşamalı gerçekleştiğini belirtti. İlk aşamanın hafıza tekniği ve proje destekli konferans uygulaması ikinci aşamanın ise geleneksel medrese metodu olduğunu ifade etti. Konfens eğitiminin 1,5 saat, medrese eğitiminin de aynı şekilde 1,5 saat sürdüğünü aktaran Yazıcı, “3 günde yaklaşık 9 saatlik bir eğitimden sonra insanlar Kur’an-ı okumaya başlıyor. Tabi akşamları evlerine verilen ödevler ve evlerde yapılan pratikler de var.” İfadesini kullandı.

Reklam
Reklam

“PROJEYİ DİYANET’E DEVRETMEK İSTİYORUZ”
Eğitimde kullandıkları Elifba'nın toplam 3 sayfa olduğunu aktaran Yazıcı, ilk sayfasında hafıza tekniğinde her harfin karşısındaki nesne fotoğrafı bulunduğunu dile getirdi. İlk gün sadece harfleri öğrettiklerini belirten Yazıcı, ikinci gün harekeleri, üçüncü gün katılımları öğrettiklerini, bu dersin ardından ise Fatiha Süresi’nden başlayarak Kur’an hatmine geçildiğini aktardı. Bu sistemin 6 yıldan beri yoğun bir şekilde uygulandığını aktaran Yazıcı, yaklaşık 8 bin kişinin Kur’an-ı Kerim okumayı öğrendiğini dile getirdi.
Projenin henüz pilot olduğunu ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na devretmek istediklerini belirten Yazıcı, “Bu çalışmanın bütün il ve ilçelere yayılmasını sağlamak istiyoruz. Esas bu sene ısrarlı bir şekilde de bunu isteyeceğiz.” diye konuştu.
Kursa her yaştan katılımlar olduğunu anlatan Yazıcı, “Nine, torun, gelin, kızı hep birlikte geliyorlar. Çok üst düzey katılımlar da oluyor. Bir şekilde Kur’an dan kopmuş olan insanlar burada bir kez daha Kur’an’la tanışıyorlar. Birçok okul müdürleri, emekli albaylar, yarbaylar, emniyet görevlileri, banka yetkilileri, maliyeciler gibi çok yoğun bir katılım var. Kur’an öğrenmek isteyenler zaten ikinci gün işi bitiriyorlar.” şeklinde konuştu.
Kur’an dersini hafıza tekniği ile birlikte gerçekleştirilen seminerde katılımcılara veren Emekli Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni İhsan Oral, eğitimde en büyük sırrın ‘gönüllülük’ olduğunu vurguladı. Gelen insanların gönüllü olması gerektiğinin altını çizen Oral kullandıkları fotoğraflama ve motive etme yöntemi ile insanların algılarını en üst seviyede tutmaya çalıştıklarını belirtti. İnsan zihnin rahat çalışabilmesi için şekillerin çok iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini anlatan İlhan Oral, “Hayatta ne varsa biz bunları şekillerle algılayabiliriz. Kur’an meselesinde şekillerle birlikte ortaya koyduğumuz için insanların anlamasını kolaylaştırıyoruz. Fotoğraflama tekniğini tekrar ve toplu egzersizle canlı bir hale getiriyoruz ve peşinden harfleri ezberliyoruz.” diye konuştu.
Konferans yöntemiyle klasik eğitimi birleştirdiklerini belirten Oral “Buradan çıkınca bütün arkadaşlar gruplara ayrılacak. Grup hocaları arkadaşları alacaklar ve güzel bir şekilde bu dersi vermeye çalışacaklar.” İfadelerini kullandı.
Eğitime katılan vatandaşlar da yapılan çalışmadan memnun olduklarını söylüyor. Daha önce çocukken camide Kur’an eğitimi aldığını belirten 38 yaşındaki Bülent Ataş isimli vatandaş, yıllarca tekrar etmeye etmeye unuttuğunu belirtti. Kendi başına kitaplardan okuyarak öğrenmeye çalıştığını ancak bir yerden sonra tıkandığını aktaran Ataş, “Buradaki eğitim çok farklı. Burada sembollerle ezberleme yöntemi var. O sembollerle ezberleme yönteminde bir günde bütün harfleri ezberleyip söktük ikinci günde yavaş yavaş hecelemeye, okumaya başladık.” dedi. Ataş burada aldığı eğitimle ise Kur’an okumayı 3 günde değil sadece iki günde öğrenmeyi başardığını sözlerine ekledi.
Daha önceden tatil için gittiği Sakarya’nın Hendek ilçesinde Kur’an kursunda öğrendiğini aktaran Aziz Şahinoğlu isimli 11 yaşındaki çocuk, resimli hafıza tekniği sayesinde Kur’an’ı çok daha rahat öğrendiğini dile getirdi.
58 yaşındaki Saliha Saykal isimli vatandaş da, verilen eğitimin çok güzel ve akılda kalıcı olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz