Reuters'tan tehlikeli Türkiye raporu

Reuters'a sızdırılan raporda, Türkiye İran'a finans konusunda aracılık yapmakla suçlandı.

Türkiye üzerindeki "İran'a yaptırım" baskısı artıyor. Diplomatik kaynaklar, Reuters'a bir istihbarat raporu sızdırdı. Raporda, "Türkiye'nin İran ile artan ilişkileri, İran'ın Avrupa finans sistemine girişine izin veriyor" deniliyor. Diplomatlara göre, Türkiye'nin yaptırım rejiminde bir delik olması ihtimali Batı başkentlerini ciddi biçimde rahatsız ediyor.

Türkiye'ye "İran'ın bankacılık faaliyetlerine dikkat edin" uyarısı, bu kez bir açık kaynaktan geldi.

Uluslararası haber ajansı Reuters'a, Türkiye ve İran ilişkileri üzerine bir istihbarat raporu sızdırıldı.

Reklam
Reklam

Raporda, İran'ın Türkiye'yi yaptırımları aşmak için kullanıldığı iddia edildi; "Türkiye, Türk bankaları ve Türk Lirası hesaplar vasıtasıyla, İran'ın faaliyetleri için kendini aracı olarak kullandırtıyor. İran'dan gelen paranın, Türkiye görünüşü altında, Avrupa sistemine girmesine fırsat tanıyor. İran, Türkiye'yi yaptırımları aşmak için müsait bir ara alan olarak görüyor" denildi.

Raporda bahsedilen yaptırımlar sadece, Birleşmiş Milletler'in kabul ettiği ve Türkiye'yi de bağlayan yaptırımlar değil.

ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde, İran'a yönelik ayrı yaptırım paketleri yürürlükte. Amerika, kendi finans sistemiyle iş yapan kurumların, 17 İran bankasıyla çalışmasını yasaklıyor.

Bu üçüncü ülkeleri kapsayan yaptırım, Türk bankalarına da zarar verebilecek derecede güçlü. Bu uyarıyı geçen ay Ankara'yı ziyaret eden Amerikalı diplomat heyeti de yapmıştı.

"TÜRKİYE'NİN TAVRI ENDİŞE VERİCİ"

Reuters'a konuşan bir Amerikan Hazine Bakanlığı yetkilisi, "Türkiye'nin tavrı endişe unsuru. Yaptırımların delinmesi konusunda endişe yaratan tek ülke Türkiye değil ama oraya gitmemizin tabii ki bir sebebi var" dedi.

Reklam
Reklam

Batı başkentlerinin en rahatsız eden unsurlardan biri, İran bankası Mellat'ın türkiye'deki varlığı. Bankanın, İstanbul, İzmir ve Ankara'da birer şubesi var.

Bank Mellat, Türkiye'yi bağlayan Birleşmiş Milletler yaptırımlarında adı geçen bankalardan biri değil; ancak Amerika ve Avrupa'nın kara listesinde.

Dikkatle izlenen bir diğer bankay ise Türkiye'de Halk Bankası'yla çalıştığı belirtilen Avusturyalı Oberbank. İstihbarat raporunda, Oberbank'ın, Halk Bankası'ndaki euro hesapları sayesinde, İran ile Avrupa arasında para akışını kolaylaştırdığı belirtiliyor.

Batı ülkeleri, İran'ın bankacılık sistemini uluslararası alanda sıfırlamaya çalışırken, aslında İran'ın nükleer programını hedef aldıkları iddiasında.

Yaptırımlar sonucu İran'ın nükleer silah yapım sürecinin 18 ay ile 2 yıl arasında geciktirildiğini savunuyorlar.