Uluslararası Çalışma Örgütü'nun (ILO) 176 sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi'nin onaylanmasına ilişkin karar verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Maden Güvenlik Sözleşmesi'ni onayladı. Resmi Gazete'de yayımlanan sözeşme yürürlüğe girdi. Maden Güvenlik Sözleşmesi ile birlikte işverenlerin üzerindeki sorumluluk artıyor.
Resmi Gazete'nin 12 Aralık Cuma günü yayınlanan sayısında Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 176 Sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Maden Güvenlik Sözleşmesi TBMM Genel Kurulu'nda 4 Aralık'ta kabul edilerek Cumhurbaşkanlığı'na gönderilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 11 Aralık'ta onay vermesinin ardından Maden Güvenlik Sözleşmesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 176 Sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi 1995 yılında çıkarılmış, 26 ülke bu sözleşmeyi imzalamıştı. O dönem sözleşmeyi imzalamayan Türkiye eleştirilmişti. Türkiye aradan geçen 14 yılın ardından sözleşmeyi imzalamış oldu. Daha önce ise Arnavutluk, Ermenistan, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Botsvana,Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Almanya, İrlanda, Lübnan,Lüksemburg, Norveç, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, Slovakya, Güney Afrika, İspanya, İsveç, Ukrayna, ABD, Zambiya, Zimbabve sözleşmeye imza atmıştı.
MADEN GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ'NDE NELER YER ALIYOR
* Sözleşmeyle işverenler kazaları önlemek için her türlü önlemi alma, işçileri bilgilendirme ve eğitme yükümlülüğü altında.
* İşverenler riski kaynağında bertaraf etmek, güvenli çalışma sistemleri tasarlamak, kaza riskleriyle ilgili işçileri bilgilendirmek ve kaza olduğunda gerekli tıbbi yardıma ulaşmalarını sağlamak zorunda.
* İşverenler sözleşmeyle kaza sonrasındaki sağlık ve kurtarma etkinliklerinin kalitesinden de sorumlu hala getiriliyor.
* Sözleşme, hükümetlereyse teknik kılavuzların hazırlanması, denetimlerin düzenlenmesi, denetimlere ilişkin gerekli yasal düzenlemelerin sağlaması ve kazaların etkili soruşturulması gibi yükümlülükler getiriyor.
* İşçilerin ve temsilcilerininse kazaları, riskli durumları bildirmek, güvenlik ve sağlıklarına ilişkin koşullara dair bilgi edinmek, güvenlik ve sağlık önlemlerinin karar süreçlerine katılmak gibi hakları ve yükümlülükleri var.